Tre råd till nya studenter

Författare:

|

Datum:

|

Det är flytthelg på Campus, släpvagnar och skåpbilar fyller Teleborgsvägen. Även jag är här och flyttstädar. Nästa vecka exploderar Campus av liv igen återigen efter en öde sommar. Nollningsvecka och introduktionsmöten. Nya kurser inom nya spännande ämnen som studenter med nyladdade batterier förväntansfullt ska sätta igång med. Jag avundas dem. Deras bästa tid i livet väntar. Kommer dit som ungdom, i sina bästa år, och lämnar som vuxna. (Nåja, rätt så)

Jag har jobbat med studentambassadörer under i stort sett hela min studenttid. Jobbar du med det fokuserar du mycket på säljargumenten som ska få studenter att söka till Universitetets utbildningar. I detta ligger ofta fokus på den första tiden som ny student. Det är självklart eftersom det första mötet och den intensiva förändringen en förändring innebär vanligtvis utgör det starkaste minnet. Under slutet av mitt arbete med studentambassörerna reflekterade jag över detta, jag var ju då även i slutet av min studietid: Att studera handlar inte bara om att överleva den första tiden och studierna – Det handlar om att leva flera år med studier och anpassa sig inte bara till universitetsområdet utan även till den nya staden och dess innevånare. Det handlar om att se till att ta vara på allt som finns erbjudet.

Jag har älskat att plugga. Jag har älskat att läsa böckerna på biblioteket har att erbjuda inom de ämnen jag har läst och jag älskar att ha haft möjligheten att styra min tillvaro precis som jag har velat ha den. Jag tycker jag lyckats ganska bra med mins studietid.

Mina tre råd till alla nya studenter:

1.   Sköt dig själv, skit i andra och hitta DIN studiemetod. När 30 personer står inför samma utmaning blir det mycket hetts, onödig hetts som tar energi och fokus. Att ha personer att studera med är bra, men se till att du hittar den studiemetod som DU trivs bäst med. Och vill du mitt under de sista dagarna innan tentan/PMdeadline åka in till stan och shoppa, fika med en kompis eller träna – gör det! (Även om de andra säger ”Åh, hur hinner du det?!”) Du behöver inte sitta i grupp, du får sitta ensam, men lär du dig bäst genom grupp-plugg så hitta en som gynnar din inlärning
2.   Utnyttja din ”student”-status. Vet du hur fett mycket gratis man kan få som student? Nu talar jag inte om mecenat rabatter utan om hjälp av näringslivet etc. Du kan faktiskt driva precis de projekt du vill när du har CSN som täcker dina utgifter, kanske till och med ett företag. När du kommer till en organisation, eller en person, med engagemang och vilja att lära vill de 95% av gångerna svara på dina frågor, dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa dig vidare. Du har alla möjligheter att utveckla din passion till något konkret och användbart.
3.   Se dig om. Du ska ju leva i den här omgivningen ett längre tag, även om du har inställningen att du bara är i stan på besök blir det så himla mycket härligare om du hittar dina små egna smultronställen i stan.

Du kommer inte gilla allt. Du kommer ha föreläsare du inte riktigt förstår hur tänker. Du kommer gnälla på systemet. Allt behöver inte vara perfekt och du kommer lära dig av allt krångel. Sånt är livet – även om du pluggar på Handels där du blir serverad allt. Vissa ämnen kommer vara dö-trista och inte alls vad du bad om när du skickade in ansökan till kursen. Bit ihop, lös det – bara gör det. I slutändan kommer du förstå meningen med det, om du är vaksam, analytisk, tänkande, filosofisk – Ja, allt det där som är meningen att vi ska bli som universitets/högskolestudenter. Annars hade du lika gärna kunna pluggat KY.

Var börjar du nu? Träffa alla! Ta till vara på vännerna du får, öppna dig. På ingen annan plats har du chansen att träffa så många människor som är så lika dig. Som har valt precis samma väg som dig och vill ungefär samma saker. Ni befinner er i samma situation och de kommer att vara din viktigaste stöttepelare de kommande åren.

Men att lämna student idyllen känns fortfarande hemskt. Att komma till Bollnäs (uppväxktorten) är att komma på semester, att komma till Växjö är att komma hem. Aldrig mer ska jag få vara en egoistisk student, och det är helt ok. Lite har jag saknat det ”verkliga livet”. Jag har ett grymt nytt jobb, och det vill jag rocka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *