En hel förening med Entreprenörsstudenter!

Författare:

|

Datum:

|

, ,

jesperfena_72385382.jpg
Det finns inte bara Entreprenörsstudenter i Växjö – Vi finns överallt i Sverige! Faktiskt så finns det tillochmed en förening, denna kallas FENA. Idag berättar Jesper Lindmarker om sin entreprenöriella resa och startandet av FENA stockholm, en resa som började för ett år sedan i samband med Entreprenörsjakten.

Det var med stor uppskattning och en hel del skratt som jag läste Alexander och Nils-Petters inlägg i morse samtidigt som jag, stressad som alltid, slängde i mig en tallrik fil. Ändå vill jag börja med att motsätta mig dem till viss del. Jag är medveten om hyckleriet kring studiers frihet och min motsättning beror inte alls på att jag är någon som ”…inte uppskattar ironi, eller som på annat sätt har svårt för begreppet humor…”. Tvärt om, jag rent av njuter av deras cynism och de återkommande gliringarna kring allt vad högre studier innebär. Vad jag däremot ytterligare vill belysa är att studenttiden och studier i sig inte nödvändigtvis är begränsande utan kan öppna många dörrar för en blivande entreprenör och att de har gjort det för mig.

Mitt intresse för entreprenörskap kom relativt sent i jämförelse med många andra unga entreprenörer. Jag hade exempelvis inget UF-företag, jag visste nog knappt att kursen fanns. När jag tänker efter var det inte förrän i april förra året, när vi började förberedelserna inför Entreprenörsjakten med vårt lag Power Strangers, som entreprenören inom mig slutade trycka på snooze och faktiskt vaknade. Ett fantastiskt lag för övrigt, bestående av: Chris ”Jack-of-all-trades Stranger” Andersson, Beata ”Creative Mind Stranger” Jungselius, Nick ”Bullseye Stranger” Larsson, jag själv: Jesper ”The-chat-up Stranger” Lindmarker och självklart vår entreprenörsstudent Sara ”Powerbitch Stranger” Öhman. Inspirationen jag fick där av mitt lag och under jakten var ovärderlig och inte långt senare, i augusti, medverkade jag på Emax Nordic som resulterade i ytterligare övertygelse om hur storslaget entreprenörskap kan vara.

Fram till dess hade jag läst två terminer företagsekonomi på Stockholms Universitet. Ditintills hade universitetet inte visat prov på att uppmuntra entreprenörskap över huvud taget. Inte heller nämndes någonsin möjligheten att starta eget som ett alternativ. Att det var ”Business Administration” som vi studerade, och inte, vad jag gärna hade sett som alternativ, ”Business Creation”, är möjligtvis en förklaring till fenomenet.

Jag kom fram till att jag under hela mitt studieår inte hade hört begreppet entreprenörskap en enda gång, vilket kan tyckas motsägelsefullt på en utbildning som påstår att de ”erbjuder en modern och mångfacetterad ekonomutbildning”. Som tur var träffade jag en likasinnad student, kanske till och med lite för lik, bland alla dessa moderna ekonomer. Det mötet ledde till att vi två som kom att starta FENA Stockholm var Jesper Lejfjord (tel. 070 835 19 20) och Jesper Lindmarker (tel. 073 835 19 47). Om likheten var slumpen eller ödet vet vi såklart inte, och vi har heller inte kommit underfund med om detta har förenklat eller försvårat vårt arbete när vi, förståeligt nog, gång på gång blir ihopblandade.

Så startade alltså FENA Stockholm, med syftet att visa studenter en alternativ väg till anställning och karriär. Under våren och i framtiden ska vi, på arbetsmarknadsdagar och under evenemang, med förebilder, aktiviteter och djärv marknadsföring, visa att entreprenörskap är ett sätt att övervinna problem och att göra verklighet av idéer. Framförallt visa att en student är mer än kapabel till att göra detta.

Eftersom FENA har funnits sedan 2004 i Skåne har vi kunnat göra snabba framsteg. För två veckor sedan hade vi vår stora kick-off där 200 studenter och entreprenörer deltog i en helkväll av inspiration och mingel. Nu väntar en uppsjö av nya aktiviteter under våren där studenter ska kunna utveckla sitt entreprenörskap oavsett vem man är. Men det slutar inte där; FENA har som ambition att nå ut till alla Stockholms högskolor, från Handelshögskolan till Dans- och Cirkushögskolan, för att skapa möjligheter bland denna mångfald av kompetens som finns på Stockholms skolor.

Den gångna hösten har varit så full av aktivitet att jag knappt har haft tid att stanna upp, men nu när jag för ett ögonblick gör det ser jag hur det tidigare livlösa Stockholms Universitet har börjat utvecklas mot ett entreprenörscentrum allt eftersom fler studenter söker sig till FENA för att bli engagerade och organisationer som SIFE, SSES, och SU-innovation ansluter sig vid vår sida för att bidra. Detta har visat vilken kraft det finns bland oss studenter även om skenet kan bedra vid en första anblick. Från varje utbildning och samtliga institutioner – och Stockholms universitet har många – hittar vi drivna studenter med stor potential.

För att återgå till inledningen och varför jag inte håller med om att studier begränsar en entreprenör så menar jag att vi studenter har enorma möjligheter! CSN är vår riskkapitalist, vi har färre förpliktelser än dom flesta och många av oss kan disponera vår tid lite som vi vill. För mig var det en rejäl dos inspiration som krävdes för att jag skulle se möjligheterna även på universitetet, men sedan jag kom över den kullen har studierna aldrig varit lättare. Nu när det än en gång finns möjlighet att söka till Entreprenörsjakten kommer jag att kämpa för att så många som möjligt tar chansen och deltar, den typen av inspiration är ovanlig och har möjligheten att förändra många fler liv så som den gjorde med mitt.

Tack Sara för att jag fick bidra denna vecka.

Bästa hälsningar,

Jesper

Självklart finner ni även FENA Stockholmfacebook och på twitter!

Ett svar till “En hel förening med Entreprenörsstudenter!”

  1. Tack för det Ludwig!

    Vi ser fram emot att träffa dig på våra framtida event också!

    /J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *