Lucka 10 – Stefan Johansson, Nätverket SIP

Författare:

|

Datum:

|

, ,

Det är ett stort kliv mellan att ha en idé till att faktiskt genomföra den, entreprenör eller ej. Du ska inte bara ha tid, resurser och ork – du ska även ha självförtroende och självkänsla. Stefan Johansson, Nätverket SIP, har fått många personer att förverkliga sina idéer genom att driva projekt och företag. Just nu arbetar han med utbildningen Samhällsentreprenörer.

Det är jobbigt att engagera sig, ta initiativ, kämpa, vara modig och vara en igångsättare. Det är inte många människor som klarar av det och man kan fundera lite på varför det är på det sättet. För visst känns det som en självklarhet att man borde vara sådan men hela tiden får man utkämpa det där kriget inom sig själv. Att behöva putta in energi för att få energi. Det är ju så mycket lättare att bara sätta sig framför TVn och kolla på de där underhållande serierna eller bara hänga på när någon annan tar ledarskapet så att man på säkert avstånd slipper ansvar och press så som det blir för ledaren.

Så vad handlar det här egentligen om!? Det här med entreprenörskap, igångsättare eller att vara en försökare? Jag tycker inte det är så mycket av en egenskap egentligen. Jag tycker inte man är entreprenör som person och inte direkt heller att man kan lära sig bli eller vara det. Nä, för mig handlar det mycket om att man ska orka av att vara det och att komma till insikt om vad själva grundproblemet är. Vad i mig själv är det som gör att jag inte tar initiativ eller kör på och tar risker? VAD är det som jag är så rädd för egentligen!?

Vad jag vill komma till är att om man vill jobba igång entreprenörskapet i sig själv så är det två grejer man ska angripa med full kraft! Dels är det självförtroendet och dels självkänslan. Där har vi ofta knutarna som behöver lösas upp. Det är genom att tro på sig själv och sin förmåga man vågar. Det är genom att man tidigare har lyckats med andra saker som man tror att man kan lyckas igen. Varje person, varje människa borde göra en inre resa och faktiskt ta reda på lite okända saker om sig själv och jag kan lova det dyker upp en och annan överraskning.

Så mitt råd till alla världens människor är att börja att bläddra i tidningar med fokus på personutveckling. Gå på inspirerande föreläsning. Fundera kring vem du är i olika situationer och vem du vill vara. Se ditt önskade framtida läge och sträva ditåt! Omge dig med positiva människor som hejar på och stödjer dig! Säg aldrig nej till chanser som tycker är läskiga men som du vet kan utveckla dig.

/Stefan Johansson
Kurssamordnare, Samhällsentreprenörer
www.samhallsentreprenorer.se
stefan-sip_64107210.jpg
Stefan Johansson är en av grundarna till Nätverket SIP. SIP står för ”samhällsförändrig i praktiken” vilket är vad de arbetar med genom att driva olika projekt. Inom Nätverket SIP driver de projekt, stödjer föreningsverksamhet och arbetar med uppdrag. Nätverket SIP har en spännande verksamhet inom massor av ämnen; Några exempel är kultur, entreprenörskap, föreningar, jämställdhet, utbildning och internationella frågor.

Utbildningen Samhällsentreprenörer är ett bra exempel på hur man kan få personer med engagemang att förverkliga sina idéer. Under kursen arbetar eleverna med att genomföra antingen ett projekt eller att starta ett företag samtidigt som de ges föreläsningar i teman nyttiga för genomförandet. Utbildningen Samhällsentreprenörer är ett samarbete mellan Nätverket SIP och Grimslövs folkhögskola.

Läs mer om Nätverket SIPs pågående projekt, om utbildningen Samhällsentreprenörer och lägg till Nätverket SIP på twitter.

PS. Har du tur kanske du lyckas nästla dig in på deras sista föreläsning, i höstens föreläsningsserie, med Mikael Andersson – Tankens kraft på Palladium kl. 18.00. Läs mer här. DS.

Ett svar till “Lucka 10 – Stefan Johansson, Nätverket SIP”

  1. Jag anser att inflationen redan är ett faktum och att begreppet i sig börjar bli urvattnat. Däremot så går det som entreprenörskap står för aldrig ur tiden. Men jag är helt säker på att hela diskussionen och samtalet om entreprenörskap kommer att utvecklas. Det ser entreprenörerna till 🙂

    För mig är entreprenör och företagare inte samma sak. Man är lika värdefull var man än är. När folk börjar snacka om att ”starta företag” som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd blir jag livrädd. Företag startar man för att man vill och har en idé som man tror på, ingenting annat.

    //Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *