Allt detta snack om Energi

Författare:

|

Datum:

|

energi_77374697.jpg

Energi är det nya ordet jag numer använder mer frekvent än ”entreprenöriell”. Energi innefattas enligt mig av glädje, passion, drivkraft och vilja, det är lixom slutprodukten av dessa begrepps sammankomst. Hur kan du då inte älska det? Varenda liten dos är underbar.

Jag har en ny idol. Det var under torsdagens Amår yrvädret hoppade in då en annan föreläsare ställt in. Tjejen pratade om energi, att tid är en möjlighet att göra saker och inte är en begränsning. Den här tjejen hade gått ut gymnasiet med topp-poäng, under en vecka som säljare höjt försäljningen med 300% och studerade nu två masters på Handels i Stockholm samtidigt som hon driver ett  (väldigt) prisbelönt start-up – inte för att hon måste utan för att det är kul. Det var överlägset den absolut bästa föreläsningen jag varit på någonsin. När Mai-li Hammargren föreläste kämpade jag för att hålla tårarna tillbaka samtidigt som jag trodde jag skulle explodera i stolen. Även om jag bara utstrålar 10%av den energi hon förmedlade kände jag på något sätt igen mig en och förstod betydelsen av att ha energi.

Jag fick i veckan rådet ”Var rädd om din energi”. Och kanske är det så; energi är en förbrukningsresurs. Isåfall är det lite lustigt. Människor med mycket energi förbrukar mycket energi medan människor med lite energi förbrukar lite energi, precis som förbrukningen av pengar.  Men likt människor med mer pengar är människor med energi duktiga på att generera energi.

Eftersom energi är en så pass värdefull vara är det viktigt att se till att inget går till spillo, och det bästa sättet att få energi att gå till spillo är att se till att umgås med energitjuvar. Energitjuvar kan vara dessa nej-sägare som vi hört talas om men det kan också vara ja-sägare. tillochmed idésprutor, som ändå ständigt beklagar sig över sina åtaganden. Det värsta jag vet är bortförklaringar. Bortförklaringar kommer inte från ärliga människor och jag gillar ärliga människor. Ännu värre människor som säger ”Jag har så mycket idéer, det är mitt problem. Jag hinner aldrig göra något.” Vilket är rena rama ljuget.

Handlingskraft har inte med tid att göra, handlingskraft har inte med idéer att göra. Det har med glädje OCH passion OCH drivkraft OCH vilja att göra – energi. Det är vad som får dig att tacka ja till en uppgift och utföra den.  Det är också varför energitjuvarna inte kan bortförklara sig. 

Så, vad gör du? Vårda och var rädd om din energi. Ta varje tillfälle att generera energi och se till att få med alla byggstenar. Skyll inte ifrån utan ge ett motiverat ärligt nej. Eller gå på en föreläsning av Mai-li Hammargren.

Ett svar till “Allt detta snack om Energi”

  1. Mai-Li: Åh va kul att du hittade hit! Visst är det precis sådant som genererar energi? Det är en gåva att kunna förändra insikten hos andra människor och jag tror att vi Växjö studenter som satt i salen under föreläsningen i torsdags kommer att tänka lite annorlunda. Var stolt och fortsätt så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *