Hos Samhällsentreprenörererna är allt möjligt!

Författare:

|

Datum:

|

, ,

sestudenter_78708817.jpg
Jag får ta lite smällar ibland efter att jag predikat om saker och ting som jag tycker behöver förändras i samhället och finner dessa förändringar redan i rullning. Det kan typ vara ”Varför kan ingen uppmärksamma en stor variation av kvinnliga förebilder”Driftig.nu, eller ”Ungdomar KAN! Stötta dem i deras företagare istället för att förkasta deras idéer”Nätverket SIP. Den senare upptäckten var en rejäl smäll där jag fick skämmas. Då jag upptäckte Nätverket SIP, i synnerhet deras folkhögskoleutbildning Samhällsentreprenörerer, fick jag på riktigt se hur unga uppmuntras och stöttas i sitt entreprenörskap.

Samhällsentreprenörskap, kan man läsa det? Ja, det kan man och hade det funnits i Bollnäs hade chansen varit mindre att min rastlösa själ skulle bege sig mot Småland. Att under ett år lära sig allt som krävs för att självständigt kunna driva ett företag, eller ett projekt, samtidigt som du arbetar med att förverkliga din idé låter för bra för att vara sant.

Kvalitativ metod à tre timmar, snabblunch, gruppdiskussion i biblan kring hur nätverkstrukturer och innovationsprocesser hänger ihop var min dag fram till kl. 15.00 förra måndagen. Tung i huvudet begav jag mig den korta 5 minuters promenaden i snöstormen mot Nätverket SIP för lite studiebesök/uppiggning/stimulerande samtal med kreativa människor. När jag kom till SIP fick jag smita in till Samhällsentreprenörernas föreläsning. I hörnet, av vad SIP:arna kallar ”Kaosrummet”, satt gänget samlat i sofforna och fåtöljerna och vid en framskjuten whiteboard stod en kvinna och föreläste. På tavlan stod det ”Vad ger dig energi?” ”Mål/Vision” ”Kundnytta” och ”Lönsamhet” – Med andra ord så långt jag kunde komma mina kvantitativa metoder. Här fick de diskutera kopplingen mellan att vara fylld av energi samt förmedla den till kunden. Precis vad jag behövde.

Jag tycker om att träffa människor som har med Nätverket SIP att göra och SE-studenterna är inget undantag. När du kliver in genom dörren är allt möjligt och dina idéer tas på allvar, det är därför inte konstigt att SE-studenterna spottar ut sig idéer. (Det fick jag erfara under världrekordsförsöket i idégenerering i höstas) Efter föreläsningen pratade jag lite med Jesper, Micke, Joana och Stefan som benämnde möjlighetstänket som en av de bästa sakerna med deras utbildning. ”Men hallå, är verkligen alla idéer möjliga att genomföra?” tänker jag som inte varit tillräckligt mycket hos Nätverket SIP, uppenbarligen.

Så vad gör de, Samhällsentreprenörerna? De lär sig driva företag och projekt – OCH de driver företag och projekt. Under året får de lära sig allt de behöver kunna för att sysselsätta sig själva. (Och så funderar offentliga myndgheter på hur de ska kunna minska ungdomsarbetslösheten… ett SIP till varje stad säger jag) Föreläsarna är både konsulter från näringslivet som berättar om hur det är att driva företag när de föreläser om sina specialistområden samt även universitetslärare som konkret visar hur exempelvis sköter affärsredovisning.

Varför just Nätverket SIP? Studenterna ger mig svaret. De berättar om hur de jobbar nära SIPs verksamhet och får hjälp med alltifrån hur man startar en förening till hur man fyller i EU-stödsansökan och marknadsföring genom sociala medier – Nätverket SIP är en väldigt bred paraplyorganisation för en mängd olika verksamheter. (Läs mer om dem här)

Jag måste få veta hur denna utbildning startades och frågar därför Sofie Sjöstrand på Nätverket SIP om varför och hur det är möjligt att genomföra denna underbara utbildning. Jag presenterar hennes svar rakt av, bara för att visa på den passion som finns hos SIP:

sofie_78722052.jpg

”Samhällsentreprenörer kom till när personer som var verksamma i Nätverket SIP hade en gemensam vision om att starta sin drömutbildning. Vi ville skapa en utbildning där man fick lära sig hur man blir en duktig, effektiv och kreativ entreprenör. Metodiken för kursen har vi utvecklat under flera år, bland annat genom de olika projekt och verksamheter vi drivit för utveckling av föreningar och blivande företagare. Vår metodik har även inspirerats av andra utbildningar och projekt runt om i Sverige, som bland annat Kaospiloterna och Communicare. För oss är det viktigt att bygga miljöer som är gynnsamma för det entreprenöriella tänkandet. En metod för detta är bland annat att erbjuda våra studenter att arbeta tillsammans med yrkesverksamma projektledare och företagare under utbildningstiden. Det finns heller inga lärare i kursen, utan föreläsningar och delmoment leds av Nätverket SIPs projektledare eller andra personer som är verksamma inom näringslivet eller inom myndigheter och föreningar. Vi tycker det är viktigt att få många olika perspektiv och entreprenörskap handlar inte enbart om att starta och driva företag. Dessutom ger vi på detta sätt våra studenter möjligheter att utveckla sina nätverk och hitta mentorer.

För att driva kursen har vi valt att samarbeta med Grimslövs folkhögskola. Dels för att folkhögskolevärlden har ett öppet och flexibelt sätt att se på lärande och för att Grimslövs folkhögskola är en kreativ och entreprenöriell skola med många spännande framtidsvisioner. Genom detta samarbete får vi även tillgång till Grimslövs folkhögskolas kompetenta lärare, som håller i vissa moment i Samhällsentreprenörskursen, så som föreläsningar och kurser i mental träning, personligt utveckling och ledarskap.

Att arbeta med att utveckla Samhällsentreprenörskursen och vår kreativa studentgrupp är det roligaste jobb jag någonsin haft”

Ett stort tack Samhällsentreprenörer för att ni visade mig fel och för att jag får umgås med er ibland! Och även Grattis till era nya lokaler!

Och vet ni vad? I höst börjar en ny klass med samhällsentreprenörer! Kanske får du vara med i denna om du ansöker nu!

Glöm inte heller att följa Nätverket SIP på twitter eller läsa Samhällsentreprenörerernas blogg!

Ett svar till “Hos Samhällsentreprenörererna är allt möjligt!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *