Lucka 24-Signhild Arnegård-Hansen, Svenskt Näringsliv

Författare:

|

Datum:

|

, , ,

En av de bästa presenterna man kan få är den där känslan som får det att vibrera i bröstkorgen och pirra i magen – Inspiration. Är du inspirerad vill du förändra och skapa, tänka entreprenöriellt. Mitt mod till detta kom för några år sedan när jag mötte den här kvinnan, Signhild Arnegård–Hansen, en sann entreprenör och en mycket imponerande kvinna. Hon visar att det går att skaffa familj, starta upp ett lyckat företag och bli chef över cheferna. Signhild är grundare av Svenska Lantchips och nu ordförande för Svenskt Näringsliv.

Att våga vara sin egen
Jag ville själv bestämma över min dag och hur livet skulle organiseras. Att gå min egen och familjens väg, blev att vara entreprenör och företagare. Det blev ett sätt att leva och hela tiden har vårt företag varit ett gemensamt projekt för hela familjen. Få ting kan, för mig, vara lika meningsfulla. På vägen har jag lärt mig att allt går om man vill, men det handlar alltid om att göra medvetna val.

Alla människor passar nog inte att vara entreprenörer och långt ifrån alla har väl lust att satsa på den banan. Men däremot är jag övertygad om att alla människor har kraft att förverkliga sina drömmar, bara vi uppmuntras att tro på dem.

Det är precis det som inspirerar mig i mitt arbete. Varje dag får jag skapa och bygga nytt, helt efter mina egna idéer och förmågor. Det finns något rättvist i det, för om jag misslyckas är det mitt ansvar – om jag lyckas kan jag vara stolt och nöjd.

Att äga är att ta ansvar
Att vara företagare och ägare är nära sammankopplat med ansvar. Den som äger har ansvar att förvalta, vårda och utveckla. Ibland, kan jag tycka, glöms det bort och ägare beskrivs som frånvarande och bara intresserade av avkastning. Men det är en orättvis bild. Privat ägande uppmuntrar till ansvar och engagemang, just för att det är privat.

Egentligen finns det alldeles för lite hjältestatus över företagande i Sverige. Inte sällan misstänkliggörs företagsledare i stället för att beskrivas som just arbetsgivare. De leder och utvecklar företag som kan anställa och avlöna allt fler människor.

Företag för företagandets skull
Förutom energigivare som exempelvis kalenderns redaktör, Sara Öhman, kan jag ibland sakna en allmän förståelse för det egentliga behovet av entreprenörer och företagare. Ofta framställs det som att företagande främst behövs för att finansiera välfärden och politikers olika projekt. För mig är vitsen med företag snarare att det är en form som möjliggör företagsamma människor att utvecklas och förverkliga sina idéer och drömmar.

Är det något jag skulle önska i julklapp så är det större respekt och förståelse för företagsamhet som sådan. Inte för att den syftar till något annat, eller för att den genererar pengar till staten, utan just för att det är företagsamhet i sig som möjliggör förverkligande av det innerligt mänskliga. Att skapa och bygga nytt.
Men julen handlar ju om att ge. Så låt mig, såhär på själva julafton dela ut ett par julklappar istället!
1. Pepparkakshus till Anders Borg:
Alla vet att man blir snäll av pepparkakor. Därför vill jag ge ett stort och välpyntat pepparkakshus till Anders Borg för att han ska förbättra skattevillkoren för entreprenörer och företagare. Är man stark måste man vara snäll, heter det ju.
2. Paraply till Nyamko Sabuni:
När det stormar är det viktigt att ha en stark ryggrad och våga stå för sin övertygelse. Detta har jämställdhetsministern Nyamko Sabuni gjort när idéer om kvotering till privata företags styrelser har diskuterats. Och hon har gjort det bra. I julklapp skulle jag vilja ge henne ett rejält paraply som kan behövas vid kommande stormar och oväder!
3. Choklad och godsaker till alla duktiga entreprenörer:
Det är Sveriges alla duktiga och hårt arbetande entreprenörer som ska bygga framtidens välstånd. De behöver all energi och uppmuntran de kan få. En hel julklappssäck med choklad och godsaker till dem från mig!

/Signhild Arnegård-Hansen
Ordförande Svenskt Näringsliv
signhild_arneg_rd_ha_18692a_66008963.jpg

Tack Signhild!
Jag tar detta som en julklapp.
Imorgon publicerar jag mina reflektioner kring julkalendern i ett inlägg!
En riktigt god julafton önskar jag er alla!
/Sara

Ett svar till “Lucka 24-Signhild Arnegård-Hansen, Svenskt Näringsliv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *