Lucka 8 – Erik Sellström, Digitala Staten

Författare:

|

Datum:

|

, , ,

Entreprenörer, eller mer korrekt uttryckt intraprenörer, kan du hitta överallt – till och med inom en offentlig verksamhet vilken inte lämnar särskilt stort utrymme för kreativitet. Erik Sellström arbetar som informatör på Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet och berättar här vad som driver honom i hans arbete i en offentlig verksamhet.

Att nätverka är nyckeln

Du kan vara entreprenör eller entreprenöriellt lagd i vilken miljö som helst. Offentlig sektor är inget undantag. Det som skiljer sig åt är förutsättningarna, omständigheterna och hindren du måste forcera för att lyckas med dina idéer.

What’s in it for me? Om du funkar som jag så räcker det inte att gå till jobbet varje dag och uträtta dina föreskrivna sysslor och sen gå hem. Du funderar över varför du gör det du gör på det sättet du gör det. Snart börjar tankarna kretsa kring förbättring och förnyelse. Kicken att arbeta för att optimera den egna prestationen men kanske framför allt den övergripande verksamheten är en stor belöning. Förhoppningsvis märks det även i lönekuvertet också men det finns inga garantier. Den kanske största behållningen är därför det nätverk du utvecklar och de erfarenheter du skaffar dig.

Nätverk är A och O för vilken entreprenör som helst och det gäller naturligtvis även inom offentlig sektor. För att kunna driva dina frågor behöver du förgreningar som ger dig möjlighet till god omvärldsbevakning och kontakter som fungerar som kompletterande bollplank. ”No man is an island” som en klok poet konstaterade under 1600-talet.

Varför inte starta eget istället kanske du undrar när du läser det här. Varför inte starta eget också svarar jag på det. Offentlig sektor liksom många branscher är föremål för förändring. Att starta eget parallellt med en anställning kan ge nyttiga synergieffekter både för dig och din arbetsplats. Nu pratar jag inte om konkurrerande verksamhet utan om verksamheter som kompletterar varandra och genom dig föder varandra. Genom mitt företag föreläser jag om sociala medier, kommunikation, marknadsföring och digital samhällsomvälvning och den input jag får när jag arbetar ute i samhället tar jag med mig in i mitt arbete på Växjö universitet liksom de erfarenheter jag absorberar ”på jobbet” följer med mig ut. En symbios som är nyttig i alla avseenden.

När jag funderar över hur de kommande tio åren kommer se ut hoppas jag att offentlig sektor blir mer kollaborativ när det gäller arbetsformer. Precis som företag i framtiden förutspås i allt större utsträckning utgöras av samarbetande nätverk tror jag att en sådan modell skulle kunna gynna det offentliga Sverige. Jag sitter inte på någon magisk universallösning men det finns mycket att vinna på att utforska nya modeller. Vad sägs om bättre service, större möjlighet till deltagande för medborgare, kostnadseffektivitet och medborgargenererade tjänster? Runt om i Europa och under Obamaadministrationen i USA experimenterar man med detta redan. Att samarbeta i nätverk är väl optimala förutsättningar för att gynna samhällsentreprenörskap?

Kika på filmerna nedan för att få inblick i en del av det som inspirerar mig.
Seth Godin on the tribes we lead
US know from Banyak Films

God Jul och lycka till med ditt entreprenörskap oavsett var, när eller hur.

/ Erik Sellström
Informatör Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet
erik_park_63890118.jpg
Erik Sellström arbetar inte bara som informatör på Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet – han frilansar även som föreläsare och kommunikationskonsult. Främst berör han ämnet om hur offentlig verksamhet kan förhålla sig till den digitala samhällsomvandlingen. Erik är även initiativtagare till nätverket Digitala Staten. Läs mer om Erik i hans blogg, http://eriksellstrom.se, eller om hur han och Ekonomihögskolan arbetar med fusionsprocessen http://unimarketing.wordpress.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *