Sanningen bakom en Social Media Managers arbetsdag

Författare:

|

Datum:

|

Ni är säkert många som undrar vad en social media manager faktiskt gör. Sitter vi bara och chattar på Facebook och Twitter? Skriver bloggar och läser bloggar? För att besvara dessa funderingar har jag valt att beskriva en typisk arbetsdag i min roll som social media manager.

Jag har hand om kommunikationen för flertalet sajter/varumärken med vilka jag arbetar både strategiskt och operativt. Ibland tar jag fram materialet som ska ut i kanalerna, ibland gör kunden det. Min roll består främst av att se till att kommunikationsplan och policy följs samt att rätt person postar och besvarar frågor vid rätt tillfälle. Jag är således väldigt självgående och fri i min arbetsprocess. Även om jag tror att detta kan skilja sig något beroende på vilken organisation du verkar inom, särskilt om du arbetar inhouse på ett större företag, så har arbetet för mig sett någolunda likadant ut oavsett om jag ansvarat för större konton eller mindre konton för varierande välkända varumärken.

En typisk dag som social media manager:

Kl. 6. 30 – 8.00 – Skriver ner gårdagkvällens idéer och bloggar för egen räkning.

Kl. 8.00 – Slår om till workmode efter att ha läst igenom nattens twitter- och RSS-flöde från andra sidan jorden, jag följer ett antal bloggare i USA som brukar ha producerat nyttiga inlägg över natten. Betar av och besvarar mail, Facebook-kommentarer, Twtitter-mentions etc.

Kl. 8.30 -Vänder mig till twittercrowden för inspiration, pratar om morgonens nyheter och uppkomna idéer från genomgången av RSS-flödet.

Kl. 9.00 – Beger sig till kontoret för att träffa övriga kollegor och byter några ord om dagens bestyr. Checkar självklart in på kontoret via Foursquare, vore inte en digital native annars (?)

Kl. 9.15 – 10.30 – Besvarar kundmail från de kunder som vaknat och betat av inkorgen, delar dem mina idéer på dagens content, bokar möten och har avstämningar med projektmedlemmar.

Kl. 10.30 – 12.00 – Omvärldsbevakar, både för kundernas branscher samt om nyheter rörande digitala medier, genom verktyg med uppsatta sökningar samt via Twitter/RSS. Skriver rapporter på utvecklingen av kundernas konton, gör korrektur av webbapplikationer och funktioner på kundernas sajter eller redigerar bilder och texter. Besvarar kommentarer även på facebook, twitter och blogg.

Kl. 12.00 – Lunch, checka in på Foursquare och Facebook är ett måste även nu. Kanske en bild på lunchen, vilket är mest troligt om man heter Sara Öhman.

Kl. 13.00 – 15.30 – Lämpligt pass för möten, blogginlägg, research och seeding-listproduktion eller avstämning med utvecklare och kollegor. De sociala nätverken är för mig rätt inaktiva denna tid på dagen.

Kl. 16.00 – 18.00 – Nu börjar dagens konkreta arbete, det som syns utåt och vad din omgivning tror att du gör. Kunderna har godkänt förslagen på dagens innehåll och användarna börjar bli tillgängliga för interaktion. Det rasslar ofta även till i inkorgen då kunderna nu kan prioritera dig.

Kl. 20.00 och 22.00 – Kikar in kundernas konton för att se om det har hänt något som akut behöver besvaras för att undvika katastrofer under morgondagen

Helg – Helgen är ett utmärkt tillfälle att inom vissa segment få kontakt med användarna, därför ställer jag på förväg in klockan och förbereder inlägg, för att sedan ägna en stund åt att hänga med anhängarna.

I mitt inlägg ”12 insikter för Alla som ska göra Sociala Media kampanjer 2012” lyfte jag att ett arbete inte alls är särskilt häftigt utan kan liknas vid ett arbete i en kundtjänst. Riktigt så hårt går det inte att dra det. Du måste förutom att bemöta vara duktig på att finna och utläsa mönster i realtidskommunikationen samt i statistiken/datan som du samlar in.

Undrar du fortfarande vad en Social Media Manager faktiskt gör? Den senaste veckan har ”What I really do..”-hypen pågått, självklart fick även ”Social Media Managern” en sådan bild. Väldigt sann.

Branschkollegor – Instämmer ni? Hur ser era dagar ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *