Pioneer of the Year – För framtiden i Socialt Entreprenörskap

Författare:

|

Datum:

|

Samhällsentreprenörskap är något som alltid legat mig nära hjärtat, men är också en passion jag försökt att släcka då jag ännu inte sett hur jag ska få mig själv/andra att tjäna pengar på det. Fortfarande är friktionen för stark, och allmänt behöver individer övertalning till att förstå värdet i samhällsentreprenörskap.

För drygt en vecka sedan ringde en av mina förebilder inom socialt företagande, Sebastian Stjern, och undrade jag var upptagen den helgen eller om jag kunde hänga med till ett slott och coacha deltagarna i Pioneer of the Year 2011. Självklart tackade jag ja till det! Pioneer of the Year är en tävling startad på initiativ Sven Heijbel, i samarbete med Global Focus, British Council, The Hub, WWF, CongressEA och 4potentials, med syfte att uppmärksamma och lyfta individer inom hållbart företagande. Såhär beskriver de själva tävlingen:

”Pioneer of the Year är ett ungdomligt tävlingskoncept designat för att stimulera framväxten av socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbara företag. Detta gör vi genom att ge tio extraordinära individer en unik möjlighet att utveckla sina affärsidéer tillsammans med etablerade entreprenörer på Ulriksdals slott utanför Stockholm. Tre av dessa talanger belönas med ett stimulanspaket bestående av startkapital, experthjälp, kontorsplats samt globala affärsnätverk som skall underlätta för de nystartade bolagen att skaffa sina första kunder.”

Helgen på Ulriksdals Slott gick ut på att ge finalisterna så mycket coachning som möjligt för att ge dem en kickstart på sitt arbete med att bygga långsiktigt stabila företag. Sammanlagt anordnades 100 coachingsessioner mellan de 10 finalisterna och oss 10 coacher. Jag som varit med på ett gäng liknande event/tävlingar måste säga att det var ett sjukt bra upplägg, och vilket gäng vi var!

Störtskönt gäng!

Främst kretsade diskussionen under helgen kring hur lönsamhet kan skapas sociala företag samt hur fler framgångsexempel ska kunna födas. Idéerna och kunskapen är det inte brist på, men hållbara affärsmodeller som bygger långsiktigt stabila företag är mer sällsynta. Å ena sidan bör verksamheten vara ideell för att potentiella kunder byråkratiskt korrekt ska kunna/vilja investera i den typen av produkter/tjänster, men å andra sidan bör verksamheten vara kommersiell för att få investerare och kunna växa ytterligare en dimension, attrahera riskkapitalister och duktiga yrkesmänniskor.

Många av denna typ av företag och dess individer kommer dessutom från en rörelse där vanan att betalt inte finns eller där man inte ”får” skryta över sin egna genialitet. Under mina coachningssessioner fokuserade vi därför på att sälja. Vi diskuterade svårigheter/möjligheter i att ta sälja samt hur finalisterna kunde hitta nya kunder. Jag kunde inte hålla mig borta från att diskutera marknadsföring, främst på webben, och blickade även över några av deltagarnas hemsidor. Jag lärde mig mycket av deltagarna om sociala affärsmodeller och kunde förhoppningsvis ge minst lika mycket tillbaka.

Vem vann då?

Det var  (Bollnäskillen) Andreas Liljedhal och Worldfavor.com tog som tog hem titeln som årets Pionjär i Pioneer of the Year 2011. Worldfavor gör mig alldeles varm inombords och får mig att tänka ”Ahoum” – Klockrent expempel på framtidens tjänst och dessutom hur friktionen för denna typ av frågor kan minskas!

Detta är Worldfavor:

…och såhär använder DU Worldfavor:

Eftersom jag tycker Worldfavor-gänget är kanoners och förtjänar ytterligare uppmärksamhet kommer ett utförligare inlägg om dem senare. Då förhoppningsvis med Andreas ord om Worldfavors omfattande framtidsvisioner. Håll tillgodo!

Lyckligtvis gav de tävlande mig nya tankar kring hur vi kan jobba med samhällsförändring samtidigt som vi tjänar pengar, och jag vet att jag kommer jobba på det sättet inom en snar framtid. Jag förstår svårigheterna denna typ av företag står inför men ser ändå att vi har en ljusning framför oss. Tack för att jag fick vara med och återväcka detta sprudlande intresse inom mig, som legat gömt sedan flytten till storstan! Skönt att veta det finns sådana grupper/organisationer även i Stockholm!

Kör hårt allesammans, deltagare och coacher!

Bildkällor:
Gänget: Pioneer of the Year
Vinnare:  Sebastian Stjern

Övriga tankar; Än en gång fann jag mig själv att vara nästintill yngst i sammanhanget – både bland de coacherna men även de tävlande. Hur kommer sig detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *