Vad alla E-handlare kan lära av att ”Gilla” Gina Tricot

Författare:

|

Datum:

|

Gina Tricot är inte bara ett föredöme när det kommer till att skapa ha-begär efter basic kläder i alla möjliga färger, säsong efter säsong. Gina Tricot är även briljanta när det kommer till att använda sig av Facebook för att locka mig både till butik och webbshop.

Hur gör de? Genom bilder och copy – Enkelt och snyggt!

Gina Tricot på Facebook

Gina Tricot jobbar nästan uteslutande med bilder på Facebook. Mycket smart eftersom bilder tar upp mycket plats i våra flöden. De postar ca tre gånger om dagen – och de får inte mig att vilja avprenumerera genom att verka spammiga, tvärt om. Jag går tillochmed in på deras Facebook-sida för att se vad jag missat under dagen, och i ärlighetens namn – Hur ofta gör du det på en företagssida?

Detta gör Gina Tricot bra på Facebook:

  • Postar 3 ggr/dagen
  • Nästintill uteslutande med bilder
  • Fokuserar på en look – Jobbar därifrån med copy och kommunicerar pris
  • Duktiga på att arbeta visuellt med att skapa en enighet på Facebook-sidan

Exempel från Facebook

Visuell enighet


Dessa två screenshots är båda tagna idag. Se hur sidan visuellt förändrats. Stor noggrannhet.

Nyheter

Idag när Gina Tricot lanserade Nyheten om att de även ska börja sälja skönhetsprodukter sa de det självklart med en bild.

Fotoalbum

Här tycker jag mig se att de plockar bort inaktuella fotoalbum, något de även är noga med att göra på deras sajt. Antagligen ett steg i att hålla trendnivån uppe.

Om ni jämför med överblicksbilden av Gina Tricots facebooksida ovan ser ni att de har låtit det senaste albumet styra visualiteten, något som kanske kommer behöva förändras nu när Timeline förmodligen även kommer till Facebook-pages inom kort.

Inspirationsbilder

Detta är vad som gör mig glad och får mig att vilja skynda till närmsta butik.

En hel look, utan en en hel modell, med en mood-board i bilden.

Veckans stil som du kan läsa mer om på hemsidan

Om vårens trender, från Catwalken till Gina Tricot

Färg, färg färg. Annat exempel på hur de plockar fram en hel look i en bild.

Gina Tricot och Nyhetsbrev 

Jag började prenumerera på Gina Tricots Nyhetsbrev via en av deras bildliga uppdateringar på Facebook. Se hur de använder sig av copyn för att locka mig till att skriva upp mig för nyhetsbrevet. Hur skulle jag kunna missa en överraskning genom att bortse från att prenumerera på Nyhetsbrevet? Se även hur Nyhetsbrevet när jag fick det är uppbyggt. Lite text, lockande bilder – och överraskningen var 20 % rabatt.

Ginatricot.com

Det finns inte jättemycket innehåll på Ginatricot.com, det står helt klart att de jobbar främst med design, något som inte alltid bör vara dem tillags vid synligheten i sökmotorer. Det finns heller inte mycket alternativ till att klicka runt på sajten. Huvudkategorierna utgörs av Gina Tricot Style, med Trend Report, Lookbook och Fashion Gallery, samt Online Shop

Gina Tricot Lookbook

Förutom Trend Report (som är de dynamiska nuvarande Trenderna att bevaka) och Fashion Gallery (med inspirationsbilder), vilka båda är väl framlyfta på Facebook, finner man Look Booken med säsongens stilguide. Såhär ser det ut:

Gina Tricot-Shoppen

Jag har aldrig tidigare shoppat på Ginatricot.com, trots att jag besökt shoppen varje vecka i 5 år. Även om den är snygg och stilren har den åtminstone tidigare varit rätt rörig. Vad som skiljer denna klädshopp åt från många andra är att produktbilderna inte ha några modeller utan att endast produkterna figurerar i shoppen. Återigen sparsamt med text och intetsägande URL-döpning. Låt oss se hur köpflödet ser ut..

Produktsida

Den enskilda produktsidan är väldigt ren och det står klart vilka dina alternativ på handlingar är. Det är lätt för mig att Dela eller Lägga till i Varukorg.

Försöker jag däremot traditionellt kopiera URL:en och dela den med mina vänner på eller andra ställen ser det ut enligt bilden nedan. Något jag minns att var problematiskt även för några år sedan då jag chattade med mina vänner på Facebook/MSN inför shoppingrundan,

Kassa

I kassan behöver jag inte hoppa mellan sidor och genom detta riskera att falla ur köpprocessen. Inget one-click-buy men nog så enkelt.

Kvitto

Kvittot överaskar inte och jag hade önskat en bättre copy som uppmanar mig att dela med mig av mitt köp.

Dela

Jag är inte det minsta imponerad över den copy Gina Tricot lagt in i sin delningsfunktion. Fundera över om du skulle bli shoppingsugen om du såg denna post i ditt Facebook-flöde? Inte särskilt, eller hur?

UPPDATERAT: Vad kan Gina Tricot lära av konkurrenterna?

Ellos Friendstore

Ellos har gjort ett försök till att skapa social shopping-sajt. Jag skriver försökt eftersom lanseringen gjorde satsningen hypad, men att den nu verkar ha stagnerat. Ellos Frindstore genom att du ”Gillar” en produkt, med andra ord även delar den på Facebook, så att produkten placeras i Friendstore där du även kan se vad dina vänner har gillar.

Vad Ellos gör bra är deras kundservice på Facebook-sida. Generellt har Facebook-flikar dåligt med besök, men hit kan jag tänka mig att användarna återvänder för att . Kundservice-sidan möjliggörs genom Facebook-comments med delningsmöjlighet mot användarens Facebook-sida. Genom Kundservice sidan kan även användarna hjälpa varande då de har möjlighet att kommentera. Jag tror inte detta lyfter kundärenden från Facebook-väggen, men det är smart gjort åtminstone ur community-byggande synvinkel.


Trots alla dessa satsningar mot kundernas delningsvilja till Facebook har inte Facebook nått upp till Gina Tricots nivå av ”Likes”. Betyder det att utveckling av applikationer inte vinner över det visuella som Gina Tricot gör? To be continued..

Haléns-blogg

Haléns har en mycket bra blogg vilket till viss del även styr innehållet på deras Facebook-sida. På bloggen fångar Haléns dels upp kundernas blogginlägg, något som Gina Tricot bör lära utav, och dels presenterar inspirationsbilder samt nyheter från Haléns.

Bara det senaste dygnet skrevs 1500 blogginlägg om Gina Tricot, en outforskad möjlighet för dem.

..men lär inte av Vero Moda

Nylanserade Facebook-sidan Veromoda har ännu inte lyckats hitta varken ton eller engagemang utan driver in besökarna genom påtvingade ”Gillningar” och ”Delningar”. Jag gillar genuint Vero Moda, men detta vill jag påstå att skadar den nyskapta relationen mellan oss på Facebook. Jag hoppas att vi inte är fler som känner så.

Lägg märke till skillnaden mellan denna bild och Gina Tricots bilder. Den sticker inte ut i Facebookflödet, och den innehåller för många element. Av detta lär vi oss att fler bilder är bättre än en!

Sammanfattningsvis

  • Gina Tricot är extremt duktiga på att nyttja Facebook till att kommunicera kärleken för produkerna samt känslan bakom varumärket
  • Ett föredömligt exempel på Nyhetsbrevsflöde där de skapar förväntningar via Facebook på vad Nyhetsbrevet ska innehålla. Snyggt uppställt Nyhetsberv som får mig att vilja klicka mig vidare.
  • Ginatricot.com är helt klart snygg och enkel att navigera, men ur ett perspektiv med fokus på social interaktivtet är den inte optimal. Gina Tricot som uppenbarligen är duktiga på call-to-actions borde vara bättre på att uppmana kunderna/besökarna att recensera (genom att exempelvis visa upp recensioner) samt att dela genom diskret men tydlig copy.

Det bästa av allt är…

…du kan göra det! Gilla Gina Tricot på Facebook och se vad du kan lära av dem!

6 svar till “Vad alla E-handlare kan lära av att ”Gilla” Gina Tricot”

  1. Intressant. Och imponerande att de kan posta tre gånger om dagen utan att bli blockade. Då gör man rätt saker för rätt mottagare. Bara att lyfta på hatten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *