Socialt entreprenörskap enligt Emre Gürler

Författare:

|

Datum:

|

, ,

emre_71484033.jpg
Nu återgår vi till veckans tema: Socialt entreprenörskap. Trots en intressant diskussion under mitt tidigare inlägg har jag svårt att diskutera dess grundstenar. Därför tar jag hjälp av en fellow EBDare för att få veta vad socialt entreprenörskap kännetecknas utav samt hur det kommer sig att man väljer att ägna sig åt socialt entreprenörskap. Emre Gürler driver, vid sidan av sitt arbete som Commercial Manager på Hyper Island, Africa’s Potential genom vilket de hjälper organisationer med kunskap att driva projekt i Afrika för att stötta lokala entreprenörer i Afrika.

Vad är din bakgrund?

Innan jag började att studerade vid EBD-programmet så hade jag hunnit averka 3-4 år inom Media-branschen, bla så hade jag jobbat som Projektledare inom Bonnier koncernen (Bonnier Tidskrifter och Expressen), där jag bla drog igång Feber.se år 1999, som var dåtidens största Pop-relaterade online magasin i Sverige. Det var en otrolig lärorik tid att jobba inom IT-boomen, att jobba minst 13-14 timmar per dag var ingen ovanlighet precis…som en hungrig 20-åring så ville man inget annat än jobba hårt, jobba ”låånga och många timmar var sexigt” på den tiden.

Hur kommer det sig att du gör det du gör?

Drivkraften bottnar nog i en enda mening. Om du har bott i ett fattigt land en längre tid och du verkligen ”ser” problemet framför dig, samtidigt så ser du en lösning på problemet, så är det omöjligt att sova gott om natten om man inte AGERAR !

Allt startade egentligen när jag kom hem efter min utbytestermin i Macau 2006, då hade jag ”avverkat”, bott/jobbat/studerat i 3 kontinenter och tänkte att jag kan för fan inte skriva min examensuppsats i en dammig och oinspirerade miljö som Växjö Universitets bibliotek (inget ont om det nya Kaféet dock), väl hemma från Kina så såg jag över mitt nätverk och talade med mina gamla EBD kompisar som pluggade på Chalmers School of Entrepreneurship. Dom hade rätt mycket pengar och sponsorer och ville installera ett sol-cellsprojekt i byn Bubulo i den östra delene av Uganda. Jag drog med mig en EBD-kamrat och vi fick senare MFS-stipendiet. Vi gjorde vår examensuppsats som handlar om hur man identifierar karaktäristiska drag av vad en klassisk entreprenör bör ha för att kunna genomdriva en högteknologisk lösning med hjälp av solceller, som kan bidra till fattigdomsbekämpning. Resultat: Efter några månaders tungt jobb i byn och de facto att Chalmers senare kom ner och installerade solcellspanelerna, så lever projeketet än idag och mer än 150 jobb skapades och mer än 3 000 människor om dagen får dagligen vatten från en nybyggd vattenstation som drivs av solcellspanelerna/solcellsfältet.

Just idag så fokuserar jag på den Rwandiska marknaden och ”match-make” Rwandesiska entreprenörer med svenska företag för att öka handeln mellan sverige och Östra-Afrika. Befinner mig i en intensiv period just nu då jag lär känna all Öst-Afrikanska ambassadörerna, svenska politiker och ministrar, samt svenska företag för att mer eller mindre visa på att det finns oerhörd stor potential i Östra-Afrika. Vad tror du själv blir nästa emerging market? Jag är tillsammans med dom Öst-Afrikanska ambassadörerna och ett antal utvalda affärsmän/kvinnor i Sverige med i ett affärsnätverk som heter AFBUS. Vi kommer att tillsammans med Swedfund turnéra under 2010, till 4-5 olika svenska städer för att ”väcka liv” i svenskt näringsliv, för att öka kunskapen och kommunicera den stora potentialen i Östra-Afrika (inkluderar alltså Tanzania, Uganda, Rwanda och Kenya).


Vad är socialt entreprenörskap enligt dig? Vad är skillnaden på bistånd och socialt entreprenörskap?

För mig handlar det om att jag ser att ”lilla jag” kan skapa så mycket från så små resurser.

Bistånd passificerar och undanröjer entreprenörskap. Africa’s Potentials slogan lyder ”Why boosting African entreprenerus is superior to aid!”. Socialt entreprenörskap handlar om att ha ett, i mina ögon, en livslång vision om hur man kan undanröja social misär och med kreativa idéer skapa sociala förutsättningar för att t.e.x skapa jobbmöjligheter och valmöjligheter för andra. Detta är som sagt något som jag kommer driva i minst 30 år. Call it a life-conviction!

Många pratar om socialt entreprenörskap; Vad tycker du om den nuvarande hypen? Vad handlar det egentligen om?
Jag vill gärna tro att den är ärlig, enda sättet att se om ”hypen” ger något är ju att se till resultaten som de Sociala Entreprenörerna skapar. Allt handlar i slutet om resultat. Vad har du gjort? Vad genererade projektet/företaget?. Om du lyckas skapa jobbmöjligheter och valmöjligheter eller skapa förutsättningar för andra människor att växa, så är du väl förtjänt av ”rampljuset”.

Följ gärna Africa’s PotentialFacebook och Twitter. Läs även Emres inlägg på se-forum.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *