Att frilansa eller anställas – Har du något råd?

Författare:

|

Datum:

|

Igårkväll sent på buss 4 genom Stockholm står ett par bredvid mig, påväg hem från en dejt, och diskuterar sina arbetstider samt kulturen på sina arbetsplatser. De talar gott om friheten att komma in mellan kl 8-9, arbeta till kl 17-18 och frukost på måndagarna. Även deras syn på deras utveckling hos företagen de kommande åren benämns som intressanta, och självklart talar de även om vikten av inspirerande kollegor, likt i vilket vanligt samtal som helst. Själv sitter jag där och har aldrig känt mig mer som en ailien, något som får mig att se min kommande framtid lite mer klart.

Först det senaste halvåret har jag lärt mig trivas vi att ha ett skrivbord på ett kontor att sitta vid, antagligen eftersom jag har varit ute hos kunderna mycket mer. Jag har nästan lärt mig uppskatta arbetstider och det avsatta rum för arbete som jag blivit värderad en viss summa till att utföra,  men allt detta har varit motstridigt från det som är inombords. Jag vet att jag behöver anpassa mig och jag skulle gärna dela paret på bussens glädje i att ha en trevlig arbetsgivare som värnar om sina anställda och sin kultur. Frågan är bara hur och när jag behöver ändra på mig.

Just nu så står jag i valet och kvalet i vad jag ska göra den närmsta framtiden. Anställas till en avsatt och konkret gemenskap eller vara min egen (något jag aldrig provat på tidigare). Även om jag vet att jag kan uträtta mycket mer som anställd, och kommer kunna ta mycket häftigare och utmanande uppdrag (vilket är vad som lockar mig mest) så skrämmer det mig att vara en del av en marknadsavdelning, oavsett hur entreprenöriellt företaget än säger sig vara. När jag får höra ”Du måste trivas med att skapa dig dina egna förutsättningar för att göra ditt jobb, ingen kommer ge dig uppgifter” tänker jag ”Finns det en arbetsplats som inte fungerar så?”. Jag vill ha glädjen och friheten att arbeta mig själv till döds, och jag vill gärna göra det i form av en anställning, på en plats, tillsammans med andra. Kan finna detta inom en anställningsform?

Jag har aldrig vågat vara min egen, även om många betraktar mig som det. Jag tror inte riktigt på att jag kan hitta mina drömuppdrag som kan lära mig hantera det jag redan är duktig på för helt nya nivåer. Jag vill ha kollegor och jag vill ha ett långsiktigt mål att jobba mot. Däremot lockar det mig att ha möjligheten att arbeta med fler av de personer jag önskar att få jobba med, styra min egen tid och leva som jag lär. Framförallt vill jag ha möjligheten att känna med hela hjärtat för de uppdrag/kunder som jag jobbar för.

Så, har du några råd till mig?

Vad jag söker är:

 • Ett spännande uppdrag hos företaget som vill förbättra innehållet på Internet
 • ..som vill nyttja och främja min energi och drivkraft
 • Intressanta människor som är nördar inom sitt område att inspirera mig

Jag kan:

 • Sociala medier, tekniken och människorna
 • Skapa genuint innehåll för Internet som engagerar
 • Driva kampanjer både med miljonbudgetar samt utan någon budget alls över flera digitala kanaler

Tror du att du kan ha en match för mig?

Maila mig hej at saraohman.se eller connecta med mig på LinkedIn så berättar jag mer om vad jag kan.

Läs gärna mer om:

4 svar till “Att frilansa eller anställas – Har du något råd?”

 1. Hej Sara!
  Förstår dina funderingar, inte självklart på något sätt. Genom att vara din egen kan du fortsätta arbeta med flera uppdrag/företag vilket jag tror att du passar bra för. Och du har definitivt det driv och engagemang som krävs för frilans.
  Tack för en fantastiskt bra blogg! Lycka till!
  //Hanna

 2. Och det enda alternativet är anställning eller konsultande? Jag tänker att det roligaste vore att bygga något? 🙂

 3. Tja!

  Som Hanna säger så är inget självklart; finns för- och nackdelar med båda 2. Dock så kommer väl allt ner till 2 saker:
  1) Vad kommer du ha roligast att göra?
  2) Säkerhet

  Rolighetsfaktorn:
  Vad mer behöver sägas? Kul = bra!

  Säkerhet:
  Om du vill vara säker på att dra in en viss summa $$$ varje månad, vilket alternativ kommer du att kunna lita på mest?
  Är du säker nog på dina marknadsföring skills att veta att du kommer kunna dra in (och behålla) kunder om du konsultar vs. är du säker på att du kommer vara ”indispensable” för ett företag som anställer sig?

  Att vara säker i sin anställning är man bara om man är ”indispensable” för att företagets produkt/tjänst funkar eller om man är nyckeln till att dra in kunder åt företaget; imo (exempel: Nikke på Carnaby [som jag jobbar med]).

  Hoppas att det hjälpte på något sätt. =)

  Lycka till med bestämmandet!
  //Petter

 4. Hej Sara,

  Om du väljer att starta eget så tror jag att du skulle passa som Social Media Ansvarig åt start-ups. Start-up scenen i Sverige är väldigt het just nu och det finns mer än många ny startade företag som behöver din kompetens. Ett tips är att nischa dig mot startups och på så sätt bygga upp en portfolio med kunder där du varit med från start till slut.

  Hoppas du hittar det du söker..

  Hassan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *