Lyckas med digitala kampanjer – Webbdagarna Luleå 2013

Författare:

|

Datum:

|

Sara Öhman webbdagarna digitala kampanjer

Webbdagarna-ekipaget drog till Luleå i veckan och jag följde med för att prata om hur lyckade digitala kampanjer skapas. På Kulturens Hus i ett hett Luleå hade 200 konferensdeltagare och 13 talare samlats för att diskutera digitala erfarenheter och trender.

Det var ett riktigt bra ihopplock av talare som gav en bredd av insikter i tillståndet för den digitala professionen i Sverige. Från övergripande trender till konkreta exempel på webblösningar, kommunikationsoptimering och konvertering. Mest givande presentationen för dagen tycker jag var Sara Althini, marknadschef på Casall, som berättade om Casalls digitala resa som fått stor effekt både för varumärke och försäljning. Jag gillade även Fredrik Wass ämnesval om att det är dags att ta tillbaka konversationen och sluta trippa på tå kring troll och besvärliga kunder, något jag tycker är tydligt att fler och fler börjar fundera på. Bästa presentationen var helt klar Mr. konverteing aka. John Ekmans presentation. Jag är alltid lika imponerad över hur han lyckas få publiken helt begeistrad i något så ”tråkigt” som konvertering. Även om jag missade morgonens föreläsningar lämnade jag det varma Kulturens hus mättad med ny inspiration och nya action-points.

Dag 2 i Luleå tillägnades Norrbottens Media. Norrbottens samlade medier och dess säljare blev under förmiddagen matade med det bästa från Webbdagarna under Webbdagarnas nya koncept ”on-demand” –  En minivariant med det viktigaste inom digitalt just nu för organisationer som kollektivt vill lära mer om digitalt. Magnus Höij inledde med att prata om utmaningarna som finns i den nuvarande digitala ekonomin, fantastiske Niklas Myhr följde upp med att ge en bild av ”Det goda tramset” i B2B sammanhang och jag gav en utvecklad variant av min presentation från föregående dag med fokus på content marketing och redaktionella annonser. Avslutade gjorde John Ekman som fick även denna publik hooked på konvertering. Mycket bra koncept, mycket bra mix – Mycket trevligt gäng! Riktigt kul att få höra om utmaningarna och förändringarna som väntar Norrbottens Media som ligger långt framme i tankegångerna kring digitalt media.

Lyckas med digitala kampanjer – Min presentation under Webbdagarna i Luleå

Sara webbdagarna digitala kampanjer

Detta är huvudpunkterna från min presentation om digitala kampanjer i vilken jag försökte förmedla hur jag jobbar med kampanjskapande. Jag hade även med några exempel på andra som lyckats med sina digitala kampanjer. Min presentation hittar ni under punkterna.

1. Genom att vara sociala, nära och sökbara i våra digitala kampanjer kan vi skapa ett budskap som skapar tillit i vår målgrupp.

2. Kasta inte bort TV-, print- och radiobudget. Minska den något och lämna rum för digitalt för att få fina synergier.

3. Ändra synen på dina målgrupper. Kultur är inte längre lokalt, det är digitalt. Innan du planerar din kampanj se till vilka intressegrupper du kan hitta online och utläs deras nätverk.

4. Fokusera på att optimera arbetsprocessen för dina digitala kampanjer. ”Viralt” och organiskt sker inte över en natt. Bygg en plattform att bygga vidare på.

5. Anpassa din kommunikation för varje kanal för störst genomslagskraft.

6. Lär ständigt, av sociala insikter samt insikter av ”big data”, optimera och låt aldrig kampanjhjulen stanna.

Är du intresserad av att se inspelningen från min dragning hittar du den här.

(Foto-credd: Niklas Myhr och Yasmin Tilles)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *