Lucka 8 – Martin Söderlund, Nansen

Författare:

|

Datum:

|

,

Hur kul kan koder och programmering vara?  Awesome tycker Martin Söderlund, en sann entreprenörssjäl som mest troligt äter koffeintabletter och Prozac till frukost. Han älskar sitt hantverk och Episerver. Kanske är han definitionen av en intraprenör. Får jag gissa kommer Martin att betyda mycket för sin bransch.

Martin Söderlund om sitt vackra hantverk

Till att börja med vill jag visa denna

Bottom line: Gör något du tror på och ha kul under tiden, så kan det få oanade följder!

Varför är du bra på det du gör?
Att jobba med ett av sina största intressen är definitivt en framgångsfaktor i att bli duktig på det man jobbar med. Jag brinner för just webb och webbutveckling, vilket gör det hela så mycket lättare och roligare.

Vad driver dig?
Jag vill alltid förbättra mig själv, alltid bli bättre på det jag gör. Alltid lära mig nytt. Så har det varit ända sedan jag var liten och så kommer det att fortsätta vara. När man dessutom får göra detta i bästa möjliga av omgivningar, kan det inte bli annat än succé. Det är i alla fall det jag försöker nå varje dag!

Jag hade mitt första jobb som webbkonsult när jag var 16 år (titeln var dock dataprogrammerare) och började på heltid i branschen när jag var 20. Jag har alltid stött på otroligt bra och kompetenta personer, oftast äldre eller betydligt äldre än jag själv – och tänkt: när jag är så gammal ska jag ha kommit minst lika långt som den personen.

Råd: lär ut och lär dig av andra, det är otroligt kul och givande!

Vad det är du konkret gör
Jag jobbar på webbyrån Nansen som webbkonsult. Jag jobbar med systemutveckling och gränssnittsutveckling, vilket i praktiken innbär programmering i C#, HTML, CSS och JavaScript, och kryddar det med webbrådgivning.

Privat driver jag framför allt bloggen http://blog.dileno.com och ses ofta på EPiServer meetups och geekmeets i Stockholm. Glömde jag nämna Twitter..

Vad kommer hända inom ditt område 2011?
Fler och fler byråer inser att de måste locka med bra erbjudanden, intressanta uppdrag och mer spelrum, för att locka till sig de bästa medarbetarna.

Vi kommer även att se mindre av Flash och mer av HTML5 och mer tillgängliga kampanjer. Det kommer bli fortsatt mycket mobilt och mycket läsplattor!

Vilken av de sajter du läser blir först ut med premiuminnehåll varje morgon i din läsplatta?

Några av ledorden 2011: simple, clean, crisp

Vad vill du uppnå 2011?
Jag tänker fortsätta bidra till att Nansen växer och blir mer framgångsrikt. Jag tänker fortsätta vara synlig i communityn och förhoppningsvis inspirera andra att tro mer på sig själva och att våga satsa.

Jag har en entreprenöriell ådra och den tänker jag visa än mer nästa år. Kanske i form av att bygga en välanvänd webbtjänst?

Vad är dina mål på lång sikt?
Att jobba med coola och utmanande projekt när jag vill. Att vara nyskapande och i framkant.

Jag vill guida andra till att göra det de älskar och att bli bättre på det de gör. Jag tänker inspirera. Visa folk att om de tror på sig själva och har kul så kan det bara bli något bra av det!

En dröm jag har är att väva samman webb med två av mina andra största intressen – fotboll och cykling. Exempelvis skulle det kunna vara att ansvara för utveckling av webbplatsen för ett cykelteam eller vara lead developer / architect på sajten för nästa fotbolls-VM. Då ingår såklart också att få träna med cykelteamet och VIP-biljetter till ett flertal matcher i fotbolls-VM

Vilka är dina förebilder?

  • Leo Babauta (http://zenhabits.net/); För att han fått mig att inse att enkelhet är bra. Att less is more. Att fokusera på få saker åt gången istället för många samtidigt.
  • Warren Buffet; Behöver egentligen ingen förklaring. Han började som liten grabb att sälja tuggummin och läsk till sina grannar. Idag är han en av världens rikaste och delägare i bland annat Coca-Cola (världens mest kända varumärke senaste 11 åren: http://www.chicagotribune.com/business/ct-biz-world-biggest-brands-apr28,0,3878533.photogallery).
  • Donald Trump; Jag läste en bok av Donald Trump tidigare i år. Think Big and Kick Ass in Business and Life.
    Mycket inspirerande bok som gjorde att jag fick lite andra ögon för Donald Trump. Lyckas genom att tänka stort, ungefär. Väl värd att läsas!
  • Du som är omkring mig i webbranschen. Du inspirerar och bidrar till att inte bara jag utan många har det än roligare och än bättre när de jobbar med sin profession.

Slutligen, till alla – glöm inte detta!

Martin har också en julkalender i sin blogg där han går igenom budorden inom programmering – Rules of Programming. Gå in och lär er!

Gör er själv en tjänst – Ta en fika med grabben också. Ni kommer må bra.

—————————

Julkalendern 2010
Detta var Lucka 8 i julkalendern som du kommer kunna följa här i december. Denna julkalender är tillägnad alla inspirerande rookies som kommer att bli riktiga stjärnskott 2011. Varför diskutera gårdagens hjältar när vi kan spana in framtiden stjärnor?

Läs även mer om Julkalendern 2009 – med temat Entreprenörskap

Sara har semester från bloggande. Följ henne på Twitter (@saraohman) eller gilla på Facebook

6 svar till “Lucka 8 – Martin Söderlund, Nansen”

  1. Martin är verkligen awesome, vi har dock bara träffats en gång irl – jag bjuder på lunch nästa gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *