3 Principer för Attraktion – Online och Offline

Författare:

|

Datum:

|

Ibland upplever jag att det finns två läger i diskussionen kring Internet och dess möjligheter, två läger som nästan vägrar se varandras perspektiv. De ena pratar om maskinen, de andra om engagemang. Nästan uteslutande studerar de nätet utifrån sina kartor, ovetandes om vilken skarp karta man får genom att kombinera dem. Det är synd, för det finns mycket att vinna om man behärskar båda språken. Jag tycker mig befinna mig i gränslandet däremellan, jag försöker förstå mig på både data och kärlek.

Det finns många tricks i boken som skapar genvägar när du arbetar med att bygga något på nätet. Jag har absolut inga problem med det och kan tycka att även dessa tillvägagångssätt är ett hantverk. Dock vill jag, fram till mitt material tar slut, bygga naturligt – och för att kunna bygga naturligt måste du förstå principer för attraktion.

Att definiera vad som attraherar oss är svårt, vi måste gå djupt inom oss själva och med hjälp av en psykoanalys fundera kring hur vi fungerar. Däremot finns några generella faktorer som påverkar oss alla på något sätt i vår attraktionsprocess, oavsett om det gäller inför en partner eller produkt, online eller offline.

#1 Det vackra yttre

När vi tänker på attraktion tänker vi främst på de yttre faktorer som påverkar hur vi tilltalas av någon/något. I verkliga livet kan det handla om en välkända faktorer som hur vi för oss, fina ögon, välformad bakdel eller skimmrande hår, men på nätet kan det handla om något så simpelt som en stilren men utstickande blogg, snyggt uppställda bloggposter, ett twitterflöde med en tillsynes bra diskussion eller en välfylld och interaktiv Facebook-page. Genom att fokusera på presentation kan vi locka människor att vilja lära känna oss bättre och närmre utforska vad vi har att erbjuda. Risken för avvisning minskar därför markant.

Ett vackert yttre kan vara bra, särskilt om du inte har något djupare att kommma med, men för attraktion krävs mer än ett bra yttre. Vanligtvis behöver vi något mer för att attraheras..

#2 Den genialiska insidan

Vi attraheras inte bara av det vackra yttre utan även av smarta lösningar framställda av den genialiska insidan. I attraherandet av potentiella partners kan det handla om att kunna föra en intressant diskussion där gemensamma fenomen kan ventileras. Kanske handlar det även om att ge en anvisning om att man har ett djup att erbjuda vilken kan tillföra nya insikter och vara utvecklande för sin omgivning. Att visa på mångsidighet och förståelse för sina resurser visar på självinsikt – och vad är mer attraherande?

Skriver du bloggposter om samma saker, eller håller diskussioner inom ständigt samma ämne, har du snart utbildat din omgivning med det du har att erbjuda – då tröttnar de. Genom att utveckla din genialitet med hjälp av nya kunskaper kan du inte bara behålla din grupp utan även få den att växa.

#3 Genuinitet

Jag tänker fortsätta tjata, men det finns inget mer attraktivt en genuinitet. Det viktigaste av allt är att visa sin personlighet, och en sådan har förhoppningsvis de flesta. Det går inte att tala som en maskin när du vill attrahera en partner eller en kund. Är det något jag uppskattar är det människor som arbetar i det dolda med att skapa underverk, istället för att överdriva sin skapelse (Även om jag gärna önskar att dessa trädde fram oftare för att inspirera oss andra). Dessa gör vad de gör för sin egenskull – inte för att bevisa något för sin omgivning.

Bjud på dig själv!

Eller….

Det ihärdiga arbetet

Vissa av oss är varken snygga eller särskilt smarta, kanske har vi tillochmed svårt att visa vår genuina personlighet, därför är det tur att vi kan attrahera vår omgivning, potentiella partners eller kunder med hjälp av att visa på vårt hårda och ihärdiga arbete. Tjat funkar faktiskt. Hur många gånger har du inte gått med på att träffa en kille när han frågat dig sjunde gången eller låtit en säljare få ett möte när han legat på dig i två veckor? Målmedvetenhet och ihärdighet är helt klart underskattat.

Hur gör jag?

Jag studerar människor, människor och människor.  Något jag insåg som skvallerbytta redan i ung ålder är att jag kan läskigt mycket om ofantligt många människor. Har du lagt till mig på Twitter är det stor risk att jag gjort en grundläggande research på dig och ditt nätverk. Skulle jag behöva ha något av dig vet jag vad du vill ha/behöver och vad jag har att vänta i utbyte. Detta använder jag för att attrahera dig när jag för diskussioner med dig eller erbjuder dig ett samarbete. Hårt jobb, lite genialitet och självklart genuinitet.

Och dessa är mina verktyg…

Hemsida – Ej blogg utan ett virtuellt CV

När jag skapade min hemsida var det främst för att attrahera potentiella samarbetspartners och arbetsgivare. Visst ville jag ha en blogg med fler funktioner än den jag använde innan, men isåfall hade WordPress fungerat fint. Eftersom jag var på väg att ge mig in i branschen Internet ville jag ha en hemsida olik andra. Jag ville att mina besökare skulle få en visuell känsla av min inre genialitet.

Twitter – Livsviktig kommunikation

För mig är Twitter livsviktigt för min kommunikation, min personliga marknadsföring och mitt nätverkande. På Twitter hänger inte bara journalister och PR människor utan även andra intressanta tweeps och framförallt mina bloggläsare. När det kommer till att utbyta idéer och få feedbeack är Twitter det mest effektiva instrument jag använder. Kanske försöker jag ge en bild av ett vackert yttre, visa på min genialitet eller föra diskussioner i vilka jag är genuint intresserad av. Mest troligt tjatar jag.

Privatblogg – Fram med personligheten

Dels har jag en halvöppen privatblogg för att kunna rensa min ”seriösa”-blogg från mer icke allmännyttiga inlägg, men den fungerar också som ett komplement till min mer allvarsamma marknadsföring. Jag tror att jag förstärker min genuina personlighet genom att ibland låta inlägg skymta i mina flöden och på så vis skapa djupare relation till de som vill lära känna mig. Jag tror på öppenhet och jag har inget att dölja, men det är bra att de som inte vill lära känna denna sida av mig kan välja bort den.

Gästskriv på bra sajter

Le – Det viktigaste av allt

Pratar vi attraktion är ett leende ändå det viktigaste. Jag ler alltid, i alla sammanhang. Tro mig.

Vad gör du för att attrahera din omgivning när du bygger naturligt?

6 svar till “3 Principer för Attraktion – Online och Offline”

 1. Trevligt inlägg, och kul att läsa.
  Har själv ett liknande problem på jobb hela dagarna.
  Jag ansvarar för webben för en reklambyrå så man kan väl säga att jag förespråkar #2 Den genialiska insidan, medan de flesta andra här talar varmt om #1 Det vackra yttre.

  Kunderna förespråkar oftast #1 också.

  Så jag älskar att höra kunder prata idéer och koncept med våra webdesigners när de börjar tala om hur sidan ska se ut. -Där måste vara en massa flash och häftig grafik! och jag bara sitter och skakar på huvudet och suckar.

  Man kanske ska fokusera på hur man får folk till sin hemsida innan man börjar fundera på hur man gör för att få dom att stanna?

  Som med detta inlägget till exempel 🙂
  Det var nummer 2 som lockade mig hit, innehållet. Sen fick man leendet som en nummer 1:a på slutet som gör att man kommer att komma tillbaks.

  Men hade din fokus legat på leendet hade jag aldrig hittat hit!

  mvh

  Niklas
  The Duffy Agency

 2. […] 3 principer för Attraktion – Online och Offline – Sara Öhman Sara ångar på och levererar klokskap. Jag började rannsaka mig själv efter ett par stycken och fick med mig en del att fundera över. Nu förväntar jag mig att min hjärna och mitt hjärta producerar synteser under dagen och den kommande natten. […]

 3. Bra inlägg Sara! Kloka tankar som satte ord på en hel del. Oavsett hur duktig man är på nätet som är det ändå IRL som räknas, däremot är kombinationen viktig. Jag jobbar själv med detta hela dagarna och det är något jag verkligen brinner för!

  Att jobba så professionellt som du gör visar på att eftertanke och klokhet, det i kombination med ett leende är fantastiskt 🙂

  keep up the good work!

 4. […] 3 Principer för Attraktion – Online och Offline | Sara Öhman- Ett lite annorlunda inlägg om vad som gör dig, mig, oss intressanta för varandra. Det vackra yttre, den geniala inre och genuitet. Funkade på mig iallafall 😉 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *