Intervju: Så arbetar Damplify med Innehållsmarknadsföring

Författare:

|

Datum:

|

Innehållsmarknadsföring är välomtalat dessa tider och i helgen skrev jag en guide om hur du arbetar framgångsrikt för att skapa och sprida innehåll. Om du lär dig anamma ett arbetssätt för att effektivt skapa innehåll och sprida innehåll kan du med små medel ha mycket att vinna gentemot dina konkurrenter, men för de flesta är det en lång väg dit.

Hos de flesta organisationer (och personer) är innehållsmarknadsföring/content marketing ett diffust begrepp. För att ge er en inblick i hur arbete med content marketing konkret kan gå till har jag ställt några frågor till mina vänner Damplify som i våras startade upp sin renodlade content marketing-byrå. Kajsa Ericson, grundare och kreativ chef hos Damplify, svarar på mina frågor nedan.

Så arbetar Damplify konkret med Content Marketing 

Vad är Damplify?

Damplify är ett nybildat produktionsbolag med fokus på digitala plattformar och content marketing. Vi hjälper företag att konceptualisera, renodla och sedan över tid löpande uppdatera sina befintliga digitala kanaler – webb, mobilt, sociala medier, e-books osv, osv – eller tar fram helt nya utifrån deras behov. Vi jobbar både med B2C och B2B.

Vilken är er bakgrund inom content marketing?

Vi har alla en lång bakgrund inom media där man är duktig på sammanställa och paketera information, fånga intresse och locka till läsning och/eller tittning. Tillsammans har vi jobbat inom alla de stora mediehusen och mot alla medieslag – print, webb och tv.
För oss handlar Content Marketing om just detta; att via det redaktionella tilltalet berätta goda historier som engagerar och inspirerar, skapar förtroende och därmed stärker varumärken och skapar affärer.

Jag kommer t ex närmast från TV4 där jag bl a var chefredaktör för nya medier, men också jobbade med rörlig bild på Nyheterna.
Pär Sundberg var en av grundarna till OTW som fortfarande gör just detta – uppdragspublicering eller redaktionell kommunikation som det också kallas – men med fokus på kundtidningar. Mikael Samuelsson gjorde tidigt så kallade partnersajter under sin tid som chef på idg.se och har en gedigen erfarenhet av att bygga affärer digitalt.

Varför startade ni en content marketing-byrå?

Vi såg att det fanns ett behov hos företag och en nisch ledig. Och efter många år i stora företag är det också fantastiskt roligt att dra igång något nytt. Dessutom ser vi ju att den kompetens vi besitter är efterfrågad utanför mediehusen. Många vill fullt ut äga sin egen kommunikationskanal och ha en direktrelation till slutkund. Då måste det också fyllas på med och skickas ut nytt innehåll så att kanalen lever över tid. Och det hjälper vi förstås gärna till med.

Dessutom behöver traditionell media hitta nya digitala intäkter och då passar content marketing som hand i handsken.

Är svenska företag redo att på riktigt arbeta med content marketing?

Ja, det tycker jag. Och framför allt under det senaste halvåret tycker jag att det har svängt ordentligt. Content marketing har varit stort i USA under några år och nu börjar effekterna av det och därmed också kunskapen om vad det handlar om sprida sig hit. Det mest spännande just nu är t ex Coca Cola som skruvar hela sin marknadsföring mot content marketing. Och när det finns många stora och framgångsrika case att dra lärdom av är det lättare att själv våga ta steget.

Vilken är den största utmaningen i arbetet med content marketing idag?

Eftersom digitalt går att mäta ner på minsta klicket, förväntar sig kunderna att kunna mäta stor effekt från dag ett. Så enkelt är det inte, vilket jag också bloggade om på www.damplify.se i förra veckan:
”Med hur många procent kommer det här att öka konverteringen?” är en fråga vi får ofta. Och vårt svar blir alltid att; ”Det beror på”. Vilken typ av innehåll, i vilken omfattning, i vilka kanaler, på vilket sätt och hur länge?

Vi har väl underbygd fakta och statistik som klart och tydligt visar ATT det fungerar, men hur mycket? Ja, det är en fråga från fall till fall. Och precis som med vilken annan typ av marknadsföring som helst, så bygger content marketing över tid; kännedom, preferens, top-of-mind, inflytande, trovärdighet. Och just de här parametrarna har content marketing visat sig vara bra på att etablera och därefter öka exponentiellt. Vi brukar säga att för att få rejäl utväxling på ett projekt, bör det få rulla på i åtminstone sex månader.

Om ni skulle ge 3 snabba råd till företag som funderar på att arbeta med content marketing; Vilka skulle det vara?

1. Våga lägga ner den tid och kraft som behövs för att på allvar ta er an content marketing som ny marknadsföringsmetod.
2. Se till att mäta rubbet. Tagga allt. Men stirra er inte blinda på siffrorna från dag ett. Efter ett par kvartal kommer utväxlingen.
3. Om ni vill satsa i sociala kanaler; se till att ha människor på plats som på riktigt svarar på kundernas frågor, önskemål och klagomål – då blir det dialog på allvar.

Tre bra exempel på Content Marketing enligt Kajsa Ericson:

redbullstratos.com – har någon lyckats missa hur Felix Baumgartner kastade sig ut i rymden med fallskärm? Nej, just det.

livethemma.ikea.se – inredningsreportage, kundcommunity och säljkanal i ett.

mrporter.com stilintresserad man som vill ha hjälp? Den finns här – liksom kläderna.

Om du är intresserad av att höra mer om Damplify rekommenderar jag dig att ta ett möte med Kajsa, som har mycket att lära ut om innehåll och media, eller att följa Damplify på Facebook  och Twitter samt läsa deras blogg!

3 svar till “Intervju: Så arbetar Damplify med Innehållsmarknadsföring”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *