Lucka 11 – Gustaf Oscarson, nyttforetag.com

Författare:

|

Datum:

|

, , ,

Det är ytterst få som lyckas nå framgång, vi får ofta jobba hårt för att nå våra mål. Vi kan inte vara experter på allt – men vi kan lära av varandra. Gustaf Oscarson, grundare nyttforetag.com, har skrivit boken Mind your own business i vilken 50 st entreprenörer delar med sig av sina framgångstips. Han vet vad som särskiljer de som lyckas.

Gustaf Oscarson, vem är du?
Jag är civilekonom och journalist – men har i hela mitt liv drivit projekt utan att ha drivit dem som företag. Först efter min utbildning (där det inte snackades speciellt mycket om entreprenörskap) insåg jag att det var företagare jag ville vara. Efter att ha drivit ett mindre företag ett tag insåg jag att det saknades en riktigt bra sajt för småföretagare – och då byggde jag nyttforetag.com. Sedan har det rullat på i ett rasande tempo med böcker, event, föreläsningar ets inom entreprenörskapsområdet.

Vad gör dig till en entreprenör?
Jag har alltid drivit projekt – det ligger i min natur- och jag älskar att dra igång nya saker. Dessutom har jag en jäkla energi, jag vill att det ska hända mycket omkring mig och trivs bäst när det är full fart. Men det som framförallt gör mig till entreprenör är nog viljan att åstadkomma något. Jag ska ju använda min tid till något, och då kan jag lika gärna se till att åstadkomma så mycket som möjligt.

Vad driver dig?
Att hitta idéer jag tror på och förverkliga dem. Jag är definitivt ingen förvaltare.

Vad handlar din bok Mind Your Own Business om?
Jag har intervjuat 50 av landets främsta entreprenörer och låtit dem ge sina viktigaste framgångstips. Vi pratar om allt från Sven Hagströmer och Bert Karlsson till Kajsa Bergqvist och Laila Bagge. Det är en fantastisk inspirations- och kunskapskälla. Varför uppfinna hjulet när man kan lära sig av dem som redan har lyckats – det är enda genvägen till framgång. Boken har blivit en fantastisk succé!

Vad har de entreprenörer du träffat gemensamt?
Framförallt 3 saker: Fokus, förmågan att hela tiden gå utanför komfortzonen och att de hela tiden ser möjligheter där andra ser problem. Drivkraften är olika – det kan vara allt från bekräftelsebehov till revanschlusta.

Vilken entreprenöriell egenskap väger tyngst?
Enkelt, förmågan att genomföra idéer. Det finns tusentals bra affärsidéer men få entreprenörer som kan göra något av dem.

Kan alla bli entreprenörer?
Nej, tippar att 95 % av svenska befolkningen är för lata/omotiverade för att göra den uppoffringen som krävs. Det krävs en enorm passion, fokus och motivation för att lyckas som entreprenör. Dessutom måste frihet vara drivkraft snarare än trygghet. Och de flesta svenskar är verkligen trygghetsnarkomaner.

/Gustaf Oscarson
Nyttforetag.com och Mind your own business
gustaf-oscarson-tgim-212×300.jpg
Foto: nyttforetag.com

Gustaf Oscarson är entreprenör och författare. Han är grundare av företagarsajten nyttforetag.com och inspirationskonceptet Driva Företag. Mind Your Own Business är hans tredje bok. Gustaf är också känd från SVT:s Draknästet.

Läs mer om Gustaf och inspireras på Nyttforetag.com
Och beställ boken i julklapp mindyourownbusiness.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *