The children are the future

Författare:

|

Datum:

|

, , ,

rebecca_73459132.jpg
Idag gästbloggar Rebecca Rehn, en driven ung tjej som vid sjutton års ålder deltog i ett volontärutbyte med fokus på hållbart entreprenörskap. Utbytet skapade drömmar om att starta eget och idag driver hon UF-företaget Världens Kopp som kombinerar hennes största intressen; entreprenörskap och miljöfrågor. Rebecca skriver även onsdagskrönikan för Driftig.nu, jobbar ideellt för PeaceWorks och kommer på minst en affärsidé per dag. När Rebecca blir stor vill hon bli Ecoprenör!

The children are the future. År 2006 lyckades Al Gore med sin film ”En obekväm sanning” dock utveckla en ny tanke – att det är Miljön som är framtiden. Grönt är det nya svarta som det så fint heter på modespråk och med största sannolikhet kommer framtidens företag vara alltmer fokuserade på att arbeta med miljökommunikation. Därmed tror jag att dagens ungdomar kan tjäna på att utveckla ett intresse för just hållbarhetsfrågor!

”Vi tror på unga människor och vi vill att de ska tro på sig egen företagsamhet” råder Ung Företagsamhets affärsidé och för mig är den helt klockren. Det är precis detta som Ung Företagsamhet har uppnått hos mig. Visste jag vad jag ville bli innan jag påbörjade denna kurs? – Svaret på denna fråga är nej, men nu vet jag – och det känns så himla häftigt att redan nu ha svaret på en av gymnasieelevernas mest ångestladdade fråga. Jag tror idag stenhårt på min företagsamhet, och jag har förstått att entreprenörskap främst handlar om engagemang och en vilja att förändra.

Mitt drömprojekt – Världens Kopp återkopplar mycket till mina erfarenheter från volontärutbytet och då främst hållbarhetstanken. Affärsidén är att erbjuda en termoskopp till medvetna studenter som värnar om miljön och sin privatekonomi och syftet är att vi ska försöka minska användandet av take away koppar vilka bidrar till att miljöproblemen i världen förvärras. Visste ni t.ex. att Sveriges befolkning årligen utökar Sveriges koldioxidutsläpp med 100 000 ton per år – bara genom köpandet av take away koppar?

Att kombinera företagsamhet med välgörenhet är nyckeln till framgång enligt mig. Vi kom vid ett tidigt skede överrens om att inte se Ung Företagsamhet som en inkomstkälla utan valde istället att bedriva en verksamhet som skänker en del av vinsten till klimatprojekt. Att vi lyckades starta ett samarbete med Plan Sverige, en av Sveriges främsta insamlingsorganisationer förvånar mig än idag och genom detta har vi inte bara fått experthjälp i form av coachning utan också stora försäljningskanaler och marknadsföring på exempelvis Faddergalan 2009 som sändes i TV4.

Att lyckas gå från idé till handling är helt oslagbart och vår resa har varit fantastisk! En stor fördel att jobba med ett UF-företag är att kreativiteten ständigt flödar och det har för oss redan från start funnits en känsla av att ingenting är omöjligt. Kanske var det också därför vi vågade fråga Johan Staël von Holstein under lunchen som vi i en tävling med Ung Företagsamhet vunnit med honom om han ville ställa upp på ett kort när han hoppar med oss. Detta var början på vår unika marknadsföringskampanj som går ut på att vi varje vecka hoppar med kända profiler som har ett intresse för entreprenörskap och är miljömedvetna. Närverkande är en stor del av företagande och under året har vi hoppat med bland annat Ivan Daza, Nils Grundberg samt föregående inspirerande gästbloggare Stefan Björklund!

Jag håller med om att det är barnen som är framtiden, och därför tycker jag att initiativet Playing For Change och Entreprenörskapsjakten är en utmärkt start för att främja entreprenörskapet hos ungdomar. År 2010 kommer att bli ett fantastiskt entreprenörskapsår och många nya projekt väntar!

När jag tittar tillbaka på året som gått kan jag inte annat än le. Trots att jag tar studenten ett år senare på grund av mitt volontärutbyte i Thailand så har hela det här året varit så värt det. Mycket av detta har jag att tacka den kurs som fick mig att finna mitt stora intresse i livet – Ung Företagsamhet.

Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Med denna mening avslutar jag min gästblogg hos Sara, som jag för övrigt är riktigt stolt över att ha fått skriva!

/Rebecca Rehn
Världens kopp

Ett svar till “The children are the future”

  1. Starkt jobbat rebecca! Ditt företag kommer definitivt att ändra hela svenska befolkningen vara inom kort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *