Vad vill du göra med ditt liv?

Författare:

|

Datum:

|

Kära jobbsökande peers, jag känner igen er ångest. Det är inte lätt att gräva fram känslan av vad du vill göra inom dig – och ännu svårare att förstå hur du ska kunna slå konkurrensen. Men berätta för mig: Vad gör dig unik bland alla konkurrenter? Kan du inte svara på det så gå tillbaka till planeringsbordet. Sträva efter att samla på dig den unika kombinationen av kunskaper som gör dig unik i vad just du vill göra.

Om jag skulle ge ett råd till en 18 åring skulle det vara:

Fundera på vad du skulle göra om du tvingades göra en sak resten av livet, se sedan till att göra det.

Oroa dig inte, detta kan ju ändras. Vill vi bli bäst och sticka ut tror jag att vi behöver göra något vi tycker om och är bra på för att få en spark i baken och vara produktiva i mindre roliga uppgifter. Gör vad f*sen som helst för att även bli en stjärna på det du finner dötrist. Är du student? Skit i studentföreningar och allt annat din omgivning säger till dig är meriterande för framtida yrkesliv. Dra igång ett eget projekt där du får ta den roll du vill – eller varför inte ett eget företag. Har du nyss tagit studenten, är ung och arbetslös: Grattis! Du kan göra precis vad du vill med ditt liv, kör hårt och gör det.

När du sedan försöker skapa en bild inför en potentiell arbetsgivare kommer det vara mycket enklare.

Jag har varit så arg på mina föräldrar för de uppmuntrat mig till att vara ”generell”. Jag visste ju vad jag ville göra. Vad de sa var:

”Vad du vill göra existerar inte nu, världen förändras och det kommer nya saker hela tiden – gör det som är nytt!”

Det tar emot att erkänna att de haft rätt, men det gläder mig att jag haft det jag älskat som intressen istället för utbildning i frustration. Utbildningen har istället gett mig en bredd av verktyg som skapar något många andra med gemensamma intressen inte har. När jag var 10 år designade jag egna hemsidor i Office Publisher, efter det försökte jag då jag var 14 år ordna praktik på reklambyråer där jag fick lära mig lite Dreamweaver och Photoshop. Jag började redan då skapa koncept för olika sajter med mina lekverktyg och satt i källaren hos mina nörd-kompisar när de programmerade då jag var 16 år. Vid 18 års ålder tog intresset för mässor och event över, jag hjälpte till att bygga och inreda montrar och besökte olika typer av mässor för att se hur de arrangerades. Även på universitetet sysslade jag lite med det fram till intresset för det digitala växte fram.

Dessa saker kanske inte ledde mig till varken några relevanta kunskaper eller framåt i karriären. Men nu har jag växt, lärt mig att lära, för att nu kunna låta mina intressen utveckla sig yrkesmässigt. (Eller kanske är det mina intressen som ändrats till att bli yrkesmässiga?) Kanske begränsar det mig – Jag kan inte skriva en ansökan till en tjänst som inte involverar någon typ av digital lösning. Jag kan inte jobba utan dopamin-rusher som kommer av nya insikter när jag lär om något jag gillar. Jag kanske är bortskämd, kräsen och missar många fantastiska chanser.

Det känns så himla skönt att veta vad jag älskar.

So, what do you wanna do with your life?
– I wanna rock!

3 svar till “Vad vill du göra med ditt liv?”

  1. Du är verkligen inspirerande Sara, jag tar till mig av dina ord! Kram

  2. Jag är 18 år gammal, och ifall det är något jag vill göra i resten av mitt liv så är det att hjälpa andra.

    Och att syssla med SEO, e-handel och affiliatemarknadsföring så klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *