Tips inför 2013 – Plugga Internet!

Författare:

|

Datum:

|

Jag tänkte börja min serie inlägg med tips på hur du bemästrar Internet 2013 med ett gästinlägg från min vän Ida Lindén som utbildar sig till onlinemarknadsförare. Ida pluggar nämligen Internet på Medieinstitutet och delar gärna med sig sina tankar om hur hon framgångsrikt nyttjar de lärdomar hon får nu när hon placerat sig i skolbänken. Ni är säkert många med mig som betvivlat möjligheten att lära sig onlinemarknadsföring genom att läsa sig till det, men Ida har hittat sin väg till att bli en mästare på Internet genom att plugga. Läs hennes tips!

 

Att plugga Internet

För snart fyra månader sedan satte jag mig åter i skolbänken. Efter tre år på universitet och dryga året i arbetslivet var jag rätt säker på att jag aldrig skulle tillbaka till skolan igen, men sen blir ju saker sällan som man tänkt sig heller. Den här skolbänken är dock inte som andra skolbänkar. Det handlar inte om att lära sig konstiga teoretiska modeller eller att skriva rapporter med korrekta källhänvisningar enligt någon stor skola i nordöstra USA. Nej, den här gången lär jag mig det praktiska handfarandet bakom det som gör att många av dagens företag faktiskt tjänar några pengar på sina verksamheter över huvud taget. Jag pluggar Internet. Det är möjligt att det är ett av mina bättre beslut.

Så ser jag på utbildning(en)

En mycket klok man sade:

 ”Vilken idiot som helst kan skaffa sig en utbildning, men rätt attityd kan bara du fixa”.

När jag går ut utbildningen från Medieinstitutet kommer jag att kunna sätta upp AdWords-kampanjer, planera performance marketing, grunderna för sökmotoroptimering, planera kampanjer för sociala medier, analysera trafikdata med mycket mera. Men inget av detta är egentligen särskilt mycket värt om man inte också använder sina nyvunna kunskaper och insikter för att prova på att själv driva trafik, bygga relationer online och testa hur internet egentligen fungerar. Tekniken och ramarna kan vem som helst förstå, men det är det individuella intresset och engagemanget som i slutändan avgör djupet, färdigheterna och hur mycket var och en lär sig.

För mig är skoldagen inte slut när jag går hem kl 16. Inte heller ser jag mig som färdigutbildad när jag examineras från Medieinstitutet. Jag ser på detta som ett av många steg mot att bli duktig på att använda Internet som medium för marknadsföring. Jag kommer inte att vara någon specialist när jag är klar, varken i SEO, PPC, sociala medier eller något annat. Däremot hoppas jag att jag fått de rätta verktygen för att förstå helheten och för att kunna fortsätta bygga på min kunskap och erfarenhet i det område jag väljer att fokusera på. Det är också så jag ser på utbildningen och hoppas att den är utformad, som ett sätt att skaffa sig verktyg snarare än en färdig konstruktion. Verktygen bör ge en grund med vilken vi studenter sedan lär oss verkligheten, där var och ens intresse och engagemang är avgörande för både slutmålet och framgången. Den verkliga utbildningen sker i yrkesrollen, men skola är en hjälp på vägen för dem med intresset.

När jag inte har schemalagd tid gör jag vad jag kan för att få perspektiv på det jag tar in i skolan. Jag pratar med människor från olika delar av branschen, studerar kampanjer och följer människor och diskussioner online. Jag testar också lite småsaker på min egen blogg för att se vad det får för konsekvenser ur exempelvis sökmotorsynpunkt.

Ska man plugga internet?

Sedan jag började studera onlinemarknadsföring vid Medieinstitutet i Stockholm har jag plötsligt blivit varse de meningsskiljaktigheter som råder i branschen om utbildningar som den jag själv går.  Jag har blivit både hyllad och kritiserad, personligen och indirekt, för valet att ta mig an branschen på detta sätt – ett sätt som är väldigt långt ifrån hur många yrkesverksamma tagit sig till den erfarenhet och kunskap de själva besitter idag.

Det ÄR speciellt att inskolas i en bransch som på många sätt präglas av människors personliga erfarenheter och insikter kring hur saker ska göras, ses på och behandlas och där vägarna att nå mål X kan vara både A, B och C. Det är också speciellt att inskolas i en bransch som ständigt är i förändring och där de viktigaste insikterna faktiskt kommer av trial and error, här och nu, varje dag.

Det är inte fel att plugga digital marknadsföring om det är något som verkligen intresserar, men man bör komma ihåg att det inte finns något facit. Sanningen skapar vi själva och internet är ett verb – för att åter citera den kloke mannen.

Ida Lindén
@idalinden
idalinden.se 

Saras tips!

Ida söker praktikplats – Haffa henne nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *