Vad jag jobbar med

Författare:

|

Datum:

|

I tre år har personer jag möter undrat vad jag egentligen pluggar ”Enterprising and Business Development” – Vad tusan betyder det? Jag dömer ingen, det tar de flesta några år att lista ut. Varför bryta en fungerande trend tänkte jag och gav mig in i något ännu luddigare; ”Internet marknadsföring” som gör rynkorna ännu fler hos de jag möter. Men, så konstigt är det faktiskt inte. Det är världens mest solklara grej.

Vad gör du på internet?

Utgår jag från mig själv, ur privat synvinkel, kan jag kategorisera mitt användande i två kategorier; Informationssökande och relationsskapande.

När du söker information på internet; hur gör du då?

Antingen kanske du vet exakt till vilken sida du ska vända dig för att få reda på det du söker, och vet du inte det kanske du vänder dig till en sökmotor, exempelvis Google, för att finna sidor som kan besvara din fråga. När du söker litar du på Google ska visa dig det mest relevanta sidorna överst, och bakom det resultat som visas för ditt sök finns en hel vetenskap med parametrar som Google utarbetat fram att mäta relevans genom.

När du har hittat till en sida som kan leverera den information du söker vill du lätt hitta vad du söker på sidan. Antingen kanske Google har varit vänlig att leda dig till rätt undersida, eller så kommer du till första sidan och behöver söka din väg själv. Hursomhelst vill du att det ska vara så lätt att hitta vad du söker för att du inte ska tappa intresset.

Hur bygger du relationer på Internet?

För det första; Det gör du hela tiden. Du snackar, byter upplevelser, kommenterar och gillar. Med gamla vänner och nya vänner. Nöje, intresse eller allvar. På sajter du känner till sedan tidigare, Facebook, communities eller andra guldkorn, ex. bloggar.

Är du riktigt tuff kanske du gör en sak till på internet – shoppar. Kanske som ett resultat av ovanstående. Du får bra information om en produkt du gav dig ut på internet för att söka eller du kanske diskuterar den med en vän i något forum/blogg/facebook.

Vad gör jag på jobbet?

Jag hjälper företagen att bli bättre på att leverera vad deras kunder vill ha. Jag analyserar hur bra deras olika trafikdrivande medel är, hur lönsamma och relevanta de är ställt mot vad kunderna sedan hittar på sidan. Jag studerar även hur kunderna rör sig och interagerar på sidan samt hur relationerna mellan företagen och kunderna kan utvecklas med hjälp av Internet. Företag är nästan som människor – de vill bli sedda och omtyckta. Därför vill de veta vad de ska göra för att fånga din uppmärksamhet samt för att du ska gilla dem bättre.

En stor industri

Internet är en stor industri där aktörerna är många. Många innovatörer som kan erbjuda företag mängder spännande tjänster och många som vill synas för att likt ditt företag tjäna pengar.  Jag som ändå varit intresserad av detta sedan en lång tid tillbaka har fortfarande inte förstå hur många det är som föder sig själv på det här fenomenet.

Det är lätt att tro att driva  mängder av trafik är vad framgång på Internet handlar om, och det tror nog även ett företag som vill ge sig ut i den digitala världen. Så lätt är det inte. Bara att ditt företag syns behöver inte betyda ökade affärer. På samma vis behöver inte heller en aktiv Facebook-sida betyda ökade affärer.

Inget fall är det andra likt, därför krävs stor integration med företagets övriga affärs- och varumärkesmål för att kunna tala om hur just det enskilda företaget ska interagera i den här världen.

2 svar till “Vad jag jobbar med”

  1. Bra branschval!
    Många företag tror att det räcker med en hemsida och sen är det klart.

  2. Tack Hasse 🙂 vad glad jag blir att du tycker det! Vi söker en Junior Analytiker till bygget om du funderar på att skippa Ale 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *