Personlig hållbarhet med Sanne Aronsson – Gästinlägg

Författare:

|

Datum:

|

Sanne Aronsson är en stormvind av energi som berör alla hon möter. Hennes främsta intresse är potential och att få individer att nyttja sin potential och passion.

Det finns ingen brist på potential – Det finns bara svårigheter i att frigöra den” – Sanne Aronsson, Pecha Kucha GBG vol #27

Detta inlägg är en fortsättning på temat som avser att inspirera till till förändring inför det nya år 2012. Alltifrån finnandet av din passion till hur  du planerar och genomför är vad jag med mina vänner avser att ta upp. Har du något du vill bidra med? Skicka mig gärna ett inlägg!

Personlig Hållbarhet

På ett fik, södermalm, Stockholm. Ihopplockade omaka secondhand möbler fyller ut lokalen. Upphöjningar i fönstret, så att man sitter som i ett skyltfönster. Min längtan efter att kunna se så många människor som möjligt fick mig att med fara för livet och prestigen osexigt klättra upp i fönstret. När jag sitter där, i en röd fotölj, uppflugen som en fågel med utsikt över hela lokalen. Och kan ostört speja på min omgivning.

Två personer fångar min blick extra mycket. En kille i grön tröja bakom disken som serverade min kaffe. Han pratar med gästerna, lämnar små hjärtan i cappucinon, han rör sig som om han dansar. Han smittar mig med sitt leende och jag kan inte låta bli att le stort. Utanför mitt fönster går motsatsen omkring. En tjej med en pärm på armen. Jag gissar att hon försöker stoppa folk för att ställa några frågor, en undersökning. Den här tjejen ser ut som hon helst hade velat sjunka genom jorden. Hennes hållning är böjd och hennes steg blir tyngre och tyngre. De få personerna som stannar och låter sig bli intervjuade gör det av medlidande.

Vad skiljer egentligen de här två människorna åt?

I dagen samhälle pratar vi mycket om resurser. Att hushålla med naturresurer, att jobba med hållbarhet så vi inte sliter ut och förstör denna fantastiska planet vi lever på. Att effektivisera så mycket som möjligt och använda rätt resurser för rätt ändamål. Men hur ofta pratar vi egentligen om mänsklig hållbarhet? Hur ofta pratar vi om att inte slösa på den där fantastiska resursen som du är? Hur ofta pratar vi om att använda din passion och din kompetens på rätt tid och plats?

Rätt person, på rätt plats.

Har ni reflekterat över hur en människa ser ut som är på rätt plats?

När människor är på rätt plats så syns det. Det märks. Det känns. De ser oss. Och du kan inte undgå att se dem. De glittrar. Och det är det mänsklig hållbarhet handlar som för mig. Att göra saker som GER dig energi. Som får dig att glittra, prata passionerat och känna meningsfullhet.

Rätt person, på rätt plats.

Vi hade aldrig fått för oss att ställa ett vindkraftverk mitt i en skog eller bredvid en bergsvägg så vingarna slår in i stenen. Men ändå så placerar vi oss själva i situationer och med uppgifter där du vantrivs och dränerar dig på energi. Det är ju dumt?

Det låter kanske lätt. Alla vet väl vad som ger dem energi. Eller?

Har du någonsin gjort en energiinventering?

Allt du behöver är ett papper och en penna. Vik pappret på mitten. Sätt ett plustecken på denna sidan och ett minus på andra. Skriv nu ner minst 10 saker som GER dig energi och 10 saker som TAR din energi. Personer, uppgifter, platser, scenarion och saker.

Utdrag ur mina listor ser ut såhär;

+
1. Att Coacha
4. Träffa nya människor
6. Dricka kaffe ensam, länge
10. Lukten av solbränd hud


1. Kolletivtrafik i rusningstid
3. Att frysa
7. Bokföring
9. Teknik som strular

Grattis! Du har just tagit första steget mot din egna personliga hållbarhet! För första steget görs just såhär, genom att skapa medvetenhet i din vardag. Håll utkik efter vad som ger och tar din energi för att sedan kunna välja hur och var du vill spendera din energi.

Rätt person, på rätt plats.

Har du möjlighet att träffa/lyssna till Sanne – Gör det! Boka in en coachingsession eller anlita henne som föreläsare. Det kan vara ett nyårslöft? Här är ett litet exempel:

Ett svar till “Personlig hållbarhet med Sanne Aronsson – Gästinlägg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *