Lucka 16 – Johan Rosenlund, Norje Sambruk AB

Författare:

|

Datum:

|

, ,

Lantbrukare är ett av våra äldsta yrken, också ett av de mest entreprenöriella. Att vara lantbrukare medför mycket arbete, kräver enorm drivkraft och ständigt nytänkande. Johan Rosenlund, Norje Sambruk AB, berättar vad som får honom att arbeta +/- 70h/veckan samt vad som fick honom att börja som lantbrukare från första början.

Valet att bli lantbrukare var inte alls självklart när jag var yngre, fast intresset alltid har funnits. Jag har vuxit upp på en gård som funnits i släkten i generationer. Min pappa har också varit lantbrukare och haft ett driftsbolag tillsammans med en kompanjon. Bolaget i sin tur hyrde tre gårdar som tillsammans utgjorde ca 100 hektar, dessa gårdar är i dagsläget uppköpta av mig och min far och drivs av vårt företag Norje Sambruk AB.

Efter gymnasiet åkte jag på utbyte i ett år i Australien för att arbeta på en gård i staden Perth på västkusten. Strax innan jag åkte hem fick jag ett erbjudande om att lösa ut min fars kompanjon ur det driftsbolag som drev gårdarna hemma. Min vistelse på gården i Australien fick mig att inse att det var detta jag ville göra med mitt liv, driva något eget och se mitt företag utvecklas och växa. När jag kom hem påbörjade jag därför en två-årig lantmästarutbildning på SLU (Sveriges Lantbruks Universitet) i Alnarp. Jag varvade studier i veckan med arbete hemma på gården under helgerna. Efter utbildningen påbörjade jag mitt arbete med att driva och utveckla Norje Sambruk AB.

Norje Sambruk är ett växtodlingsföretag kombinerat med entreprenad. Detta betyder att vi inte har några djur, enbart växtodling. Entreprenaden innefattar uthyrning av maskintjänster till andra lantbrukare såsom upptagning av potatis, sådd, grävning osv. Under vinterhalvåret utför vi även markarbeten åt andra företag och privatpersoner då det inte finns så mycket att göra inom lantbruket under denna säsong.Under Sweden Rock Festival driver vi även en camping för besökarna. Vi har 70 000 kvm mark där vi hyr ut tält och husvagnsplatser samt tillhandahåller frukost och matförsäljning. Detta är en bisyssla som sysselsätter familj och vänner i ca tre veckor med alla förberedelser till och under festivalen. Denna bisyssla började som en rolig grej och har idag växt till att bli en ganska stor del av företagets omsättning.

Vad som driver mig till detta är utvecklingen av företaget, att se hur allt arbete man lägger ner i slutändan lönar sig. Också visionen om att ha skapat och åstadkommit något med sitt liv samt att jag får hålla på med det som jag tycker allra mest om är en stor drivande faktor. Att vara lantbrukare är också ett väldigt varierande yrke eftersom inget år är det andra likt. Det man sår på våren ska vårdas ändå fram till hösten då det ska skördas och ett resultat visas. Hur detta resultat blir beror självklart på det jobb man själv lägger ner men även mycket på väder och vind och andra kringliggande faktorer. Att också uppmärksammas av företag inom branschen för sitt arbete är en faktor som gör att det blir lite roligare att fortsätta. Jag har tillexempel fått lantmännens stipendiat för mitt goda arbete med att utveckla gården, ett år fick vi även diplom för årets gurkodlare av Felix för bästa resultat bland deras leverantörer.

För att klara av att vara lantbrukare krävs det en målmedvetenhet, man kan inte lägga av bara för att det kör ihop sig en dag – man måste kunna se långsiktigt på saker och ting. Man måste också kunna ha många bollar i luften då man ska sköta sitt egna samtidigt som man hyrs in av andra. Att också vilja arbeta och ha intresse för det är ett måste då jag jobbar ca 3000 timmar på ett år( en vanlig heltidstjänst är ca 1600 timmar). Man måste också lära sig att kunna stänga av och koppla från jobbet när man kommer hem.

En entreprenör enlig mig är någon som är drivande och tror på det de gör. En entreprenör håller också på med det de tycker allra mest om och vill alltid utvecklas, aldrig stanna upp och nöja sig med det de redan har. Som entreprenör ska man inte heller vara rädd för att se sig om för nya möjligheter att utveckla företaget. Man måste inte alltid bara göra det man alltid gjort utan nya utmaningar och uppgifter kan göra att både företaget och en själv som människa växer, det är bra att ha många ben att stå på. Jag är en entreprenör eftersom jag arbetar för något jag tror på och har viljan att skapa. Jag kräver nya utmaningar varje dag och ser problem som något som är till för att lösas.

/Johan Rosenlund
Lantbrukare, Norje Sambruk AB
getattachment-aspx_64891611.jpg
Lantbrukare förjänar sannerligen all respekt.

Ett svar till “Lucka 16 – Johan Rosenlund, Norje Sambruk AB”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *