Lucka 1 – Gabriella Jonson, SMiD

Författare:

|

Datum:

|

, , ,

Bakom första luckan döljer sig en tjej som gör precis det många unga tjejer drömmer om. Gabriella Jonson är en ung modeskapare med sitt egna klädmärke. Hon driver även bloggen Backstageimodebranschen där hon skriver om sitt egna klädmärke SMiD, klädbutiken i Göteborg och om hur entreprenörsdrömmarna blir verklighet.

Det här är Gabriellas berättelse om hur SMiD kom till:

För några år sedan hade jag ”drömjobbet” som modedesigner på en av Inditex kedjor med bas i Barcelona men jobbet i modebranschen var långt ifrån drömbilden jag hade om ett kreativt yrke. Modeindustrin kantas idag av kopiering, massproduktion och ett slit-o-släng-samhälle som har glömt bort människorna som producerar, miljön och att kvalitetsplagg håller många år i förmån till nyheter varje vecka, trendhets och överkonsumtion.

Som barn växte jag upp i en entreprenörsfamilj, som vuxen förstår jag hur det format mig till den jag är. Mina föräldrar arbetade alltid, även på sin ”fritid” pratades det jobb, idéer och det fanns alltid något som var tvunget att bli klart. Som egenföretagare är valet att driva företag en livsstil och alla omkring dig följer med på resan – entreprenörsresan…

Jag tror att blivande entreprenörer föds med en speciell drivkraft, man vill förverkliga sina idéer, man tycker om att skapa, starta och driva projekt. Ibland kommer entreprenörskap ur irritation, att man vill förändra något eller att man ser ett hål på marknaden som man kan fylla men jag tror att utan de viktigaste egenskaperna som envishet, tålamod och att orka kämpa (även i motgångqar) så ger man snabbt upp. Det krävs pengar och kontakter för att starta och driva företag, vilket gör att många unga småföretagare går på stora nitar. Det är viktigt att företaget blir lönsamt så fort som möjligt och du börjar tjäna pengar. Lär dig företagsekonomi och skaffa dig en mentor eller coach som bollplank.

Själv har jag alltid vetat att jag ville försöka förverkliga barndomsdrömmen om ett eget klädmärke, försöka nå mina drömmars mål och varje steg jag tagit har varit för att nå dit jag är idag, med ett egendesignat klädmärke och en egen butik & ateljé. Trots detta är jag långt ifrån att kunna leva på min design och under resans gång, genom att jag utvecklas och lär mig, förändras målen men jag försöker njuta av vägen, vilket inte alltid är lätt då företagsryggsäcken är fylld med jobb, skuldkänslor och prestationsångest.

Jag tror att många glömmer bort att produkten ska ut på marknaden, entreprenörskap borde inte handla om förverkliga sig själv, att vilja leva på sin hobby utan om att produkten man skapar har en målgrupp, att det finns behov och en efterfrågan. Glöm aldrig att kunden har makten!

Jag hoppas att framtidens företag kommer vara sociala företag drivna av miljömedvetna samhällsentreprenörer som tror rättvisa och anser att man ska återinvestera vinsterna. Jag hoppas att framtiden entreprenörer inte drivs av egenvinning och bara försöker tjäna så mycket pengar som möjligt på andra människor.

/Gabriella Jonson
Grundare SMiD
gabriella-o-rosalie-300.jpg
Foto: SMiD

Följ Gabriellas resa på hennes blogg och besök hennes hemsida:
http://backstageimodebranschen.blogspot.com/
www.svenskdesign.eu
Läs även när hon berättar om hur det är att jobba med sin mamma i en artikel Metro.

Eller varför inte besöka SMiDs Butik & Ateljé på Vasaplatsen 10, Göteborg
smid-butik-minibild.jpg
Foto: SMiD

Ett svar till “Lucka 1 – Gabriella Jonson, SMiD”

  1. […] Lucka 1. Gabriella Jonson, SMiD – Vilken tjej! Hon vågar lämna ”drömjobbet” för att förverkliga sina drömmar i den svåra modebranschen. Jag gillar att följa hennes blogg för att se hur hennes envishet driver hennes företagande. Tack för att du delar med dig av ditt liv i din fina butik! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *