Inspiration och pepp – nej tack

Författare:

|

Datum:

|

,

Just hemkommen ifrån en föreläsning av Fredrik Härén (Årets talare 2007) känner jag ”Nej, bra med det här nu”. Efter varje gång rusar det till i huvudet, det finns 1000 saker jag vill göra – förutom den enda saken jag måste göra.

Duktiga talare är sådana som tar sådant som egentligen alla vet och gör det till sin grej, precis som alla duktiga entreprenörer som får de allmänheten att tro att just de är först med sina idéer. Fredrik Häréns grej är hans formel för uppkomst av idéer: Idé=P(K+I) – En idé uppstår genom att person tar sin befintliga kunskap och kopplar ihop den med ny information/ny input. Din förmåga att koppla ihop kunskap och information avgör hur kreativ du är, och mängden kunskap och information/inspiration avgör mängden idéuppkomster.

Som student är man riktigt illa ute här. Vad man lär sig när man studerar är att analysera, tänka kritiskt, för att komma med nya lösningar/slutsatser/rekommendationer. Tillgången till kunskap och information är oändlig och inspirationen är ständigt flödande. Detta i kombination med att vi ständigt få höra att vi skapar vår framtid är farligt.

Förutom idéformeln berättade Fredrik även hur man gör sin stora idé till en succé. Vad han nämnde, som inte var så nytt, var följande:
– Använd ditt externa nätverk – Det vill sig alla som bryr dig om ditt företag, be dem om hjälp.
– Gör det globalt – För att skapa det bästa och billigaste förutsättningarna
– Kopiera från de bästa -Sno från alla. Hur gör man i din branch och varför? Vad är syftet? Ifrågasätt allt!
– Tro på din idé
– Var inte en ”hemskur” (googla)

Vill ni se Fredrik Härén själva kan ni kolla lite klipp här. Själv tackar jag Drivhuset Växjö.

Dagens huvudaktiviteter, Fredrik Häréns föreläsning och brainstorming workshop om nya Ekonomihögskolans nya marknadsföring med Erik och Linus, borde ha bytt plats. Work-shopen var bra, tjejerna som deltog hade många bra idéer och var på hugget, men jag har fler tankar och idéer nu än innan. Det var resultatet av min idéperception idag.

Google Translate är min räddare i nöden idag. Hur skulle en Hälsingestinta, som knappt förstår Skånska, annars kunna sätta sig in i dansk arbetsrätt?

Det är tur att det finns fina prommenadstråk i Växjö som skapar tillfälle att rensa huvudet.
dscn5508_57600148.jpgdscn5536_57600291.jpgdscn5561_57600453.jpgdscn5566_57600493.jpg
Tack tack, jag vet att jag är en utomordentlig fotograf!

Håll utkik! Snart kommer ett gästinlägg från min syster Jenny som är på besök i samband med sin praktik. Jag har bett henne beskriva sitt första möte med Samhällsentreprenörskap hos Nätverket SIP. En chock för den 18åriga gymnasieeleven från Bollnäs månne? Vi får se!

Ett svar till “Inspiration och pepp – nej tack”

  1. […] Jag vet inte hur mycket det kommer att intressera mig, men jag hoppas att det blir hyfsad investerad tid. Om inte annat en annorlunda upplevelse mitt i mitt uppsatts skrivande. Jag lovade ett inlägg av lillasysters upplevelser under mötet med samhällsentreprenörskapen, om detta skriver hon på Nätverket SIPs blogg. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *