Varför och hur tränar du höftböjaren?

Författare:

|

Datum:

|

Som ni vet är mitt mål just nu att bli en superstark löpare så att jag kan ta mig under 4-timmarsstrecket på Stockholm Maraton samt upp och ner för topparna på Axa Fjällmaraton. Nästa år drömmer jag även om Shangri-La Marathon och då kommer megastyrka verkligen att krävas.

För att lyckas med detta hjälper Sandra mig. Under några veckor har hon visat mig en mängd övningar och givit mig hittills tre läxor att öva på mellan gångerna. Jag anar att hon har en viss tanke med allt. Samtliga övningar har ett syfte och ska leda till att jag ska klara andra övningar så småningom. Stabilitet för hela kroppen, vilket inneburit mycket bålstyrka, höft och styrka för rumpan, har vi pratat om hittills. Igår fokuserade vi på höftböjaren, något Sandra menar att är viktigt för löparen.

Så, hur och varför? Sandra menade att alla tränar höftböjaren, och att du ofta är starkare än du tror i den. Du som löpare behöver fokusera på att öka rörligheten i den, samt se till att blodcirkulationen är igång, för att se till att höftböjaren inte blir för kort.

För att lyckas med detta fick jag en ny läxa; Crunch med käpp.

Övning: Crunch med käpp

crunch med käpp

Målet här är att från utgångsläget (ruta 1) komma hela vägen runt fötterna med käppen in till rumpan. Jag är inte riktigt där än så jag får nöja mig att i en kontrollerad rörelse komma till tårna med käppen. Innan jag träffar Sandra nästa gång ska jag minsann lyckas att ta mig hela vägen runt.

Denna övning hjälper mig alltså dels med att ge min höftböjare blodcirkulation och viss styrka samtidigt som magmusklerna blir starkare och rörligheten för flera muskler kring höften tränas.

Prova du med och rapportera hur det går!

…så kanske vi springer här år 2016:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *