Vår förmåga att sysselsätta oss själva

Författare:

|

Datum:

|

Aldrig har det varit så trendigt med Entreprenörskap! Maud Olofsson (C) sätter som näringslivsminister sin tro till småföretagarna (Läs mer: http://www.e24.se/entreprenor/artikel_1236231.e24 ) Runt om i landet läggs resurser och krafttag på att främja företagandet. Ung företagsamhet, som jag själv varit mycket aktiv i, har aldrig haft så högt antal deltagare som nu och växer för varje år. Snart, den 15 maj, beger sig även Sveriges vassaste unga entreprenörerer ut på Entreprenörsjakten (Läs mer http://www.entreprenorsjkakten.se) i Göteborg – en talangtävlig för att manifestera entreprenörsskapsglädjen!

I denna kristid är det imponerade att en så pass god framtro finns. Jag är lyrisk och ser möjligheter. Äntligen börjar entreprenörskapet hitta sin plats i jante-sverige. Samtidigt talar vi om ”de lata 80-talisterna”, de som lever kvar hemma i föräldrarnas trygghet i väntan på det perfekta jobbet. (Se tidigare inlägg)

Fortfarande finns en misstro på unga människors förmåga att skapa något bra i stora delar av landet, men vilka har fler idéer än unga männsikor mellan 15-30år? Jag har märkt det själv som ung driven entreprenör, det är bra att jag har idéer men jag borde nog skaffa mig erfarenhet först får jag ofta höra. Det kommer ta en tid men vi kommer nå till en ökad öppenhet för ungt entreprenörskap, jag har sett så mycket som givit mig hopp på senaste tiden.

I min hemregion Gävleborg där jag mött störst motstånd var jag i april på en konferrens om ungt kvinnligt företagande där frågan som diskuterades var hur man ska gå tillväga för att få unga tjejer att våga starta eget, åsikten var densamma – förvänta mer av tjejer, skapa nätverk och möjlighet till mentorskap. Detta var på tiden enligt mig; är det någonstans synen bör förändras är det i denna region, det är ju på landsbygden entreprenörskapet skall finnas.

Efter detta började jag söka vidare i den region jag är bosatt i nu, Kronoberg. Jag fann http://grrltech.nu som just nu driver ett projekt för att få tjejer mellan 18-30 år att starta eget. Detta gör det genom att annordna träffar, inspritationsföreläsningar samt enskilda samtal, de har ett stort kontaktnät med organisationer som Almi och vägleder tjejerna bland dessa samt bollar idéer för att verka som ett stöd.  Nyföretagarcentrum Kronoberg var en annan organisation jag fann som nämnde att 30% nyföretagare inom deras organisation var under 25år samt att större delen av deltagarna var under 30år. Det finns hjälp, och mer är påväg – många vill förändra. Jag söker inspiration.

På det programmet jag studerar http://www.studeraekonomi.se/ebd.html är vi många som tror på vår förmåga att skapa en sysselsättning för oss själva. Vår programansvariges första tal löd ”Ni är inte här för att få ett jobb – ni är här för att skapa jobb” Vilket vi levt troget efter sedan dess.

Change is coming..

Ungt kvinnligt företagande är något jag engagerat mig mycket i på sistone. Jag berättar mer senare.

Ett svar till “Vår förmåga att sysselsätta oss själva”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *