Att finna ett jobb är som att finna en partner

Författare:

|

Datum:

|

,

Jobb är viktigt för mig. Jag trivs med att driva egna små projekt, ha många järn i elden och friheten att pyssla med det jag tycker är intressant – men det är på lek och något jag alltid kommer kunna att göra. Att ha en anställning innebär ansvar, mer press, mer hänsyn och mer arbete. Det är mer uttömmande och så vill jag ha det.

Jobb behöver inte vara allt. Jag minns en hetsk debatt vid en föreläsning under min studietid. Den handlade om huruvida människor kunde bli ersatta av maskiner och att monotona tjänster skulle försvinna. Detta eftersom människor behöver självuppfyllande uppgifter i sitt arbete. Jag kände starkt för att hävda att detta var fel.

Många jobbar för att få en lön. Punkt. Lönen bidrar således till självuppfyllande vid sidan av anställningen. Inte jag. Lönen är det sista som motiverar mig vid en anställning, jag är nöjd bara jag slipper oroa mig för mat på bordet och tak över huvudet.

Att hitta/välja en bra arbetsplats/tjänst/jobb anser jag vara som att hitta en partner. Det är inte svårt att hitta potentiella kandidater, du måste bara veta vad du söker för att sedan finna kemin. Du måste välja mellan:

  • Den äventyrlige – Den som kommer ta med dig på ett äventyr, kanske något kortsiktig men tillfredsställande
  • Den smarta – Intellektuell utmaning som du ser en långsiktigt relation till eftersom du inte kommer tröttna på den dialog som du erbjuds
  • Den gamla vännen – Där finns något du länge arbetat för att bygga upp vilket nu kan leda till något mer. Det vill alltså till att det inte blir fel
  • Den stygga – Sexig och till synes precis vad du vill ha, men är psykiskt uttömmande och försvinner lika snabbt som den kom.
  • Den tidsfördrivande – Som ger dig vad du behöver för att överleva, djupare än så behöver vi inte gå

Och likt finnandet av en partner passar olika typer av relationer dig olika bra beroende på situation och tidpunkt i livet.

I huvudsak handlar självklart jobbfinnandet om att veta vad du vill jobba med, men det tar vi imorgon. Så länge; ta en titt på mitt CV.

Ett svar till “Att finna ett jobb är som att finna en partner”

  1. Tack finaste Sara för ditt avtryck hos mig. Jag fällde faktiskt en helt riktig tår. Sårbar och liten som man är ibland, men det är ju helt okej det också.

    Nu hittar vi en varsin bra partner tycker jag. En partner som får oss att trivas, må bra och skratta ofta och mycket!

    Kram kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *