Från amatörbloggare till proffsbloggare

Författare:

|

Datum:

|

Det är inte svårt att blogga. Det är bara att skriva bra, och mycket, för att bli bäst på det.

Såhär gör du:

 • Om du kan säga det kan du lika gärna skriva det
 • Planera, red ut dina mål och tänk på dina läsare
 • Överdriv inte, det gillar ingen (Här har jag problem)

SEO-Book ”How to write good”

Jag firar ett år som ”seriös”-bloggare

När jag började blogga var det fult. Det tyckte åtminstone mina medstuderande i Växjö. Såhär ett år senare tror jag det låter annorlunda, och beviset på det är det stora antal bloggar som rookies startar i syfte att prata om annat än dagens mat och dagens outfit. Min blogg var en studentblogg om entreprenörskap, affärsutveckling och drivkraft. Jag ville komma ur det och upprättade en blogg med nytt utseende för att ge den nytt innehåll. Hittills har den inte fått min kärlek, men det börjar bli ändring på det.

För ett år sedan

 • Kunde jag inte länka en text – Skulle jag länka till Sara Öhman hade jag skrivit ”Sara Öhman (www.saraohman.se)”
 • Tyckte jag Twitter var märkligt och tråkigt, när jag väl började gjorde jag uppdateringar som
 • Fann jag wordpress drygt och tråkigt medan blogg.se was the shit

Men hey – watch me now!  Det har hänt en del sedan dess.

Detta är mina bästa tips när du ska ge dig ut på nätet som publicist:

Ofta får jag  ofta mail  med frågor om hur man kommer igång med en blogg och sedan når ut med den.  Jag tycker det är häftigt att en skara tror att jag är bloggexpert och vill härmed passa på att dementera storleken av min blogg (med en särskild hälsning till några mediabyråer) Lite tur har jag haft, men jag har alltid tänkt strategiskt. Dessa är mina svar till de som undrar:

 • WordPress – Du kan göra så mycket mer!
 • Skaffa en egen domän – Med matchande ditt pseudonym, bloggtitel eller ditt namn – vad du nu vill att folk ska komma ihåg när de söker dig
 • Vad du berättar och hur du berättar det spelar roll – Egentligen är det vad som i slutändan räknas när du lockar till dig läsare
 • Blogga hos någon annan – Jag började hos driftig.nu
 • Involvera andraGästbloggare är det bästa, eller kanske starta en blogg med vänner
 • Gästblogga själv – Det gör att du syns för andras nätverk
 • Kommentera – I andras bloggar, diskutera och engagera dig!
 • Teman – Ha temaveckor eller kreativa stående punkter så att dina läsare har något att följa eller se fram emot (Typ som min Julkalender)
 • Fyll dina inlägg med länkar – Stöd din argumentation med referenser likt i en akademisk uppsats
 • Smycka dem med bilder, presentationer och videos – Jag älskar egen ritade bilder och modeller, roliga och intressanta videos och presentationer likt den ovan
 • Krydda med Twitter – och Facebook, Bloggy, Friendfeed, Linked-in samt alla andra nätverk du använder (Eller borde börja använda) Låt allt flyta samman!
 • [UPPDATERAT] Blogga ofta! – Bloggen måste vara aktiv och uppmana läsarna att hänga med, ständigt nya intressanta inlägg är det bästa klistret.

Jag letar ständigt efter anledningar till att bli bättre på att blogga. Det vill säga engagera mig ännu mer. Jag skulle inte kunna lura någon genom att neka att jag lagt ned djävulskt mycket tid och energi på mitt bloggande, och visst har det gett mycket på vägen. Jag har fått oerhört mycket berörande respons (och uppmärksamhet) och jag har lärt mig mycket. Men nu då?

Det är dags att lägga i en växel.

En proffsbloggare – vad är det och hur blir man det? Det försöker City Network besvara under oktober med hjälp av tre sk. ”proffsbloggare” Tommy K Johansson skriver bl.a. om hur du kommer igång med ditt bloggande:

– Se till ditt egna intresse

”Vill du blogga på heltid rekommenderar jag att du väljer ett konkret ämne. Det du först och främst ska utgå från är ditt egna intresse.”

– Undersök marknaden

”Besök olika bloggportaler för att kontrollera vilka konkurrenter – eller snarare, framtida samarbetspartners – det finns.”

– Samla ihop material

”Nu börjar det roliga med att bygga en blogg, skriva massor av inlägg, marknadsföra, sökmotoroptimera, göra research, byta länkar och så vidare…”

Läs hela inlägget här. Jag ska följa temamånaden i hopp om att lära mig hur man kan tjäna lite pengar på sitt bloggande, om man gör det kanske man kan kalla sig proffs.

I veckan surrade Ester Pollacks kommentar runt om att ”Bloggarna inte är några nya makthavare” vilket bloggsfären gärna vill tro. Hon menade att blogg-hypen lagt sig och att vi blivit mer kräsen på innehållet. Därför kommer gammelmedia alltid att styra även om tekniken är ny. Tro vad man vill men bloggandet växer även om vi ser en trend mot att bloggar blir mer integrerade med andra sociala nätverk

Så kom igen! Börja blogga – och gör allt för att försöka vara unik!

Just när jag skriver detta läser jag ett roligt inlägg av Emanuel Álvarez om ”Bloggotyoprena” – läs det och fundera över vilken typ du är!

Bildkälla: http://www.kaushik.net/avinash/2007/08/market-motive-internet-marketing-knowledge-on-tap.html

9 svar till “Från amatörbloggare till proffsbloggare”

 1. En massa bra tips! En del känner jag igen sedan tidigare, men några var nya. En bra sammanfattning.

  Jag har upptäckt att det är ibland svårt att hitta inspiration till att blogga. I början hade jag en massa energi och uppslag. Vet du något bra sätt att motivera sig?

 2. Bästa sättet att få inspiration är för mig iallafall att läsa mycket om allt möjligt 🙂 Låta sinnet vara öppet och ta tid att fundera när man tar fika med en vän. Diskutera om allt och inget och hitta intressanta människor att diskutera med!

 3. Hej Sara!

  En väldigt bra och intressant artikel. Plus en hel del spännande tips..

  Visst är det kul när man utvecklas som bloggare och lär sig nya saker och ting. Man växer..

 4. Hej Peter!
  Vad glad jag blir att du tycker det och att jag kunde bidra med något 🙂 Det är kul att reflektera över vad man lärt sig. Hjärnan växer lixom lite. Bloggande gör dig smart.

 5. Ahmenshit Emanuel vad glad jag blir för det! Men jag tycker det ser lite tomt ut i din blogg 🙂 Mer såna roande och roastande inlägg!

 6. Du sammanfattar det bra här tycker jag. Kvittar hur ofta man får höra det men det är ju så, att desto mer du gör något desto bättre blir du på det. Så det är bara att önska lycka till med ditt framtida seriösbloggande.

 7. Ohhh, det är jättekul att läsa dina blogginlägg, vilken energi och generositet! Go for it girl!

 8. Många bra tips till rookies!

  För övrigt firar man själv tvåårsdag med bloggandet snart… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *