Idéblivande

Författare:

|

Datum:

|

Hur ser modellen ut för din mentala verksamhet? Funkar den eller kan du effektivisera den? Hur ser det ut i ditt huvud när du får en idé?

När jag sitter bredvid någon som spelar ett instrument blir jag fascinerad. Jag skulle inte vilja påstå att jag är särskilt musikalisk och förundras därför över hur personen i fråga kan hitta mönster för att framställa det underbara ljudet. Dock känner jag igen mönstret i personens tankar, för på samma sätt kan jag exempelvis hitta mönster bland människor  och deras behov när jag vill sprida något.

Detta får mig att undra hur vi hittar mönster i vårt idéblivande. Jag vill försöka visualisera det skeendet.

Mind-map

Jag tror mina tankar bildas som en mind-map. Jag vill ta olika företeelser och koppla ihop dem med varandra för attpå så vis framställa en idé. Jag brukar vilja samla på mig kunskap/information/intryck och sedan hoppas att en idé ska uppstå. Kanske kan man likna det vid en gryta där du har ett antal kryddor framför dig som du blandar till det resultat du söker.

Notblad med takter

Musikaliska människor ser troligtvis samband likt i ett notblad i fler avseenden i livet. De vet ungefär hur takterna bör fyllas och känner vilka noter som passar ihop.

Process

En del människor behöver en bestämd input att starta ifrån och därefter definiera de följande stegen.  Systematiskt går de vidare vid varje löst del för att slutligen skapa en helhetsbild av idén och på så vis se lösningen.

Tätnande Moln

Jag har frågat människor i min omgivning hur de ser idéer sedan jag började tänka på detta. En av dem sa att hon såg det som ett moln dom bara blev tydligare och tydligare. En tanke börjar luddigt och du söker sedan svar för att få densiteten att öka.

Kaos & Explosion

Kanske, och mest vanligt, tror jag att vi har ett kaos. Vi har en mängd intryck ifrån vår omgivning kombinerat med erfarenheter i vårt bakhuvud som slutligen, när vi minst anar det, leder till en explosion där idéblivandet sker.

Varför bry sig?

Jag tror att detta svarar på hur vår hjärna fungerar och hur vi ser på världen. Genom att tänka på hur vi skapar en lösning på ett problem i vårt mentala tror jag vi kan effektivisera denna tankeprocess, vi blir lugnare individer och har lättare  hantera utmaningar vi ställs inför.

Hur tänker du?

Jag tänker fortsätta filosofera kring det här. Hur ser det ut när dina idéer uppstår? MMSa mig en bild så blir jag jätteglad! (070-2047701)

2 svar till “Idéblivande”

  1. Jag vet inte vilken del jag passar in på, men då jag är en rätt så konstnärlig och skapande människa, så räcker det ibland att jag ser ett tygstycke eller ett garnnystan och jag vet vad det ska bli…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *