Samhällsentreprenör eller social entreprenör?

social-entreprenr_71004511.jpg
Det bästa med att vara student är att du inte behöver kunna allt. Det behöver du visserligen inte senare i livet heller, men det är helt legalt att känna efter inom vilka ramar dina intressen faller samt undersöka vad olika ämnen involverar. Jag söker ständigt efter områden som intresserar mig samtidigt som jag försöker definiera mina grundvärderingar. Gemensam nämnare funnen än så länge är ”utveckla” och ”nytänkande”.

Jag vet att jag skulle kunna starta upp ett företag, jag vet att jag vågar ta risken bara jag funnit min idé. Men jag vill ännu inte kalla mig entreprenör. Vad som däremot alltid varit känt för mig är samhällsentreprenörskap – viljan att utveckla, förbättra samhällsfenomen och förändra attityder. Redan när jag var 9 år skrev jag demonstrationsplakat och ”hjälpte till” att organisera olika event när Bollnäs Sjukhus skulle läggas ned. Numer brinner jag för att förändra attityder mot företagande genom att uppmuntra till entreprenörskap och inspirera till drivkraft.

Någon nytt för mig är socialt entreprenörskap. Detta har jag hittills upplevt som väldigt avlägset för mig – innan jag kan hjälpa andra måste jag ordna en stabil tillvaro för mig själv. Visst upplever jag att socialt entreprenörskap är något mycket väsentligt för alla inblandade parter, samtidigt som att det är ett fenomen på uppgång, men insikten om potentialen och mina intressen i det har jag ännu ej funnit.

Men på sistone har jag fått tänka om en gång eller två; Utvecklande och nytänkande nämnde jag ovan. Finns det något område som är så nytänkande eller har samma utvecklingspotential som detta? Hunger och vilja att förändra med en stor dos passion, behov av att hitta nya sätt att skapa hållbar utveckling – det är vad det grundas i.

Detta är vad jag undersöker den här veckan – Vad är socialt entreprenörskap och hur skiljer man det från samhällsentreprenörskap? Hållbart företagande eller bistånd? Hur kan vi rädda världen?

Hjälp mig hitta svaren.

Ett svar till “Samhällsentreprenör eller social entreprenör?”

  1. Kika in på http://www.sife.se en organisation som ger studenter möjlighet att prova på socialt entreprenörskap. Skicka ett mail om du tycker det låter spännande. Mvh Camilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *