Lucka 5 – Therese Engström, Sjuksköterska

Författare:

|

Datum:

|

, ,

Finns det en entreprenör inom oss alla? Till och med hos en sjuksköterska som arbetar efter strikta förhållningsregler inom vården? Therese Engström läser till sjuksköterska på Mittuniversitetet i Sundsvall, hon tycker sig ha en entreprenör boende inom sig. Tycker du?

Hum.. För det första vill jag varna er och säga att jag inte är någon vidare skribent. Däremot är jag en ordbajsare utan dess like, om jag får säga det själv. Annars så använder jag ordsatser, meningsuppbyggnader och prepositioner lite hur jag vill. Och som tur är så ska detta inlägg inte handla om det svenska språket heller – Utan om något så främmande (i varje fall för mig) som entreprenörskap.

Så, vem är jag bakom tangenterna? Jag heter Therese, är 21 år och kommer från Bollnäs. För nästan exakt två år sedan så tog jag tjuren vid hornen och bestämde mig för att uppfylla min dröm – att bli barnmorska. Jag sökte sjuksköterskeutbildningen i Sundsvall och kom in. Jag flyttade ifrån min sambo, familj, vänner men framförallt också tryggheten som jag hade. Jag minns första dagen på utbildningen som den var igår. Där sitter jag med min naturvetarbakgrund och har aldrig tidigare satt min fot innanför vårdens dörrar. I salen så möts jag av ett 70-tal andra hoppfulla studenter. De allra flesta med en tidigare omvårdnadsutbildning och sjukt mycket erfarenhet… De pratar om katetrar, medicinlistor och dropp som om att de inte hade gjort någonting annat. Själv visste jag knappt vad en kateter var. Jag tänkte ”vad i helvete har jag gett mig in på? Det här är nog ingenting för mig..”

Men vet ni vad? Dagarna har rullat på sedan dess och nu har jag bara 1 år kvar tills jag är färdig sjuksköterska. I två år har jag slitit mot all sorts sjukvårdspersonal och deras gammalmodiga fördomar om att ”egentligen tycker jag att det borde vara ett krav på att man ska ha gått omvårdnadsprogrammet innan man får söka sjuksköterskeutbildningen..”. Det finns ingenting jag är så less på att höra som detta korkade uttalande. Jag kan vara en minst lika bra sjuksköterska som vem som helst. Så, vad har det här med entreprenörsskap att göra? Jag har tagit risker, vågat gå emot strömmen och vågat köra mitt egna race. Jag tror det är just det som gör mig till en entreprenör. En annan sak är att jag har haft möjligheten till att se saker med nya ögon, det tror jag är viktigt för en entreprenör; Att se saker från olika perspektiv.

I våras fick jag ett sommarjobbserbjudande jag tidigare bara kunde drömma om – på en akutmottagning. Va? Jag?! Av alla människor man kan välja på så fick jag chansen.. Jag, med minst erfarenhet i hela världen ska direkt in i hetluften och leka ER. Ni förstår nog själva att jag inte kunde tacka nej till ett sådant erbjudande. Trots att jag var lamslagen av nervositet och att uttrycket ”bromsspår i trosan” plösligt hade fått en helt ny innebörd så var det någonting inom mig som tändes. Vet ni vad det var? Att våga tro på mig själv. Lika som en entreprenör tror på sina idéer, var jag så illa tvungen att börja tro på mig själv för att kunna göra ett bra jobb. Men, jag tror det är otroligt viktigt att man inte glömmer bort sina svagheter och begränsningar. Vi behöver faktiskt dem för att kunna utvecklas. För svagheter, det har alla – till och med entreprenörer.

Min främsta egenskap som gör mig till en entreprenör är att jag är envis som en gammal åsna. Ja, säga vad man vill om det men jag hade definitivt inte suttit här och tragglat kroppens anatomi, fysiologi och diverse medicinska termer för att kunna nå mitt mål om det inte vore för min envishet. En entreprenör för mig är någon som är full med idéer (både bra som dåliga) och som aldrig ger upp. Kör han fast så hittar han jämt och ständigt nya vägar att gå för att nå sitt mål. Och kom ihåg, det behöver inte alltid den kortaste vägen mot målet som är den bästa.

Hejdaaa!
/Therese Engström
Sjuksköterskestudent

PS. Jag kan informera er om att jag nu både kan sätta, dra och spola en kateter. Det trodde jag definitivt inte för 2 år sedan. Hurra! DS,
tessis_63477094.jpg
Känner du igen dig i de egenskaper Therese beskriver?

Om hon inte lyckades övertala dig att hon är en entreprenör hoppas vi att hon iallafall lyckades roa dig.

Ett svar till “Lucka 5 – Therese Engström, Sjuksköterska”

  1. Det jag gillar främst med Therese inlägg är hennes åsikt om vikten och värdet i att kunna se saker ur olika perspektiv. Även om man är kategoriserad inom ett ”fack” behöver det inte betyda att man inte kan bidra med något inom ett annat område. Entreprenören lyckas se möjligheterna med detta och inte bara hinder. En värdefull egenskap för en entreprenör är då denne lyckas att även sätta sig i perspektiv till sitt egna område, hur insnöad den än må vara.

    Sedan kan man diskutera hur nära dessa ämnes områden måste ligga varandra för att kunna skapa värde dem emellan, eller hur stor insatsen vara för att risken ska räknas som enteprenöriell.

    Jag tycker iallafall Therese är en entreprenör inom sitt område. (Annars skulle jag självklart inte tagit med henne.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *