5 saker du som e-handlare måste lära av Polyvore och Pinterest

Författare:

|

Datum:

|

inspirationsåldern ehandel

I en värld där ett större utbud av produkter blir tillgängligt för oss alla ökar tiden vi spenderar på shopping. Detta behöver nödvändigtvis inte betyda att vi spenderar mer mycket pengar, men tiden vi spenderar för att göra urval och planera våra köp ökar. Vi ställer högre krav på produkterna vi ska köpa, bryr oss om allt från tillverkningsprocess och tekniska detaljer, samt ställer högre krav på personalisering. Vi vill inspireras, visa upp våra planer och få bekräftelse kring våra inköp.

Att vända sig till Google och Prisjakt för nästa inköp blir mindre aktuellt i och med att vi kliver in i denna inspirationsålder i vilket medför att vi söker färdigfiltrerade alternativ inför våra val. Som bevis på detta ser vi hur användandet av Pinterest gått från att handla om att underhållas av fina bilder till att bli ett ställe där vi inte bara inspireras till shopping utan även planerar vår shopping. Tjänster som Lyst och Polyvore, som samlar hela världens mode i sina tjänster, hjälper oss upptäcka nya plagg i takt med att dess algoritmer lär sig om våra personliga stilpreferenser ökar i popularitet. Dessa tjänster har som fokus att hjälpa oss filtrera så att vi lättare kan inspireras i planeringen av våra nästa inköp. Personalisering på riktigt.

Så, medan vi e-handlare kämpar med att få till den mobila upplevelsen har tjänster som Polyvore och Pinterest miljoner användare som är maniskt använder och älskar deras tjänster – och även handlar från dem! Helt utan ett beroende av Google. För att undvika att bli den aktör som bistår med databas- och logistiklösning behöver vi lära av hur dessa tjänster triggar deras användare till att spendera mer till dem samt locka till köp. Bara då kan vi öka vårt närvarande i kundernas köpprocess.

5 saker du som e-handlare måste lära av Polyvore och Pinterest

1. Inspirationsmotorn

pinterest inspirera inköp

”When you go on Google you know what you are looking for – When you go on Pinterest you only have intent.” – Rachel Goodman, Pinterest, Re-think okt 2015

Om det är så att upptäckande-fasen i köpprocessen blir allt längre ökar även vår möjlighet som handlare att trigga till köp. Det finns således en farlighet att lägga fokus på att bara finnas där i köpprocessen då tankarna gått så långt att den potentiella preciserat vad denne vill ha och är redo att bege sig ut på Google. Mest troligt är att någon annan redan kan ha fångat vår potentiella kund.

Att istället fokusera på att trigga vid avsikten att börja planera ett inköp blir mer viktigt, men det behöver inte betyda att arbetet med sökordet förlorar sitt värde. Sociala tjänster som Instagram, Pinterest och Polyvore bygger även på sökord och deras sökmotorer är likt Googles beroende av dessa. Skillnaden är att det krävs mer än bara en väloptimerad sajt för att dyka upp i dem.

Pinterest optimerar sin tjänst och dess inspirationsmotor utifrån vad deras användare kan tänkas vilja göra härnäst och lever med tron att det handlar om de stora hållpunkterna i livet; nytt hem, ny partner, nytt barn etc. På så vis triggar de sina användare att interagera med deras tjänst. De betraktar inte sig själva som en katalog som finns till för användaren att slå upp i. En viktig ståndpunkt för framtida aktiveringsgrad i tjänsten.

Lärdom 1: Oavsett om det handlar om att bygga nya säsongs-/trendbaserade landningssidor, ta fram ett magasin/blogg eller ändra om din e-posttaktik så kommer det vara essentiellt för dig att fundera på hur du kan göra för att inspirera dina kunder. Desto mer filtrerat och personifierat du kan presentera ditt material ju större framgång.

2. ”Önskelistan”

önskelista ehandel polyvore
Fram till idag har ”kundkorgen” fungerat alldeles utmärkt som ”önskelista” inför våra inköp. Medan vi slösurfar på jobbrasterna under veckorna besöker vi våra favorit e-handlar, drömmer oss bort och bygger våra varukorgar. Ibland klickar vi köp, ibland inser vi att vår önskelista är väl ambitiös i förhållande till vår budget och ibland screenshottar vi en bild till vår vän/partner/förälder. Nu har det blivit lite roligare än så att plocka ihop vår önskelista.

Medan Pinterest erbjuder ”pinboards” till vilka du enkelt plockar ihop dina favoritbilder har Polyvore tagit fram en lösning där du enkelt kan skapa kollage av de produkter du gillar. Detta gör att du inte bara stannar vid att spara tröjan du gärna skulle vilja ha utan gärna plockar ihop en hel outfit. Ser du en lampa du tycker om funderar du även på vilken vas som skulle passa bredvid den – Kanske till och med vilket typ av bord den skulle passa på.

När du sparat undan ditt kollage får du produkterna snyggt listade efter varandra, med pris och köpknapp. Du kan också lätt dela ditt snygga kollage med din vän/partner/förälder för feedback eller nalkandes födelsedag.

Lärdom 2: Kanske är det dags att fundera på hur du kan uppdatera ”önskandet” på din sajt?

3. Utforska utanför ditt preferensområde

utforska shopping polyvore
Algoritmer för personalisering i all ära, men ibland kanske det är läge för oss att röra oss utanför vår preferensram. Att bygga en upplevelse som bara bygger på att smalna av för att röra oss närmre det vi gillar alla bäst leder mest troligt en ganska kortlivad relation. För att undvika detta finns en god idé att se hur du kan få användare/kunder att hitta nytt material att optimera deras upplevelse efter.

Ofta tänker vi att det här endast kan lösas med resurskrävande och avancerade lösningar samt med nytt innehåll. Däremot behöver det inte alltid vara särskilt komplicerat eller dyrt.  Polyvore har löst detta genom deras ”utforska”-flik där de presenterar aktuella trender samt vad som är populärt bland samtliga användare just nu. Trots att detta är en sekundär prioritet i appen är det en funktion användarna gärna rör sig till för att upptäcka. Det är enkelt och fungerar enhetligt i helhetsupplevelsen av tjänsten.

Polyvores e-postuskick är dessutom helt briljanta. De har på ett snyggt sätt kombinerat personligt och utforskande i personaliserade utskick där jag får förslag på produkter att köpa som passar mig.

polyvore epostutskick

Lärdom 3: Titta på vad du har redan idag och hur du kan presentera det på ett sätt som upplevs som nytt och intressant för dina kunder.

4. Socialt stärkt förtroende

social shopping polyvore

Pinterest och Polyvore bygger på att användarna genererar och sprider innehållet i appen. Som användare i dessa tjänster behöver du nödvändigtvis inte bygga upp en följarskara utan snarare arbeta med att få dina egna favoriter/pins favoritmarkerade/re-pinnade. Vi ser samma trend på andra kanaler likt Instagram (i och med deras utforska-flik) att det blir mer viktigt att öka inflytandet i intressealgoritmer än att jaga följare.

Den fina effekten av det här beteendet är att det finns en inbygd funktion för att skapa tillit till produkter samt till sajterna som är avsändare. Likt det naturliga world-of-mouth fenomenet som sker i ”verkliga livet” behöver källan till produkter/bilder förse oss med material värt att prata om. När många personer pratar om samma produkt ökar vår benägenhet att känna tillit till källan och produkten – Och därmed ökar vårt intresse av ett faktiskt köp.

Lärdom 4: Kanske är det värt att skapa inlogg på din sajt som möjliggöra att dina kunder kan favoritmarkera produkter när de vill berätta att de gillar dem?

5. Köpet i appen

(Ja, köpet skickas sedan till ursprungssajten som packar och skickar varan)

Jag tillhör den kundskara som endast handlar mobilt om det är kris-och-panik nödvändigt ont i de fall det inte finns en mobilapp. Jag är övertygad om att den enda anledning att våra kunder handlar mobilt idag är för att det är för långt till laptopen, om de ens har någon. Det finns inga heltrevliga köpupplevelser på mobilsajter/responsiva sidor idag, och jag undrar om det någonsin kommer gå att skapa.  Allt är betalflödets fel.

Så, tack för att jag fick lätta mitt hjärta.

Det är just därför det är intressant när dessa sociala inspirationsappar skapar möjligheten att köpa i appen. När både förtroendet och enkelheten finns på plats blir köpbeslutet så mycket enklare att ta. Antingen skapar det tillväxt hos dessa tjänster eller hos dig.

Fånga kunderna i inspirationsåldern

Att titta på lösningar som nya populära tjänster tagit fram och inspireras av funktioner som ökar aktiveringsgraden hos användarna tror jag är ett måste för att stå sig i konkurrensen om kundernas uppmärksamhet. Vi måste underhålla konsumenternas behov av inspiration och hjälpa dem att filtrera genom att röra oss närmre deras intressen.

Här är de 5 saker jag hoppas du överväger idag: 

  • Filterera och personifiera för att kunna inspirera
  • Uppdatera möjligheter till önskelista
  • Utöka möjligheten att utforska
  • Möjlighet att favoritmarkera
  • Fokus på betalflödet i mobilen

Mot nya lösningar!

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *