Alla är inte exhibonister

Författare:

|

Datum:

|

Det är viktigt att komma ihåg att alla inte vill lägga ut sitt liv på nätet när man jagar delaktighet. Även om man lätt fastnar i sin egna bubbla och tycker det är en självklarhet att dela med sig av vad man gör. Ställ dig själv den enkla frågan: Hur många av dina facebookvänner är aktiva och delar med sig av inlägg, bilder och videos? 50 %, 30 % eller kanske 10 %?

I helgen träffade jag gamla goda vänner, en av den är ett musikaliskt geni. Så jag tog min telefon och spelade in en video på honom när han lekte med gitarren. Det gillade han inte. Han tyckte det skulle vara pinsamt om någon hörde hur fantastiskt han spela. Jag försökte att övertala honom att han borde dela med sig av det.

Så igår fann jag detta på hans hemsida:

Jag tror att jag sa:
Tänk om alla delade med sig av vad man gör, exempelvis som när du klinkar på gitarren. Tänk andra som spelar gitarr, vad roligt de skulle tycka att det var och inspireras till samma grej. Plötsligt blir det mer ok att syssla med de intressen man gillar.

90 % av Sveriges befolkning är inte exhibonister. 70 % bor inte i urbana miljöer där de måste slåss för att utmärka sig utan bor i orter som min hemort.  Dessa resonerar antagligen likadant; Människor är elaka och kommer att tycka att du är pinsam om du delar med dig av vad du gillar eller säger din åsikt. Malou Von Sivers tycker om att påpeka detta i sitt program ”Efter tio” då hon pratar om nätmobbing. I nästan varje program försöker hon få sina gäster att säga att nätet är elakt. Jag tror säkert att det finns viss sanning i vad Malou vill diskutera, men det behöver inte vara så.

Jag är naiv. Jag tror på det goda i vad den nya tekniken erbjuder oss. Jag tror inte att Facebook och Google kommer att vända sig mot oss eller skräms av en tjänst som låter alla mina vänner veta vad jag handlar och vad jag gör – och var. Jag tror inte att folk skrattar åt mig när jag bloggar eller lägger upp töntiga bilder på Facebook. Gör de ändå det är det helt ok – för det finns andra som uppskattar det.

Världen är elak, så låt oss bestämma att den inte ska vara det digitalt också. Kan vi få fler att dela kan vi se till att det blir så. Mitt kall i livet just nu är att få folk att delta.

Till er: Förlåt för att jag återberättar om denna händelse, men i min värld betyder sådana händelser mycket. Ska inte hända igen 🙂

3 svar till “Alla är inte exhibonister”

  1. Det viktigaste i livet är i princip småsaker. Så be inte om förlåtelse nästa gång du publicerar något likt detta 😉

  2. Hej Sara! Jag har ju följt din blogg ett tag nu och även om du fått titta in i min bakblogg så tänkte jag nu dela med mig av min nystartade blogg =) KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *