Den sociala medie-hypen och ungas mediavanor

Författare:

|

Datum:

|

, , ,

ung-media_70055050.jpg
Överallt pratas det om fenomenet. Företag vill arbeta med det, på universitetet vill många studenter skriva uppsats om det. Det pratas tillochmed om att företag vill anställa twittrare och bloggare, trots att de för inte så längesen var rädda för det. Byråer startas med stark inriktning mot det och vi alla vill tjäna pengar på det. Det=fenomenet=Sociala medier. Sociala medie-hypen är ett faktum.

För mig som är ung råder det inte någon större hype, detta inser jag när jag funderar kring om vad det egentligen handlar om.

Hypen är ändå ett faktum. Jag försöker hitta min plats i den, min såkallade nisch, vad som är viktigt och aktuellt, jag skulle vilja påstå att min förståelse är god. (Bevis på det måste vara alla förfrågningar inom ämnet) Efter ett samtal igår med Erik Sellstöm, som har många konkreta tankar och bra åsikter om sociala medier och webben, var jag aningens förvirrad och insåg hur komplex den här världen är. Men så trillade poletten ner under kvällen och jag insåg; Sociala medier – det är ju mitt liv.

Frågar du en ung person vad sociala medier är kan den antagligen inte svara, det är vad vi använder oss av för att kommunicera varje minut. Ungas mediavanor är högaktuellt, vår närvaro och öppenhet på nätet diskuteras och många ställer sig frågande till nyttigheten i detta. Istället anser jag att vi borde ställa frågan hur vi ska få unga att förstå deras möjligheter i deras mediavanor i framtida yrkesliv. För oss unga är spelplanen helt annorlunda..

Jag tycker det är underbart att blogga, genom min julkalender fick jag möjlighet att diskutera det jag brinner för och genom att finnas på nätet, exempelvis på twitter, skapar jag helt andra möjligheter att skapa nätverk. Och här frågar de mig varför jag bloggar? Jag funderar hur mycket jag bör använda mig av nätet i mitt jobbsökande, samtidigt läser jag att webbnärvaro nästan är ett grundläggande krav hos arbetsgivare.

För företag krävs utbildning i verktygen och hur de kan kommunicera, även verktyg för hur de tar fram sin identitet. Det räcker inte att säga ”det här vill jag/vi jobba med”, du måste experimentera, använda, testa dig fram. Sociala medier är inte gratis, det är ännu oklart hur det kan mätas, men det är inget konstigt eller avancerat heller. Alla kan göra det.

Med traditionella strategier och förståelse för de nya verktygen finns många möjligheter. Anställ unga kompetenta marknadsförare/entreprenörer, likt mig, och nå framgång. För oss är inte sociala medier något nytt, det är vad vi är uppväxt med – vår telefon, vårt fikarum.

Är du intresserad av att diskutera detta ytterligare har du möjlighet att göra detta under konferensdagen om sociala medier och ungas medievanor. Anmäl ditt intresse till mig och dela gärna med dig av dina frågeställningar.

Ett svar till “Den sociala medie-hypen och ungas mediavanor”

  1. Hej Markus!

    Tack så mycket! Hoppas du finner bloggen intressant även i fortsättningen.

    Ha det fint!

    /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *