Lucka 21 – Christian Rudolf, disruptive.nu

Författare:

|

Datum:

|

, , ,

Vi kan tala om faktorer för drivkraft som får oss att göra det vi gör, men egentligen är grunden att göra det vi älskar. Christian Rudolf, bakom bloggen disruptive.nu, menar att det är passionen som driver oss till entreprenörskap – och att pengarna kommer om vi gör det vi älskar.

Varför pengarna kommer om du gör det du älskar!

”Do what you love and the money will follow” Ett uttryck som säkert många av er läsare av Saras blogg har hört. Trots att få människor kan undvikas att påverkas av detta uttryck så verkar de flesta tvivla på att det är möjligt. Man tvivlar så mycket att man i många fall väljer att göra något man inte älskar, bara för att försörja sig. Livet handlar om att göra det man älskar och entreprenörskap är modet att genomföra detta, oavsett vad det är du älskar!

Med passion följer ofta att man blir riktigt duktig på något. Du lägger fler timmar på din passion och är mer uppmärksamhet än någon annan. Du lär dig mer, fortare och bättre. Du blir mer innovativ, får energi även om klockan är sent på natten. Kraften i detta är mycket stor. Inte bara för att du är en av få som är på väg att bli riktigt duktig på något utan också att det finns en stor attraktionskraft i det du gör. Sara är ett lysande exempel på detta. För mig är det tydligt att denna blogg är ett uttryck för passion och jag tror många av ni som läser detta, läser Saras blogg, just pga denna passion.

Ja, i varje blogpost i denna entreprenörskalender innehåller ett uttryck för denna passion. Man har insett vad man älskar och satt igång för att göra detta möjligt trots att man inte visste när man påbörjade sin resa, hur det skulle sluta eller hur mycket arbete som skulle krävas

”När jag valde att lägga mitt fokus på att utveckla min familjs fina och gamla släktgård Bommars var det mer än bara mina egna visioner om att leva i nuet och förverkliga mina egna drömmar som låg i fokus.”
Källa Evelina Envall

”…väldigt idédriven och jag brinner för att tänka i nya banor”
Källa Jon Karlung

”Min vistelse på gården i Australien fick mig att inse att det var detta jag ville göra med mitt liv, driva något eget och se mitt företag utvecklas och växa.”
Källa Johan Rosenlund

Entreprenörskapet handlar inte om pengar

Ändå handlar debatten kring entreprenörskap främst om pengar. Det är entreprenörerna som skall fixa jobben, det är 3.12 fåmanskatteregler, det är kontroller av pizzerior av skattemyndigheten osv osv. Jag finner det mycket märkligt för om entreprenörskapet handlade om pengar så skulle nog alla företag misslyckas. För att bli riktigt duktig på något och ha energin att fortsätta år efter år, fungerar inte pengar som motivator. Det är inte en tillräckligt stor morot. De flesta människor slutar att motiveras av pengar vid en viss nivå och när du är mätt i magen, din familj har det bra. Då kommer helt andra behov upp till ytan. Som tid med familj och vänner, hobbies eller bara njuta av solen som lyser på våren med en kopp kafe. Om du då gör det du älskar, fortsätter du. Du fortsätter sälja, du fortsätter anställa, du fortsätter investera dina pengar i framtiden, för varje dag gör du det du allra helst vill göra.

Entreprenörskapet handlar om dig som läser detta.

Det är inte bristen på pengar som är entreprenörskapets problem. Staten öser ut stålar genom Vinova, forskning, Almi och massor med andra märkliga institut. Hindren sitter inom oss. Om vi som föräldrar inte vågar av att följa våra drömmar så fortplantas det medvetet eller omedvetet vidare till nästa generation. Man gör som sina föräldrar, om de drivit företag, så blir man företagare, om de studerat på universitet så studerar man på universitet. Dina handlingar fortplantar sig vidare i systemet. Även om man som ensam människa tycker att det man gör är litet, så är det inte så, för om många bara beslutar sig för att ändra sig, så blir förändringen stor i vårt samhälle. Entreprenörskapet i vårt samhälle börjar med dig som läser detta. Om du börjar göra det du älskar och funderar ut ett sätt du kan göra detta i många år, då kommer vi uppleva en ändring av vårt samhälle. Du kanske aldrig får uppleva denna ändring men den kommer om du börjar.

Allra tydligast ser vi detta i USA och Sillicon Valley. Många människor där drömmer om att bygga nästa ”nya nya” och med jämna mellanrum gör man det också. Visst de har en annan typ av infrastruktur än vad vi har och ännu mer pengar men framförallt sitter det i skallen på människorna. Man drömmer, man vill göra detta, man vill lyckas och varje dag skall man göra det man gillar.

Sett med dessa glasögon kommer inga statliga åtgärder någonsin ändra entreprenörskapet i Sverige. Det måste börja med oss själva. Hur vi ser på det livet vi vill leva och genom att agera annorlunda kan vi som individer påverka vårt samhälle. Att hitta det som gör dig lycklig och försöka göra det varje dag i resten av ditt liv är inte bara något som kommer förbättra ditt liv utan hela vårt samhälle. Genom att agera som individualist och ha modet att söka det som funkar för dig, förbättrar du kollektivet, vårt samhälle!

/Christian Rudolf
disruptive.nu
christian-rudolf-kopia_65549317.jpg
Christian skriver tillsammans med Peter Sandberg och Nicolai Wadström på bloggen disruptive.nu, en blogg om online entreprenörskap och online kommunikation.

Ett svar till “Lucka 21 – Christian Rudolf, disruptive.nu”

  1. Hej björn:

    Att ”ha roligt” är inte den enda faktorn såklart. Om jag svälte skulle välstånd som motivator i princip överskugga alla andra faktorer. Därvidlag håller jag med dig att det är kanske den mest grundläggande drivkraften. Dock måste vi komma ihåg att det finns b l a en behovspyramid (Maslow) samt en massa olika behov i spelet. Det som är ”roligt” förändras. Tills för ca 4 år sedan var det pengar, status och konventionell framgång som motiverade mig mest av allt (det verkade vara det som var ”roligast”). Över tiden har detta förändrats och idag har andra värden stigit på skalan. I princip alla måste ju dock fortfarande nå sådan ”ekonomisk framgång” med våra arbeten och företag att vi kan försörja sig på det. Det ska inte glömmas bort. Men många av oss når dit och upptäcker att det inte räcker till. Andra behov behöver tillfredställas för att göra grytan mer och mer komplett.

    Titta här för en tänkvärd föreläsning om motivation:
    http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.html

    Lycka till allihopa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *