Lucka 12 – Sebastian Stjern, The Fair Tailor

Författare:

|

Datum:

|

, ,

Sociala entreprenörer gör gott för andra medan de driver sin verksamhet. De tar ansvar, skapar rättvisa i framtagandet av deras produkter och gör gott för det sociala sammanhanget. Sebastian Stjern bakom The Fair Tailor, som i dagarna lanserade sin hemsida för rättvist producerade skräddarsydda skjortor på nätet, berättar om varför han är en social entreprenör.

Jag heter Sebastian Stjern och jag har gjort hoppet från ingenjör i fordonsbranchen till producent av rättvist producerade skräddarsydda skjortor på ett år. Mina föräldrar hade ett eget företag, så jag har präglats starkt av entreprenörskap. Som en form av motreaktion valde jag att utbilda mig till civilingenjör. För att bli något helt enkelt. Jag började arbeta som konsult, de två sista åren som teknisk projektledare på Volvo och Saab. Men trots en bra lön kändes det inte som att det var detta jag ville hålla på med. Jag drabbades av 80-talistsjukan – 40årskris när jag var 28. Fordonskrisen och Venture Cup var det som gjorde att jag till slut tog steget ut i det okända. Nu driver jag ett företag som heter The Fair Tailor och som säljer rättvist producerade skräddarsydda skjortor, handdukar i ekologisk egyptisk bomull, manschettknappar av återvunna kretskort med mera.

Det jag anser vara viktigast som entreprenör är nyfikenhet. Att man vill lära sig mer och att man aldrig slutar ställa sig frågan: Hur kan det här göras bättre. Det handlar inte om att komma på de stora idéerna. Ärligt talat bygger väldigt få företag på någon helt unik tanke. Finns det något som fungerar i ett annat land? Kan vi göra det här? Defrågorna kan vara allt som krävs för att lyckas. Dock oftast ihop med hårt arbete…

Jag älskar att komma på smarta lösningar. Lösningar som ger payback i flera led. Ett exempel är när det gäller marknadsföring. Vi arbetar med en organisation i Nepal, Child Watabaran, som bland annat driver barnhem och skola för gatubarn. De tillverkar våra skräddarsydda skjortor och tjänar pengar på varje skjorta som säljs. När vi nu ska marknadsföra oss funderade vi på hur våra pengar skulle göra mest nytta. Det slutade med att vi startade en grupp på Facebook där vi skänker en krona till Child Watabaran för varje person som går med i gruppen. På två veckor fick gruppen 2000 medlemmar. Och den fortsätter att växa. Vi når personer med vår marknadsföring. Child Watabaran får pengar direkt in i sitt flickhem. När marknadsföringen kommer igång kommer Child Watabaran få in ännu mer pengar till sitt arbete med gatubarnen. Att nå en person kostar oss en krona samtidigt som hela den kronan hjälper gatubarn i Nepal.

Som avslutning vill jag säga att saker kommer gå fel när du startar och driver företag. Fabriken brinner ner, båten sjunker, konkurrenten kommer ut med en ny produkt, leverantören levererar inte. Allt kan och kommer hända, men det är ingen fara. Det gör inget om du blir förbannad men fundera på hur du vänder på det? Vad för positivt kan komma ut av det här? Hur kan du rent av tjäna på det?

Kan du tänka så är jag övertygad om att du kommer att lyckas med det du tar dig an. Lycka till!

/Sebastian Stjern
The Fair Tailor – Rättvist producerade skräddarsydda skjortor på nätet
sebastian-stjern_64371815.jpg
Entreprenörsbloggen har du kunnat följa när Sebastian och hans fru Lina när idé blir verklighet. Igår lanserades www.thefairtailor.com och det går nu äntligen att beställa skräddarsydda skjortor med socialt ansvar. En perfekt julklapp?

Glöm inte att gå med i deras Facebookgrupp där de skänker en krona till gatubarnen i Nepal för varje ny medlem.

Ett svar till “Lucka 12 – Sebastian Stjern, The Fair Tailor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *