Lucka 15 – Anders Rydell, Egg

Författare:

|

Datum:

|

,

Att vara kontroversiell och sticka ut är inte svårt, men att göra det på rätt sätt och vinna på att göra annorlunda i sin bransch är svårare. Anders Rydell tar som journalist och författare med media in i vår tid – En tid där det inte fungerar att göra som man alltid gjort. Han har just startat konceptbyrån Egg och skrivit ett antal uppmärksammade böcker. Anders kommer att förändra många perspektiv under 2011.

Anders Rydell om att göra annorlunda

Varför är du en rockstar?
– Haha, svår fråga. Kanske eftersom jag inte tror på rockstars. Jag tror inte på talang. Jag tror inte på att bli upptäckt. Jag tror inte på förebilder. Jag tror bara på vanligt arbete. Jag jobbade som murare när jag var yngre. Jag försöker se på mitt arbete just nu på samma sätt. Jag bygger.

Vad som driver dig?
Jag är väldigt ego i min drivkraft. Jag drivs egentligen bara av att förstå saker. När jag skriver en bok är jag intresserad av vad jag ska upptäcka under den processen. Det är sällan man får möjlighet att gå djupare ner i något än när man skriver en bok. Trots att ämnet kan vara smalt, så breddas ens perspektiv ofta på alla områden.

Vad det är du gör?
Jättekonkret så är jag författare, journalist och föreläsare. Jag har utkommit med fyra böcker, är framtidsredaktör på magasinet Bon, chefredaktör för tidningen Konstnären. Har grundat och driver Pressklubben Verket.  Tidigare har jag gjort lite allt möjligt, ett par teveprogram för Ztv, arrangerat föreläsningar för Hyper Island, konsultat för Riksutställningar bla.

Nu har jag precis startat konceptbyrån Egg, där det mesta jag gör kommer kanaliseras framöver. Vi kommer arbeta med allt från tidningar till korvförsäljning.

Jag arbetar nog ganska annorlunda från många andra journalister. Man skulle kunna säga att jag håller på pågående undersökningar av olika områden, internet, konst, media. Det material och de idéer som kommer ut detta kanaliserar jag sedan ut genom massa olika plattformar, artiklar, krönikor, föreläsningar, böcker och andra event.

Vad kommer hända inom ditt område 2011?
Ganska så stora förändringar. Jag tror fler företag kommer tvingas inse att traditionell reklam kommer fungera allt sämre och sämre. Istället kommer de mest framsynta inse att de måste satsa pengar direkt på kvalitativa projekt, som bygger riktiga relationer med människor. Varken Pr- eller reklambyråerna är kapabla att klara detta, eftersom deras fokus är på företagskunden – inte användarna/kunderna. I detta mellanrum kommer nya aktörer ta plats. Jag!

Vad vill du uppnå 2011?
Många saker. Dels att bli bättre på att realisera de idéer jag har, främst genom att bli bättre på att delegera och driva ett växande företag. Sedan är mitt mål att resa bort betydligt mer, förhoppningsvis upp emot 100 dagar nästa år. Vi flyttar företaget till Thailand i februari, sedan blir det Marrakesh och förhoppningsvis tigersafari i norra Indien i vår. Jag kommer arbeta mer med mat och resor nästa år.

Vad är dina mål på lång sikt?
Jag har egentligen redan uppnått de mål jag haft, och mer. Att kunna ägna mig åt det som jag tycker är intressant och få utrymme att uttrycka detta på olika sätt. Mitt mål är alltid att försöka göra saker som har ett universellt värde som överstiger budskapet. Alltså att göra något bestående, jag har inte riktigt lyckats ännu. Men jag arbetar på det. Det är ett bra mål eftersom det är så svårt att nå.

Vilka är dina förebilder?
Jag har inga förebilder, men det finns många personer som jag har inspirerats av. Bland annat PO Enquist, Malcolm Gladwell, Selma Lagerlöf, Madame Bovary, Errol Flynn och Kevin Kelly.

Nyligen sändes en dokumentär om Anders i SR, lyssna till den här. Anders berättar där om sitt perspektiv hämtat från hans barndom och att tänka annorlunda. Jag rekommenderar klippet verkligen till eftermiddagskaffet.

———————————–

Julkalendern 2010
Detta var Lucka 15 i julkalendern som du kommer kunna följa här i december. Denna julkalender är tillägnad alla inspirerande rookies som kommer att bli riktiga stjärnskott 2011. Varför diskutera gårdagens hjältar när vi kan spana in framtiden stjärnor?

Läs även mer om Julkalendern 2009 – med temat Entreprenörskap

Sara har semester från bloggande. Följ henne på Twitter (@saraohman) eller gilla på Facebook

Ett svar till “Lucka 15 – Anders Rydell, Egg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *