Röster från Växjö

Författare:

|

Datum:

|

, , ,

vxj2_78224293.jpg
Jag gillar Växjö, helt klart. Och jag möter ständigt nya spännande människor som gör att jag bara tycker mer om staden.

Min syn på kommuner har varit ganska dyster, det tror jag ni kan instämma i. Men så möter man en eldsjäl som sätter världsåskådningen på spel. Jag bad därför denna eldsjäl, Anna Sjödahl på Närningslivskontoret, att kommentera Växjös näringsliv.

Växjö har ett rikt och varierat näringsliv.

Trots att kommunen som många andra drabbats av lågkonjunkturen i form av varsel, nedläggningar, utanförskap och högre arbetslöshet går det ändå se att kärvare tider också kan innebära möjligheter.

Fler startar företag (2007 fanns i Växjö kommun 7677 företag. 2008 7750 företag och 2009 hade det ökat till 7976, vilket ger att Växjö under de senaste åren ökat nettot av nya företag med 226!), ur det gamla växer det ”nya” fram och företag i regionen har också tagit strategiska beslut om att nyanställa, öka sina marknadsdelar och därmed expandera. Nya företag ska attraheras till att etablera sig i Växjöregionen och vi ser redan nu hur vårt varumärke Europas Grönaste Stad har lockat utländska intressenter till regionen. Växjö kommun kommer fortsätta att jobba proaktivt och vara en god mångkampare inom näringslivsområdet.”

När min vän Susanne (som är uppväxt i Kilafors, en liten by utanför Bollnäs) besökte Växjö för första gången sa hon att hon trodde stan skulle vara mycket större, att hon upplevde city som en småstad. Det är vad jag tycker är charmigt med city, det upplevs litet och har få höga betonghus. Jag vände mig till Rosemarie på Citysamverkan och bad henne beskriva staden.

Nu är det snart vår i Växjö.

Det märks att vi längtar för så fort solen tittar fram så försöker vi hitta en plats i solen där vi kan avnjuta vårt kaffe. Påsken kommer tidigt i år och vi har en del överraskningar för dig i city. Så ta dig tid och kom hit och titta. I maj avgörs tävlingen ”Årets stadskärna 2010” Eftersom Växjö deltar i tävlingen går vi i spänning och väntar på resultatet. Det ligger mycket hårt arbete bakom och vi hoppas naturligtvis på att ta hem det prestigefyllda priset. Om du vill veta mer om oss kan du gå in på www.vaxjocity.se eller läsa om oss i facebookgruppen ”Cityliv på Småländska.

Må gott!”

Nu kom ju jag till Växjö som 20-åring och har därför inte fått uppleva staden som ungdom. Mina två nyvunna och inspirerande vänner Emma och Nikolina berättar därför för mig om hur det är att vara ung i Växjö

Att vara ung i Växjö har, som i så många andra städer, både sina fördelar och nackdelar. Utbudet till att studera är enormt för vår lilla stad. Det finns i alla fall åtta gymnasieskolor och ett brett urval av program på universitetet att läsa.

När det däremot kommer till aktiviteter i Växjö så är det inte precis ett smörgåsbord, men om man riktigt söker så brukar man hitta ett ställe att utöva sin hobby på eller i alla fall träffa likasinnade.

En annan nackdel är utbudet av uteställen, som är rätt begränsat. Trots att det finns en del att välja mellan, saknar vi valmöjligheter. Ofta finns det i princip bara ett eller två ställen som är öppet beroende på ålder.

Bor man som ung i Växjö är det vissa ställen man dock inte får missa! Det första är det nyöppnade caféet Millas som har den godaste fikan och mysigaste ”sjömansinredningen”. Här kan timmar fördrivas med en god chailatte och en bok eller filosoferande tillsammans med en vän. Det andra stället är för er träningsnarkomaner, nämligen VUGI. VUGI är Växjö universitetsförening där du kan gå på allt ifrån Air core till yoga. Dessutom är avgifterna mycket prisvärda! Sist men inte minst har vi de stora möjligheterna att utveckla sin drivkraft. Detta genom exempelvis Nätverket Sip eller Drivhuset. Dessa organisationer kan vara till stor hjälp om man vill driva ett projekt eller starta ett företag.

Så sammanfattningsvis är Växjö en helt okej stad för ungdomar. Kanske inte den mest perfekta staden, men inte heller den sämsta.

– Emma och Nikolina”

Något som jag förstått att är speciellt med Växjö är dess matkultur och det finns många välansedda resturanger och caféer. Jag frågar en av dess grundare, Mathias Gaunitz bakom Gusto Kaffe som har ett av Svergies bästa kaffen, vad han tycker om matlivet.

Det goda Växjö,

Växjö är på många sätt en fantastisk stad och det finns verkligen anledning att tro på det goda. I synnerhet om man är intresserad av smak (mat, dryck, etc). Vi har bra restauranger (Gräddhyllan, Hemma hos oss, Lagerlunden, Moshi Moshi, PM & Vänner, med flera). Vi har bra producenter i och runt Växjö som kan tillgodose det mesta man kan tänka sig av ekologiskt kött, fantastiska ostkakor, sylt, fisk, charketurier, ost, etc. Om vi ser till att skapa en ostbutik, en charkbutik, två bagerier, en eller två vinbarer, två till tre kaffebarer till så blir vi lätt utsedda till Sveriges bästa centrumkärna! Kom igen, nu hjälps vi åt!”

Gusto Kaffe har inte bara grymt gott kaffe – de är även grymma på sociala medier. Erik Sellström beskriver deras case bra i sin blogg. Du kan följa dem på twitter och om du likt mig är en kaffeälskare måste du läsa deras blogg.

Växjö och småland är även ett underbart ställe för en entreprenörd. Igår hade jag möte med en fantastisk dam som är projektledare för Småländska Förebilder – en utställning om Entreprenörer. Ingvar Kamprad, Thorsten Jansson, Gun Novak mf.l. I’m in heaven! Utställningen kan du härnäst se i Växjö på Dag X (25/3) eller under Entreprenörsjakten (9/3)

Så, undrar du var du ska resa på en roadtrip? Växjö såklart. Glöm då inte att besöka vårt fina Smålandsmuséum med den underbara glasutställningen. Jag får aldrig nog!

Jag har en Växjö-organisation kvar att presentera, men den är alldeles för bra för att låtas vara med i ett samlingsinlägg. Håll till godo!

Ett svar till “Röster från Växjö”

  1. Har ju som sagt bara varit i Växjö en gång. Arbetsintervju på Södra till ett jobb som jag inte fick. Så jag gick omkring och var mest ung, nervös och ville hem. Jag får väl ändra på den bilden av staden vid tillfälle.

    Jag är en sån som blev kvar i min studentstad (Gävle) – i tio år. Kanske några år för mycket… Men sen gjorde jag en kustförflyttning 🙂

    //Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *