gottont_71496378.jpg
Jag vill börja med att tacka Christian R och Sebastian Stjern för er diskussion under mitt inledande inlägg i temat. Kort sammanfattar jag det som att: Christian R menar att du i beskrivningen av en social entreprenör och kan ta bort begreppet ”social” och du får även beskrivningen av en entreprenör. Entreprenörskap har alltid gjort samhället gott och är därmed inget nytt under solen – syftet för företagandet är att tjäna pengar. Sebastian Stjern menar däremot att det går att göra bådeoch; Tjäna pengar och hjälpa andra utan bistånd.

Även Emre förklarar det bra när han säger:
”Socialt entreprenörskap handlar om att ha en, i mina ögon, en livslång vision om hur man kan undanröja social misär och med kreativa idéer skapa sociala förutsättningar för att t.e.x skapa jobbmöjligheter och valmöjligheter för andra.”

Vem har rätt? Jag vet inte, kanske bror det på hur man vill se på det.

Kanske väljer man att tro Wikipedias definition vilken lyder:
”Sociala entreprenörer är personer med innovativa lösningar på samhällets mest angelägna sociala problem. De är ofta ambitiösa och uthålliga personer som tar itu med de viktigaste och mest brännande samhällsfrågorna och hittar nya idéer för genomgripande samhällsförändringar.”
Innovativa lösningar på samhällets problem, ambitiösa och uthålliga alltså.

Jag försöker diskutera med min barndomsvän Ida (som snart startar sin blogg om att vara ung, passionerad och varumärkesintresserad i musikbranschen i syfte att dela med sig av spännande praktik och livet bakom konsertscenen) eftersom jag tycker minnas denna diskussion vara aktuell under en lektion i gymnasiet. På frågan ”Minns du vad vi fick lära oss om hållbar utveckling?” svarar Ida ”Jag minns mest att det var oljan som styrde världen, det var allt vi pratade om på internationella ekonomin.. nej, det där har du fått från samhälle lektionerna”

Samhälle vs. Ekonomi. Två olika institutioner för mig som lever i den akademiska världen. Börjar dessa flätas samman? Länge har företagare betraktas som oempatiska och ekonomiskt resultatinriktade (min personliga uppfattning säkert några delar) men genom att sätta begreppet ”socialt” framför blir företagandet ok och uppskattat av fler kretsar – därför sker dess utspridning.

Social ekonomi är även ett begrepp jag hör allt oftare. Tillskillnad från den traditionella företagsekonomiska vinstmaximeringen handlar social ekonomi enligt wikipedia om:
”Organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn. Företag organiserade enligt dessa priciper kallas i vissa sammanhang för sociala företag.” Vackert, något som attraherar fler – eller hur?

Så: Är det någon skillnad på socialt företagande och företagande? Min föreläsare idag sa det bra när han förklarade varför affärsutveckling inom vissa områden blir trendigt:
När det är ett problem som råder i världen flyttas idéer runt till ett företag kommer med en lösning”
Jag tolkar det som; Nej, socialt företagande är samma sak som företagande. Något är fel på vår värld (eller det kanske det alltid varit), den sociala klyftan växer ständigt mellan och har blivit mer påtaglig med den passerade finanskrisen. Ett problem, som fått följe av en mängd idéer, har cirkulerat och nu börjat snappats upp av entreprenörer som förverkligar dem genom nya affärsmodeller. En trend inom affärsutveckling likt alla andra.

Men nu har jag en personlig åsikt. Socialt entreprenörskap is the shit. I sökandet av det sociala entreprenörskapets grundstenar finner jag två pågående projekt: Play for Change och Jordens Bästa Affärsidé. Investeringar i projekt som kommer göra förändring, hållbar utveckling är vad det handlar om. Att investera i nationella och internationella projekt som skapar bättre liv för berörda individer som ger långsiktig återbäring – samtidigt som du själv kan tjäna pengar.

Jag välkomnar med öppen famn alla nya sociala entreprenörer!

Som avslutning på temat tycker jag att Sebastian Stjern förklarar det bra i sitt inlägg ”Varför göra mer än att betala skatt?” Läs det!

Det var tätt mellan uppdateringarna nu. Syftet: I’m a blog-addict som måste försöka att få sitt PM i Glokalisering klar till på måndag. Tur är att jag nästan är lika förtjust i ämnet som att blogga. Over and out!

Om författare

Vill du komma igång med din innehållsmarknadsföring? Jag hjälper dig gärna! Skicka ett mail till hej@saraohman.se och beskriv din situation så bokar vi in ett förutsättningslöst möte!

Du kanske också gillar:

1 kommentar

  1. Varför skulle det vara fullt att tjäna pengar på en företagsidé som ger jobb och plattform för andra? Handlar socialt entreprenörskap om att idén från början måste gå ut på att göra gott för andra?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *