Lucka 7 – Viktor Bijlenga, viktorbijlenga.se

Författare:

|

Datum:

|

,

Med envishet och drivkraft kommer man långt, och Viktor Bijlenga har knappt börjat. Den här killen har en stor dos av de båda och han sprider generöst sin energi omkring sig. Han kan, alla kan. Nu senast startade han Ungdomskontoret. Sveriges nya superkreativitets-kille. Lägg Viktor på minnet – Du kommer att se mycket av honom framöver.

Viktor Bijlenga om att göra vad man Älskar:

Jag vill inleda med..

..han är min stora inspiration.

Varför är du en NÖRD?
Jag tycker att ordet nörd beskriver det jag gör väldigt bra. För mig är nörd ett väldigt positivt begrepp i många bemärkelser. Nördar sysslar med specifika saker som de gillar, och dessutom har de en förmåga att vara duktiga på att utföra denna sak bra.

Jag får betalt för att vara nörd, men pengarna är inte drivkraften utan snarare ett resultat av att jag råkar vara rätt bra på att göra saker som jag älskar. I mitt fall innebär det att jag jobbar med projektledning, kommunikation och design just nu, men i framtiden skulle jag lika gärna kunna jobba med något helt annat.

Varför är du grym?
Mina superhjälteegenskaper är följande: Skära betong med blicken, bryta jantelagen & gå till jobbet istället för att åka bil. Jag läser även mina papper på en skärm, istället för att skriva ut dem, läsa dem en gång och slänga.

När jag för fyra år sen pluggade första året på gymnasiet, ställde jag mig ofta frågan ”-varför gör jag det här?”, mitt svar var då, är, och kommer fortsätta vara ”-för att jag tycker om det jag gör”. Självklart kommer det finnas folk som säger att man inte bara kan göra saker som man tycker om hela tiden. JAG TROR ATT DESSA MÄNNISKOR HAR FEL.

Att bara göra saker man tycker om, är möjligt. Det gäller bara att hitta en metod för hur man ska utföra saker så att man gillar att göra det. Ibland är det enkelt att hitta rätt metoder för hur man ska göra saker på ett sätt så att man uppskattar dem, ibland är det skitsvårt. Låt mig ge er ett exempel.

Länge tyckte jag att det var helt jävla skittråkigt att diska för hand. Sen kom jag på att jag kunde kombinera diskandet med att lyssna på ljudböcker. Plötsligt hade diskandet blivit en anledning för mig att lyssna på ljudböcker.

Om man kan hitta dessa metoder för att lära sig att älska det man gör, för att man gillar det, för att man måste eller för att det leder till något bättre, då har man upptäckt en stor gåva här i livet. ATT SKAPA SIN EGEN LYCKA.

Vad som driver dig?
Min drivkraft är att göra det jag vill på mitt eget sätt. Jag ser till att det händer genom att göra det, för ingen annan kan, kommer eller vill göra det åt mig.

Det handlar inte om min omgivning, min uppväxt eller andra yttre faktorer. Det handlar om att själv inser att man är medskapare i sin egen omgivning, så vad väntar du egentligen på?

Vad det är du konkret gör?
Just nu arbetar jag som nörd, projektledare, klyva betong med blicken-konsult, grafisk designer, bloggare, krönikör, kommunikationskonsult, webdesigner, fotograf, dokumentskrivare, tekniksupportare, supertwittrare (twitter.com/viktorbijlenga), facebookjunkie & konfirmandledare. Jag driver även en organisation, ett företag, leker med mina vänner och lever lyckligt med min familj.

Jag ser framemot att höra från dig, så kan vi göra något tillsammans.

Vad kommer hända inom ditt område 2011?
Vi kommer bli fler som gör det vi älskar. Vi ska inspireras till att göra mer.

Vi kommer att ha underbart roligt under 2011. Jag kommer att lansera http://todo-today.se skarpt den 1 januari 2011 vilket kommer bli en fantastisk resa. Kika gärna in redan idag och lägg till sidan som ett bokmärke.

Vad vill du uppnå 2011?
Mitt personliga mål med 2011 är att tjäna mer pengar, så att jag kan investera i några idéer som jag tror på, och så att jag slipper fundera på om jag har råd att betala min mobilräkning. Jag kommer även att flytta hemifrån och se till att jag har 2500 vänner på Facebook.

Vad är dina mål på lång sikt?
Att sluta tänka på pengar, och bara göra. Att uppmuntra andra till att göra de

Vilka är dina förebilder?
Alla personer i min omgivning är förebilder. DU som läser detta är en förebild för mig. Men om jag ska nämna några personer som jag ser som förebilder, så säger jag nog min flickvän S, mina vänner Kimmy, Moa, Navid och till sist Jonathan Ive på Apple.

Min superhjälte heter Randy Pausch. Han visar att allt är möjligt bara man vill, tar sig tid och gör. Tyvärr finns han inte längre med oss alla eftersom han gick bort för en tid sen. Jag rekommenderar hans bok ”Den sista föreläsningen” enormt mycket.

Bonus: Min kompis Navid tipsade om en föreläsning med namnet ”The Science of Getting Rich” med Bob Proctor, följande citat är hämtat där.

”Om du vill förändra livet, så måste du förändra livet”.

Tänk på det.

/Viktor

Missa inte Viktors blogg eller Viktor på Twitter!

———————-

Julkalendern 2010
Detta var Lucka 7 i julkalendern som du kommer kunna följa här i december. Denna julkalender är tillägnad alla inspirerande rookies som kommer att bli riktiga stjärnskott 2011. Varför diskutera gårdagens hjältar när vi kan spana in framtiden stjärnor?

Läs även mer om Julkalendern 2009 – med temat Entreprenörskap

Sara har semester från bloggande. Följ henne på Twitter (@saraohman) eller gilla på Facebook

2 svar till “Lucka 7 – Viktor Bijlenga, viktorbijlenga.se”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *