TEDx Stockholm Women – Creative Empowerment

Författare:

|

Datum:

|

Den snöiga lördagen den första december spenderar jag, efter en tung vecka, på TEDx Stockholm Women med temat Creative Empowement. Ironiskt nog finns det ingen bra översättning från engelskans ”Creative empoverment” till svenskan. Kanske är detta för att det är ett begrepp som inte haft ett syfte att frodas i Sverige eftersom vi är så dåliga på att stärka och lyfta varandra, åtminstone om man ska tro talarna under TEDx Stockholm Women.

Gemensamt för talarna var osäkerhet, mod, och förverkligande av passion. Inte bara vill de skapa förändring bland andra utan även hos sig själva.  De talade om att våga vara öppen även med tabubelagda känslor som oro och frustration samt att våga erkänna att man inte kan allt.

Linda Johansson – Karolinska Institutet

Linda Johansson från Karolinska Institutet inledde med att tala om osäkerheten i att inte veta vad framtiden bär med sig i ett tal som berörde mig särskilt.  Linda berättade dels om sin egen osäkerhet i olika faser av livet men även exempel från sina forskningsstudier med läkare inom olika expertisområden. Något hon upptäckt var att personerna med hög expertis som hon träffat ofta berättar att de tänker: ”Vad hör jag här? När ska de komma på mig?”  – Och visst kände jag igen mig.

Louise Hamilton – Young Art

Louise Hamilton, grundare av Young Art, berättade i sitt tal om dels hur frustrationen kring dagens konst fått henne att starta upp sin verksamhet samt hur hon kan nyttja sina tidigare erfarenheter för att driva igenom hennes passion. Att våga ta steget till att byta bransch helt kräver mod som jag ännu inte har, och därför var det intressant att lyssna till Louise även om jag gärna hört mer om hennes personliga resa än Young Art.

Darja Isaksson – Ziggy

”Om du ber om lov kommer människor känna att de behöver säga nej” inledde Darja Isaksson från Ziggy med att berätta att hennes pappa sagt till henne när hon var liten. Vidare berättade Darja om hennes resa och hur hon i denna växt att bli självsäker. Det hon berättade som jag kände igen mig mest i var när hon satt vid sitt första stora uppdrag som den personen med minst erfarenhet i rummet, lite rädd, och sa ”Jag har inte mycket erfarenhet, men det känns som om jag har superpowers och mina skills tror jag att kan bidra mycket här”.

Darja betonade vikten av autentisk kommunikation, men att vi sällan använder oss av det. Hon pratade om att arbeta tillsammans istället för att tävla i ledningsgrupper. Tankarna som växte fram hos mig var ”Jag har faktiskt möjligheten att implementera det här i mitt yrkesliv likväl som privatliv”.

Josefin Uhnbom – Food for thought

Att se passion och drivkraft hos en person är nog en av de bästa sakerna med att möta en ny person, och att se en person som Josefin Uhnbom förverkliga sin idé om hur hon vill förändra samhället ger mig gåshud över hela kroppen. Jag träffade Josefin första gången för två år sedan då hon precis börjat jobba med Food for Thought och i lördags stod hon och berättade om hur arbetet gick. Det går bra. Josefin har inte bara gjort något av sin passion för mat utan även satt en utsatt grupp i samhället i arbete och jobbar varje dag för att stärka dem. Det är så himla fantastiskt, och vi skulle må bättre av fler personer som Josefin.

Filippa Malmegård  – Scraphacker.com

Efter tre masters på Handels mötte Filippa Malmegård verkligheten och hade svårt att anpassa sig till arbetslivet. Hon hittade inget jobb och ville inte heller ha något jobb. Hon blev lamlös och lite deprimerad, till en dag då hon snubblade över gammal pall som hon tog med sig hem och började innovera. Detta hände för ett år sedan och slutade med en välbesökt blogg. Idag driver Filippa ett scrap-hacker community – Något hon inte fick lära sig på Handels.  Filippa talade om hur kreativiteten stärker henne och hur hon drivs av att se ett movement växa fram.

Linda Portnoff – Volante

Om Hitler hade kommit in på konstskolan och sluppit döda sin konstnärliga kreativitet hade vi då sluppit förintelsen? Kanske, menade Linda Portnoff som på TEDx StockholmWomen talade om hur vi främjar vår kreativitet. Framförallt belyste hon musikens inverkan på vår kreativitet samt hur verkligheten ser ut för en kreativ yrkesroll i Sverige idag. Så vad var det bästa sättet att främja kreativitet enligt Linda? Gör det själv! Och det tänker jag göra.

Vad gav TEDx StockholmWomen mig?

Jag sitter med en stor dos ångest och rädslor varje dag. Jag väntar på mod för att våga och kraft att erkänna för mig själv att jag är riktigt kompetent på vad jag gör. TEDx StockholmWomen fick mig att inse att jag inte är ensam. Damerna som stod och talade berättade att de också är osäkra, och många med dem. De söker också svar på de stora frågorna inom deras yrkesliv som ska ta dem till någon slags superhjälte nivå, men de vågar göra slag i saken. Insikten om att inte vara ensam är bra, men det är ännu bättre att bli påmind om att det faktiskt går. Dessutom är steget dit faktiskt inte särskilt långt, det gäller bara att vilja vinna.

Jag har ett fantastiskt lyxproblem här.

4 svar till “TEDx Stockholm Women – Creative Empowerment”

  1. Vad roligt att få läsa detta, Sara! jag hade tyvärr inte möjlighet att komma själv, så det var kul att få en sammanfattning. Vet du om det filmades och kommer kunna ses i efterhand?

  2. Tack för ett bra och personligt inlägg Sara! Kul att dagen gav dig så mycket inspiration, jag ska absolut försöka se lite när videon ligger uppe.

    Och en sista kommentar: Du utrstålar inget av den ångest och oro du beskriver. Inte för någon som ser din aktivitet i sociala medier iallafall. Så du kan nog våga släppa garden lite iallafall 😉

  3. Tack Sara för ditt fina inlägg. Det var verkligen en bra dag med många nya möten, tänkvärda ord och bra människor.

    ”TEDx-resan” gav mig en möjlighet att rannsaka mig själv, tänka över och tänka om och att landa där jag står. Ibland behövs det. Det snurrar snabbt både inuti och utanför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *