5 saker du lär dig om e-handel bara av att göra det själv

Författare:

|

Datum:

|

Det har gått 4 år sedan jag först började jobba för e-handlare på riktigt hos eEquitys dåvarande byrå SearchMe. E-handlarna, av varierande storlek, fick dela på min tid och jag började hänga på e-handlarnas kontor, lager och även i fysiska butiker för att ta hand om sociala medier, PR och redaktionell annonsering. Sedan dess har e-handlarna jag jobbat med blivit betydligt fler, särskilt under min tid som konsult. Hos vissa har jag gjort kortare strategiska besök medan hos vissa större företag har jag stannat längre för att hjälpa dem komma igång med sin e-handel.

Så kom det sig så att jag själv, tillsammans med Will&Skill, drog igång en e-handel i väldigt simpel form med endast en produkt – Nutribox.se.

Jag, som jobbat med uppåt 30 e-handlare och nördat ner mig i teorin i allt från inköp till logistik, tyckte mig då ha hyfsat bra koll vad det innebär att sälja även fysiska produkter på nätet. Såhär någon månad in i verksamheten inser jag att jag bara hade koll på toppen av isberget.

5 saker jag numer lärt mig om e-handel

1. Inleverans är inte en enkel process

Det är en omständig uppstartsfas. Innan diverse fraktbolag hittat rätt bland adresser och telefonnummer är det. Vi pratar om hur krångligt det är med precision vid  hemleverans för privatpersoner – Tydligen är det minst lika svårt för företag.

2. Utleverans är inte lika enkelt på pappret

Att förhandla till sig en logistikpartner är en sak, men att få allt på plats för själva utskicket är en annan. Jag tycker mig se en liten lucka i ”här är pappret på att vi är överens” och ”nu är vi igång och kan skicka”.

3. Det är jätteläskigt att trycka på knappen

Jag vill härmed be alla entreprenörer jag hetsat med ”nu släpper vi det här, kom igen nu!” om ursäkt. Det är jätteläskigt och omständigt att trycka på knappen och släppa något. Min tro är att det är en känsla vi får lära oss att leva med, helt enkelt.

4. Kundtjänst sker överallt och hela tiden

Det visste jag ju visserligen. Jag har ju trots allt skött om en hel del kundtjänster i sociala medier i mina dagar. Däremot har jag aldrig riktigt fått uppleva variationen av frågor i variationen av kanaler dygnet runt, jag trodde ju det fanns 5 enkla svar i 5 enkla kanaler. När fysiska produkter ska skickas ut så dyker andra verklighetsproblem upp. Och kunden och dennes upplevelse går ju alltid först.

5. Fysiska produkter = Fysiska problem

Igår dök en söndertrasad box upp som inte hittat sin mottagare efter en omtumlande resa i Norrland. En farbror i Kalmar hade fått en box som han inte alls beställt, trots att adressen i vårt system stämde. En annan gång hittade inte budet från en leverantör fram när han skulle leverera 150 bukar dryck, en annan leverans åkte tillbaka till leverantören. Såntdär pyssel är det dagligen. Då är man glad att ha en kollega som Faisal aka. Mr. Problem Solver Delux.

Bara 5 lärdomar från verkliga verkligheten?

Fråga mig igen om en månad så har listan femdubblats.

Se vad jag lärt mig om e-handel!

…och kom iform för #beach2016 >> Beställ en Nutribox!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *