Saras avslut på Julkalendern

Författare:

|

Datum:

|

, ,

Äntligen får jag yttra mig! Frågan är om jag vågar efter dessa eminenta gästskribenter som skrivit innerligt inspirerande inlägg. Men likt mina gästskribenter kommer jag att skriva detta (och kommande inlägg) med tankar grundade i hjärtat – därför är jag inte orolig.

Det är underbart att genomföra sina idéer och ett sånt här projekt ger mersmak! Jag hoppas och tror att detta inspirerat många av er, inte bara själva inläggen utan även genom att se möjligheten att med enkla medel driva liknande projekt. ”Just do it” brukar det kallas. För mig kommer den nyvunna inspirationen som satt sig mellan revbenen få utlopp under mitt examensuppsatsskrivande och jobbsökande, vilket jag kommer att dela med mig insikter från under våren.

Jag är oerhört tacksam för att detta mini-projekt lyckades – med en enorm positiv respons. Jag är lyrisk över gästbloggarnas vilja att dela med sig och utan denna vilja hade inte det blivit något av min idé. Här är mina reflektioner över deras inlägg och anledningen till varför jag valde att ha med dem.

Lucka 1. Gabriella Jonson, SMiD – Vilken tjej! Hon vågar lämna ”drömjobbet” för att förverkliga sina drömmar i den svåra modebranschen. Jag gillar att följa hennes blogg för att se hur hennes envishet driver hennes företagande. Tack för att du delar med dig av ditt liv i din fina butik!

Lucka 2. Johan Radix, Samhällsentreprenörer – Johan ser världen med underbara ögon. I sin vardag tror jag många människor kan tjäna på att applicera Johans perspektiv på sina dagliga uppgifter samt sin tillvaro.

Lucka 3. Björn Jonsson, Norrsken AB – Björn är blygsam och uppmärksammar inte entreprenören inom sig, något som skulle kunna driva honom ytterligare i hans arbete om han gjorde. Nu är ju han min far, så självklart är jag inte opartisk.

Lucka 4. Julia och Lisa, Go Enterprise – Dessa rockande brudar är mina idoler! Inte bara för att de är Norrländskor och att Julia har gått EBD, utan eftersom att de vill att alla ska vara entreprenörer. Jag gillar att de vill dela med sig av känslan som kommer av att få göra det man brinner för och som man får genom förverkliga sina idéer. Detta kan knappast vara det sista som vi har sett av Julia och Lisa!

Lucka 5. Therese Engström, Sjuksköterska – Det är viktigt att ha entreprenöriella egenskaper inom alla områden anser jag. Inte minst inom vården. Therese är ett utmärkt exempel på den typ av drivkraft som kommer att utveckla kaoset och förbättra omvårdnaden på våra sjukhus.

Lucka 6. Sebastian Toro, Campusbokhandeln – Uppmärksamma och framförallt utnyttja möjligheter är en av entreprenörens främsta egenskaper, det visar Sebastian prov på. Han förstår sina resursers potential och använder dem i sitt idéförverkligande. Företagandet genom Campusbokhandeln kommer ge honom många värdefulla erfarenheter och jag har stor respekt för honom.

Lucka 7. Frida Haavisto, Beautiful Business – Frida är en förebild för mig, hon gör precis vad jag vill göra. Inspirerar, uppmuntrar samt skapar hållbara och konkreta produkter för detta. Jag hoppas att jag får jobba på samma sätt hon gör någon gång i framtiden.

Lucka 8. Erik Sellström, Digitala Staten – Det arbete som Erik nu är mitt inne i kräver mycket entreprenöriellt problemlösartänkande samt en hel del drivkraft och vilja. Att slå ihop två instutitioner och få dem att arbeta för en enad identitet är ett nästintill omöjligt arbete. Samtidigt verkar Erik för samhällsförändring och att så småningom kunna leva på sitt intresse och sin talang. Att finna tiden till detta med två små barn hemma medför stor respekt.

Lucka 9. Johanna Eriksson, StudyAdvantage.se – Johannas målmedvetenhet och självinsikt är få förunnad. Jag önskar henne all lycka och framgång, vilket jag är säker på att hon på rekordtid kommer att uppnå.

Lucka 10. Stefan Johansson, Nätverket SIP – Vad Stefan gjort med Nätverket SIP är precis vad jag tycker att borde göras på fler ställen i Sverige. Detta är vad staten regeringen borde lägga pengarna på. Den drivkraft och det självförtroende som föds hos människorna som kommer i kontakt med Nätverket SIP är underbart. Jag är så glad att det går bra för dem, med vinster European Enterprise Award samt utveckling av verksamheten. Läs mer om deras Ketchupeffekt.

Lucka 11. Gustaf Oscarson, Nyttforetag.com – För mig är Gustaf en av Sveriges stora unga entreprenörs-förebilder vilket han förvaltar väl på nyttforetag.com. Det behövs fler som Gustaf och hans kollegor i gruppen av förebilder, jag ser fram emot att se dessa personer träda fram inom de mest oväntade områden. Jag ser även fram emot att läsa hans bok, Mind your own business, inom en snar framtid.

Lucka 12. Sebastian Stjern, The Fair Tailor – Det är så spännande att få höra om Sebastians och Linas företagande! Jag uppskattar deras vilja att dela med sig av sina upplevelser vilket gör att jag, likt resten av deras många följeslagare, känner mig som en del av deras resa och The Fair Tailor. Jag har en stor tro till deras företag vilket jag är övertygad om att bara kommer att växa och växa. Lycka till med det fantastiska arbete ni gör!

Lucka 13. Yngve Sundqvist, Sollefteåtomten – Tänk om fler människor var lika genuint goda som Yngve? Vilken härlig värld vi skulle leva i om alla bara fick en släng av denna godhet och välvilja. För mig är en del av entreprenörskapet att våga vara annorlunda och gå sin egen väg. Det är precis vad Yngve har gjort hela sitt liv.

Lucka 14. Gustaf Josefsson, Entreprenörsjakten – Entreprenörsdamp är ett ord som Gustaf äger och (tror jag) är grundaren av. Många är vi som känner igen oss och vi har mycket att tacka för resultatet av Gustafs egna entreprenörsdamp. Mycket bra har kommit av detta, jag tänker självklart särskilt på Entreprenörsjakten vilken medför fokus på egenskaperna hos människan och inte idéerna.

Lucka 15. Mia Hellström, MinMia! – MenMia är cool och hennes yttranden, vilka hon inte håller tillbaka, är oerhört befriande! Detta är vad jag tycker gör Mia till en entreprenör – hennes vilja att ändra invanda beteenden i vårt samhälle. Fortsätt inspirera och lära mig, Mia!

Lucka 16. Johan Rosenlund, Norje Sambruk AB – När vi diskuterar vad entreprenörskapets bakgrund får vi inte glömma det gamla bondesamhället samt jordbukarnas vilja och affärssinne. Johans berättelse över hur det underskattade lantbrukarlivet ter sig är verkligen inspirerande och utan drivkraft skulle nog Norje Sambruk AB inte fungera. Det är verkligen dags att vi uppmärksammar detta yrke.

Lucka 17. Kristina Alsér, Landshövding i Kronoberg– Jag är glad att jag fått möta Kristina i hennes arbete, det har gett mig en tro(hopp) på Länsstyrelsernas arbete. Entrprenöriellt och insiktsfullt tänkande behövs, som tidigare nämnt, överallt. Jag är säker på att Kristina kommer att fortsätta utveckla Kronoberg på ett framgångsrikt sätt.

Lucka 18. Jon Karlung, Bahnhof AB – Jons inlägg visar på vikten av entreprenöriellt tänkande för att nå framgång. Han har verkligen utnyttjat sina insiktsfulla egenskaper i alla avseenden och det är mest troligt en viktig faktor i hans framgång. Det är väldigt inspirerande och jag hoppas att ni tar med er detta oavsett vad ert dagliga arbete går ut på.

Lucka 19. Evelina Envall, Hälsingegården Bommars – Jag har stor aktning för Evelina eftersom jag vet vilka krafter hon verkar mot som ung i hennes bygd. Evelina vill förändra och utveckla, hon är ung utan mer omfattande erfarenhet och möter troligtvis ständigt motstånd då hennes drivkraft inte uppmärksammas. Det behövs fler som Evelina om vår landsbygd ska överleva urbaniseringen. Heja Evelina!

Lucka 20. Anna Fransson, TASK Consulting – Anna och jag talar ofta om vår drivkraft och vilja att nå våra mål inom en inte allt för avlägsen framtid. Hade inte Anna åkt till Nice för utbytestermin hade jag inte allt för säkert börjat blogga i september, så tacka Anna för den här bloggen! Det kvinnliga könet brukar bringa en läskig rivalitet oss emellan, jag har aldrig känt detta med Anna. Jag beundrar, lär och delar med henne – Hon (och jag) kommer att gå långt och med all sannolikhet nå hennes(våra) mål!

Lucka 21. Christian Rudolf, disruptive.nu – Christian lyckades sätta ord på entreprenörskapets grundvärdering – att göra det man älskar, och nog är det väl så. Särskilt gillar jag Christians belysande av pengarna i entreprenörskapet och för vilken part detta ger nytta. Vi kan alla utläsa att Christian brinner för entreprenörskap och att göra det han älskar, tack för inspirationen!

Lucka 22. Karin Åberg, Karin Åberg Music – Det råder ingen tvekan om att Karin inte ska syssla med något annat än musik och jag beundrar hennes envishet i den konkurrensutsatta musikbranschen men mest beundrar jag hennes självförtroende. Detta är troligvis det som resulterat i hennes professionalism, fortsätt så!

Lucka 23. Ucar Metin, www.ucarmetin.com – I am so glad that you wanted to share your thoughts with us, Metin! I love your designs and believe that you are so very talented – already. I look forward to see what you are able to do with your business. Thanks also for letting us know what you think about running a business in Turkey vs. Sweden. I wish you well!

Lucka 24. Signhild Arnegård-Hansen, Svenskt Näringsliv – Signhild är anledningen till varför jag gör vad jag gör. Hon har genom sitt arbete visat mig att man som kvinna kan göra allt – skaffa familj, starta eget och bli chef över cheferna om man målmedvetet vill och vågar. Att hon tar sig tid att skriva ett inlägg till min blogg mitt i julstressen tycker jag att visar prov på hennes ödmjukhet vilket jag tror är en del av hennes framgång.

Ett stort tack till er! Välkommen att återkomma med fortsättningen på era historier!

Den entreprenöriella julkalendern hade inte varit levande utan er som kommenterat, ett stort tack till er som engagerat er och fortsätt gärna reflektera över inläggen. Tack även alla twittrare, som inte bara spridit bloggen utan även låtit mig uppleva ”the power of the tweet”. Jag ser fram emot att få utveckla mitt egna twittrande fortsättningsvis. Oerhört kul var att Internetworld, Driftig.nu och Drivhuset Växjö ville skriva om julkalendern men ännu roligare att andra bloggar (ej tillhörande mina gästbloggare) också har uppmärksammat och puffat för julkalendern. Jätte tack till Kreafon Bloggen, Min Attityd, Victoria Hemdahl (Är ni fler som jag missat får ni gärna höra av er)

Så var ska ni få inspiration ifrån nu?
Under min julkalendersperiod startade Svenskt Näringslivs initiativ Generationen.se vilken uppmärksammar historiens bästa generation. Här fick även jag möjligheten att skriva av mig under mitt eget bloggandes uppehåll. Läs gärna min krönika ”Generationens steg från idé till Entreprenörskap.”

Det är också snart dags att söka till Entreprenörsjakten! Dra ihop dina mest entreprenöriella vänner och bilda det ultimata laget och sök till en stad nära dig! En otroligt givande upplevelse, jag tror det kommer att bli storslaget i år.

Runt knuten väntar även Venture Cup där du har möjlighet att tävla med dina idéer! För någon vecka sedan var det prisutdelning för Venture Cup Väst men detta betyder inte att de som inte var någon av de 10 som belönades för Bästa Affärsidé är utslagna. Nästa moment är inlämning av Utkast Affärsplan och detta ska vara inne 9:e feb . Moment nummer tre är att lämna in hela affärsplanen och sista datum för det är den 23:e mars

Självklart ska du även fortsätta att läsa Entreprenörsstudenten för fler inspirationstips!

Och många undrar och önskar; På allmän begäran kommer jag att fortsätta ta in gästbloggare som inspirerar. En i veckan – jag har spontant bestämt onsdagar. Maila dina tankar och idéer till mig, ohman.sara@gmail.com.

ÅR 2010 – Jag känner på mig att det kommer bli det häftigaste och mest händelserika året i mitt liv, ett mycket avgörande år för min framtid. Jag vet ingenting men jag är hoppfull och laddad – Det känns helt underbart!

Jag älskar entreprenörskap, vad det nu må vara. Jag älskar er drivna människor som gör det ni brinner för! Hoppas att ni fortsätter följa min resa!

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

/Sara Öhman
Entreprenörsstudenten

dscn6189_66060285.jpg
Jag har lovat mig själv lite semester, även om jag tycker att semester är överskattat, därför tar bloggen några dagars tystnad. Jag har laddat med några intressanta böcker jag inte hunnit läsa vilka jag hoppas ska resultera i reflektioner jag kan dela med mig utav. Så länge får ni nöja er med att läsa inläggen i julkalendern om och om igen! Entreprenörsstudenten är tillbaka 2010! (..men ni hittar mig på twitter)

Vilka idéer vill du förverkliga 2010? Vilka mål vill du nå?

3 svar till “Saras avslut på Julkalendern”

  1. […] Bloggande i sakfrågor frambringas av passion. Passion verkar vara ett välanvänt begrepp den senaste månaden. Jag finner det nämnt som drivkraft hos flera av mina julkalenderbloggare och läser just ett inlägg där Judith Wolst diskuterar passion. I min blogg försöker jag dela mitt sökande efter min passion samt mina drivkrafter. Jag vill därför spinna vidare på mitt föregående inlägg och berätta om hur jag distraherat mig med att skriva jobb/paraktikplatsansökningar istället för att arbeta med min projektrapport. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *