Jante – ett påhitt

Författare:

|

Datum:

|

, ,

Alla tjatar om anti-jantelagen, att inte leva som alla andra och att stå för vad man tycker. Men om alla lever efter dessa ideal, är vi inte alla då jantar?

Jag undrar, vem är den där Janten? Inte en människa jag känner faller innanför ramen för jante.
– Inte min kompis Therese som trots hennes föräldrars råd målmedvetet strävar efter att bli barnmorska och kickar alla omvårdsflickors-ass på sjuksköterske utbildningen med sin naturvetarbakgrund.
– Inte min kompis Linda som slutade sitt fasta jobb som brevbärare för att prova på att sälja skönhetsprodukter på egen hand ett tag.
– Inte min lillasyster Jenny som trots sin spinkiga lilla kropp stöter kula och kastar diskus för att spöa de som är dubbelt så stora som henne.
– Inte min mamma som gick fullt ut för att vara chef över 10 envisa gubbar.
– Inte heller de som tar sig ur svåra sjukdomar, som är extra bra på sitt jobb, som pluggar för att utveckas eller som bryr sig extra mycket om sin omgivning är Jante.

Vad jag försöker säga är att göra vad man är bra på, våga och tro på sig själv inom någon del av sitt liv är något som finns hos de flesta av oss. Det behöver inte vara så extremt som att sälja allt man äger för att starta sitt egna bolag eller debattera i medier om ämnen som upprör en större massa människor – bara för att inte vara Jante. För mig är att vara Jante att gör precis det som väntas av dig, med andra ord så blir de som lever efter extremen just Jante. Det blir ut tjatat, jag orkar inte höra mer ”Gör vad du är bra på – tro på dina idéer”

Föreläsningarna med Bert Karlsson och Therese Albrechtsson var bra, de inspirerade och jag fick bekräftat vad jag egentligen redan vet. Men mer än inspirerad blir jag stressad. Jag tänker inte, som föreläsarna vill att publiken ska tänka, ”Kan h-n så kan jag”, jag tänker ”åh nej h-n är bättre än mig, varför är h-n där och inte jag?” Jag har därmed funnit en gemensam nämnare med dem som får mig att känna mig som en Entreprenör; Det är en tävling och jag vill vara bäst.

Min gud, Jon Bon Jovi, säger det bäst:
”Why would you beat yourself up like that? Beacause you wanna be the best, ofcourse! I don’t want to feel like anyone is going to do it better than me tomorrow.” – Jon Bon Jovi, intervju maj 2008
bon-jovi-195_56443615.jpg
Lost Highway tour 2008, 16/6 Helsingfors, Golden Circle

Ett svar till “Jante – ett påhitt”

  1. Ja, stress, jag vill med!!! Varför är h-n på tv och inte jag? Varför är h-n i pressen och inte jag? varför deras märke med i tidningen och inte mitt?

    Men att vilja mer, är en del av företagsandan…
    dock är det nog mer avundsjuka, varför lyckas andra och inte jag?

    Trevlig helg
    Bella

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *