Lucka 4 – Lisa och Julia, Go Enterprise

Författare:

|

Datum:

|

, , ,

Måste du ha växt upp i en entreprenöriell miljö för att kunna agera som en entreprenör eller går detta att påverka genom andra medel? Dagens gästbloggarduo tror att det finns en entreprenör inom alla vilket de vill bevisa genom sitt Entreprenörsspel. Ni känner igen dem ifrån Draknästet och nyligen placerade de sig på 3:e platsen på Shortcuts lista över Uppstickarna 2009, inspirerande unga entreprenörer. Barndomsvännerna Lisa Renander och Julia Harmin bakom Go Enterprise berättar här varför de tror att alla är entreprenörer.

Varje människa är en entreprenör. I grunden. En entreprenör med vilja, drivkraft och nyfikenhet. Tänk på en entreprenör som ett barn med upptäckarglädje och fantasi. Där det inte finns just några begränsningar. Någon gång i livet händer det oundvikliga, ofta i skolåldern. Samhällets fyrkantiga kraft tvingar entreprenören att skapa fack, att bromsa och att bygga rädslor. På utsidan byggs ett skal som kan kallas för ”samhällsanpassad individ” och i det begreppet ryms allt det som går emot entreprenörens sanna drivkraft.

Att bromsa en entreprenör är att släcka den glöd som finns i oss. Att tuta i oss att om vi inte beter oss som ditten och datten förväntar sig, då ska vi skämmas. Att servera eleven kunskap och säga att detta är vad du ska kunna. Rätt svar finns i facit. VILKEN BULLSHIT! Det finns inget rätt svar!

Det är om du gör det som förväntas av dig som du borde skämmas. När du låter andra säga åt dig vad som är rätt och fel. Då har du låtit omvärlden ta över och ta ifrån dig den glädje det innebär att förverkliga dig själv.

Ingen människa är lik en annan. Alla behövs. Att ha ett entreprenöriellt förhållningsrätt betyder att man förstår sig på sin egen och andras drivkraft. Man ser världen på ett medvetet och moget sätt. Inte vuxet. Snarare barnsligt. Att leva med detta förhållningssätt skapar en motivation att vara med och påverka. Det skapar förutsättningar att analysera inskaffad kunskap för att agera strategiskt och realistiskt. Utifrån där man befinner sig i livet just då. Oavsett ålder, oavsett kunskapsmängd.

En entreprenör är en person som tar ansvar över sig själv och sin egen utveckling. En entreprenör sitter aldrig och väntar på att saker ska hända utan ser istället till att saker händer. Med hjälp av sin kreativitet och problemlösningsförmåga ses inte hinder som ett problem utan som en möjlighet att hitta nya lösningar. En entreprenör kan misslyckas, men ser inte misslyckandet som något negativt eller något att vara rädd för. Avsaknaden av rädsla skapar modet att våga testa nytt och att bryta mönster. Entreprenören är självsäker, men på ett annat sätt än vad många refererar till när man hör det ordet. Självsäker och ödmjuk. Aldrig i bemärkelsen att köra över andra, tvärt om. En entreprenör vet att det är samarbetsförmågan med omgivningen som är det viktiga.

När alla kommer till sin rätt och bidrar, det är då man lyckas bäst. Med hjälp av sin kontaktskapande förmåga och sin smittsamma entusiasm kommunicerar entreprenören på ett sätt som inspirerar andra att hänga på. Vi löser det tillsammans! Drivkraft föder drivkraft och visionärer förbättrar samhället och skapar tillväxt. Både för sig själv och andra.

Den bortglömda entreprenören behöver grävas fram!
Och det finns inget facit som berättar hur det ska gå till. Du får helt enkelt tänka själv!
Vi andra kan bara bidra med inspiration och verktyg.

Lycka till!

/Lisa Renander och Julia Hamrin
Unga Entreprenörer och grundare av Stadsparaden och Go Enterprise.
(Go Enterprise är ett företag som utvecklar läromedel och verktyg för att stärka entreprenörskompetenser, problemlösningsförmåga och drivkraft. www.goenterprise.se)

goenterpriseteam_liten_63384795.jpg
Foto: Go Enterprise

Ung Företagsamhet fick dem att hitta tillbaka till glöden och som 18-åringar grundade de sitt första företag. Ett samhällsengagemang och en vilja att förändra är vad som driver dem och nu åtta år senare har de två bolag. Det senaste dotterbolaget, Go Enterprise, syftar till att inspirera människor till entreprenörskap genom produkten Entreprenörsspelet.

”Vi vill att fler ska få uppleva samma sak som vi upplever varje dag – glädjen i att göra det man brinner för”.

Entreprenörsspelet handlar om att få något flummigt att bli mer konkret och entreprenörsspelet illustrerar Entreprenörens viktigaste verktyg, problemlösningsmodellen. Spelet går ut på att ungdomar ska lösa utmaningar som svenska företag står inför samtidigt som man vässar sina entreprenörskompetenser.

Ett svar till “Lucka 4 – Lisa och Julia, Go Enterprise”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *