Lucka 6 – Sebastian Toro, Campusbokhandeln

Författare:

|

Datum:

|

, ,

Entreprenören ser möjligheter – och tar tillvara på dem. När Akademibokhandeln lades ned vid Växjö Universitet såg två EBD-studenter möjligheterna med att starta upp en egen bokhandeln. Men hur är det med möjligheterna att vara företagare och heltids student samtidigt? Finns det till och med fördelar med att driva företag under studietiden? Tänker man extra entreprenöriellt då? Sebastian Toro, en av grundarna bakom Campusbokhandeln, ger här sin åsikt.

Alla har vi en inneboende entreprenör!
Det är kanske inte det lättaste att se entreprenören i alla, men det är enligt mig en egenskap alla har och som ligger latent och väntar på att få sitt utlopp.

Vissa har enklare att få utlopp för denna egenskap än andra, minns själv i min barndom då min familj bilade ner till Frankrike. Mina tre småsyskon köpte varsin liten Cola, själv köpte jag en 2liters, efter en halvtimme hade syskonen druckit upp sina… Såklart fanns storebror där och sålde lite av sin Cola till dem, vill minnas att jag tjänade hela 20kronor på den affären. Redan som elvaåring skinnade jag således syskonen på sina slantar.

Hur många av oss har inte sålt jultidningar eller haft ett saftstånd som barn? Jag vågar nog påstå att alla på något sätt visat prov på företagsamhet i sin barndom, oavsett om det var jultidningar, saftstånd eller Cola försäljning.

Nu är detta måhända exempel på entreprenörskap på ”lägre” nivå, men likförbannat är det entreprenörskap. Att redan i sin barndom visa prov på detta tycker jag bara bevisar min tes, att alla har en inneboende entreprenör. Frågan är var all denna kreativitet och skaparglädje försvinner med åren? Blir man måhända komfortabel i vardagen, eller är det rädsla som får oss att förtrycka vårt medfödda entreprenörskap? Samhällets rutmönster?

Jag har drivit några företag i mina dar, alla har uppstått som ett resultat av något skolrelaterat. Mitt första företag startade jag med två vänner på gymnasiet. Vi hade läst en kurs i hur man byggde hemsidor och vips, vi hade ett litet företag. Jag är nu inne på mitt fjärde företag med ett femte i startgroparna. Just nu driver jag och en vän en bokhandel för begagnad studentlitteratur på Växjö Universitet. När Akademibokhandeln slog igen sina portar såg vi behovet av en fysisk butik på campus och slog till.

Lite märkligt det där, efter gymnasiet jobbade jag i 4år innan jag började studera på Universitet igen, och trots en massa idéer under denna mellanperiod lyckades jag inte få entreprenören i mig att göra slag i sak. Jag vågade inte ta språnget och ta den risken som ett eget företagande ändå innebär.

När jag blev tillfrågad om att skriva det här inlägget började jag fundera lite i dessa banor då jag ville få det här inlägget att handla om livet som student och entreprenör. Jag har faktiskt kommit fram till en sak i dessa funderingar, det är möjligen ingen revolutionerade teori men det verkar vara min sanning.
Livet som student får mig att våga ta risker!

Det jag försöker få fram är att livet som student ger en fantastisk möjlighet till att testa sina vingar. Du har ett skyddsnät i form av CSN. Du har ett otroligt kunskapskapital att tillgå i form av lärare, andra studenter, inkubatorer och andra stödfunktioner som ofta finns på dagens lärosäten. Tiden finns, trots att man ibland dagarna innan en tenta är sönderstressad så finns den, det gäller bara att planera.

Våga ta tillvara på den fantastiska möjligheten till personlig utveckling och skaparglädje det medför att leva ut sitt entreprenörskap. Och se studentperioden som en tid då du ges alla förutsättningar för att göra det! Du måste våga för att vinna! Och att misslyckas är inget annat än en lärdom!

Knappt ett halvår kvar till examen nu, håller tummarna för att min entreprenörsanda håller i sig även utanför skolans väggar!

/Sebastian Toro
Campusbokhandeln och student Enterprising and Business Development

sebastiantoro.jpg
Campusbokhandeln både förmedlar din gamla litteratur och säljer litteratur till den nya kursen. De tillämpar kommissionsförsäljning vilket innebär att när de sålt din bok får du pengar direkt i handen.

Dessutom, en krona per såld bok går till Naturskyddsföreningen!

Besök Campusbokhandeln som håller till i D1103 i D-huset, Växjö Universitet.

Ett svar till “Lucka 6 – Sebastian Toro, Campusbokhandeln”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *