Familjeföretagande

Författare:

|

Datum:

|

Eventet idag på Residenset i Växjö var inte bara intressant för att det hölls just i Landshövdingens bostad med mycket gamla anor och historia i väggarna utan även för att deltagarna var just lika gamla och fylld av historia – Gamla för att majoriteten var 25-30år äldre än mig och min sambo och historiska för att de snart träder in i historien.

Familjeföretagandet kan knappast vara på uppgång. Detta var ett event riktat mot familjeföretagare för att diskutera generationsskifte, men någon yngre generation var svår att urskilja bland deltagarna. När jag satt i bakgrunden och blickade ut över bakhuvudena i publiken var majoriteten av dessa gråhåriga, tunnhåriga och jag skymtade hörapparater på 1 av 10. Vad som diskuterades var den yngre generationens vilja/ovilja att ta över företag, hur familjefejder hanteras och hur man kan göra för att undvika dem. Skillnader mellan dåtid och nutid diskuterades och för mig, som för de flesta andra, var det klart att den nya generationen känner mycket tillhörighet till familjen och dess tillhörigheter. Det var en häftig upplevelse – först nu gick det på riktigt riktigt upp för mig vad det enorma generationsskifte i näringslivet alla talar om handlar om. Det var uppfriskande att medverka under denna tillställning eftersom det är så långt ifrån min aktuella värld man kan komma.

Idag dog min sista önskan att arbeta med regional utveckling. Förutom familjeföretagare, professorer och företagare var även ALMI och Företagarna där då de tillsammans med Universitetet engagerade spektaklet. Även några andra företagsstödjande organisationer fanns med i publiken. Alla säger de detsamma ”Vi måste få stöd”, ”Vi måste samarbeta”, ”Ni måste engagera er!” Jag har hört det förr, sett deras handlingsplaner, medverkat under deras seminarium och workshops, jag har pratat med nyföretagare som gått deras kurser och det är samma skit hela tiden. De har säkert hjälpt många, det tror jag, men det intresserar mig inte längre. Jag kan inte bidra med något för att ändra den äldre generationen (den ovan min egen) att ändra sig. Vad jag däremot kan arbeta med, och känner drivkraft för, är ungdomar – att ändra deras framtidstro och vidga deras vyer.

Andra ständigt återkommande sekvenser vid sådana här tillfällen är självgoda äldre män, vilket de säkert har all rätt att vara med sin erfarenhet, som uppenbarligen känner ett måste att ta orden ur munnen på mig så fort jag öppnar munnen i en diskussion samt damer i medelåldern som lägger huvudet på sne efter att ha ställt en oväsentlig, oaktuell fråga och säger ”Näe du kunde inte så mycket om det va?!”. Jag slutar heller aldrig att förundras över företagares ointresse för konsumentens förändrande beteende. Idag samtalade jag med ett antal företagare inom tillverkande företag som beklagade sig över de nya trenderna på marknaden som bara medförde problem – inte möjligheter. En företagare talade om kaffemaskinsbranschen; ”Det är ju såna annorlunda tider nu, ungdomarna kan inte dricka kaffe och ska ju ha så mycket i sitt kaffe nuförtin – mjölk och saker. Jag tycker det ska vara riktigt kaffe. Visst har trender från utlandet lite inverkan men…… Vi vet vad kunderna vill ha, vi har alltid gjort såhär.” Och företagare i den grafiska tryck branschen sa ”Ja, det är tuffa tider nu, det är ju allt det där med datorer och internet… ingen vill ha print längre.” Hahaha va?!

Jag är glad att jag gick, ändå.

Jag fotade med min nya telefon men tekniken är inte på min sida just nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *