Drömmen om distansarbete – Så gör du

Författare:

|

Datum:

|

Många drömmer om det, många tvingas prova på det i Corona tider – Att jobba på distans. Tanken på att få sitta avskilt och fokusera lockar några, tanken på att kliva ut på ett trevligare ställe en trottoarkant i grå stadsmiljö lockar andra. Vem skulle säga nej till att göra det arbete vi drivs av mest på den platsen vi gillar bäst? Få. Vi har ju tekniken!

Vi inspireras av de vi ser leva nomadliv. De som lyckas kombinera jobb med äventyr. De som lägger upp bilder på laptops på extravaganta platser och #remote-jobbar. En vecka här och där eller över längre perioder. Jag vet precis hur det känns att vara en av dem. Därför tänkte jag dela hur jag hamnade här, vad som krävs för att kunna jobba på distans och om det passar alla att göra det.

I början av mitt frilansande var den största utmaningen att inse att jag FÅR styra mitt schema. Så snart jag eliminerat oron över vad min omgivning skulle tycka om att jag gick och tränade kl. 15 kunde jag fokusera energin på att strukturera mitt arbete utifrån vilka tider på dygnet som lämpade sig för olika sorters arbete. Det har gjort att jag kan arbeta mer produktivt och självsäkert vilket har gett mig möjlighet att ibland kunna leva ett sådant liv många drömmer om.

Men det är inte så bara..

Konsultens framgång ligger i att planera för att kunna vara proaktiv

Det kan vara svårt att tro för den som betraktar mitt liv utifrån; Men jag är en rutinmänniska. Jag tror att det är den främsta anledningen till att jag kunnat upprätthålla mitt frilansande, med visst arbete på distans, så länge som jag gjort. En annan förutsättning är att jag är extremt målmedveten och gillar att mäta. Jag tänker igenom, tar beslut och gör sedan. Det gör det svårare att ta in distraktioner. Ok, distraktioner tar sig igenom ändå. Jag är bara människa, men eftersom jag älskar system och processer har jag såklart en rutin för att få vara distraherad.

Vad du ska komma ihåg om du överväger att bli din egen är att frilansarens främsta framgång ligger i att vara proaktiv och tänka tre scenarion framför din kund. Därför krävs planering. Alla trivs inte med den formen av planerad tillvaro. Många kan trivas med det, och drivas av det, när de får prova på deras förmåga att styra sitt eget arbete.

Idag ser mina dagar för det mesta ut så här, i stan respektive på distans.

I stan
05.30 -08.00 – Kliver upp, jobbar med sådant som kräver mycket tankearbete.
08.00-10.00 – Äter frukost, fixar i ordning mig, transporterar mig till möte eller kontoret.
11.30-13.00 – Lunch, ofta social.
13.00-16.00 – Möten eller jobb som kräver mindre tankearbete på kontoret
16.00-17.00 – Tränar
17.00-20.00 – Social aktivitet
20.00-22.00 – Admin och nedvarvning

På distans
06.30 -08.00 – Tränar och äter frukost
08.00-09.00 – Arbete som kräver lite tankearbete
09.00-11.00 – Onlinemöten eller coaching/utbildning
11.00-14.00 – Utomhusaktiviteter
14.00-16.00 – Uppföljning med kunder och mail
17.00-19.00 – Praktiska saker, typ äta middag
19.00-21.00 – Arbete som kräver tankearbete
21.00-22.00 – Nedvarvning

Genom att arbeta i slots kan jag skapa mig rutiner även där rutiner inte borde vara möjliga. På så vis delar jag upp mitt arbete och vad jag har att göra i de kontexter de är möjliga. Genom att dela upp arbeten för uppdrag och i projekt kan jag också se var det är möjligt att jobba.

Jag delar upp arbetet i:

  • Tankearbete – Strategiarbete där jag behöver fokusera på kunders utmaningar och ta fram output (skriva, analyser, presentationer) under längre tid.
  • Mindre tankearbete – Sköta Facebook-annonsering, ta fram budget och ta fram planer, skriva kortare texter
  • Socialt arbete – Möten, diskussioner, inofficellt arbete
  • Projektarbete – Avstämningar och arbetsmöten med en tydlig agenda
  • Utbildning on-site – Där jag är på plats och måste lämna allt annat utanför rummet
  • Utbildning online – Där jag måste lämna allt utanför datorskärmen.
  • Säljarbete – Nykundsmöten, offerter
  • Administration – Mail, fakturera
  • Eget – Skriva och producera

Detta är överkurs; Men jag har även en mental struktur för mina veckor. Beroende på vilken veckodag det är sätter jag mig i olika perspektiv/mindset. Detta gör det lättare för mig att hamna i flow och kombinera mitt ”fria liv” med min omgivning.

Måndag: Uppstart
Tisdag: Bajsmackor
Onsdag: Expert
Torsdag: Medarbetare
Fredag: Fånga upp
Lördag: Reflektion
Söndag: Thought leader

Detta för mig också till min viktigaste regel: Jag bokar ALDRIG in fysiska möten på måndagar och fredagar. Endast i nödfall och under mina mest intensiva perioder.

Behov av ”Face-time” – När kan du jobba på distans?

Den här veckan har jag jobbat från stugan Tänndalen. Min absoluta favoritplats, något som undgått få, dit jag alltid längtar. Jag försöker vara här en vecka i månaden, året om. Det är inte bara för att jag har alla de aktiviteter jag gillar bäst utanför dörren utan det är även för att kunna göra den typen av arbete som bäst lämpar sig här där jag kan sitta avskärmad utan störningsmoment i en vecka.

Under säsong (vad jag kallar den perioden som ni inte har semester) så kan jag vara på distans i max två veckor. Jag har testat mig fram och mina olika mätpunkter visar på att kunder, branschen och vänner behöver se mig minst en gång var tredje vecka för att uppleva att jag är närvarande. När det är semestertider, alltså decemer-januari och juni-augusti kan jag vara borta i en till två månader. Under dessa längre perioder brukar jag se till att ha fått in strategiarbeten att leverera och löpande arbete som är oberoende av kund, exempelvis Facebook-annonsering.

Utmaningen med semestertider är att kunder ofta är mellan sina två olika liv – semester och jobb. Om jag arbetar med kund under dessa perioder finns därför större behov av fysiska möten. Avstämningar kräver den formen av relation för att få perspektiven på rätt plats.

 

Säga upp dig och leva livet du drömt om?

Absolut, kör hårt! Du lever bara en gång. Mitt främsta råd är i så fall att precis inget händer om du inte sätter saker i rullning. Räkna med ett halvårs uppstart!

Vill ni att jag ska skriva om fler ämnen inom detta? Önska gärna ämne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *